Stengte grenser

Krever åpne grenser for nordmenn

Finsk grensekommune hevder at næringslivet lider under nedstengingen.

ÅPNE GRENSER: Lappland kommune sier at næringslivet lider stort av stengte grenser mot Norge og Sverige. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ÅPNE GRENSER: Lappland kommune sier at næringslivet lider stort av stengte grenser mot Norge og Sverige. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronasituasjonen påvirker næringer som holder til ved landegrensene mellom våre naboland i Finland og Sverige. Den finske regionen Lappland og lokale gründere ønsker at landet åpner grensene mot Norge og Sverige.

Det melder det finske nettstedet Yle, som skriver at Lapplands grenseområder mot nabolandene er avgjørende for personer og selskaper i regionen.

Lappland grenser blant annet mot Sør-Varanger, Tana, Karasjok og Kautokeino i Norge.

– Vi har en lang landegrense til Sverige, Norge og Russland. Den svensk-norske grensen er «grenseløs», noe som betyr at folk til daglig jobber, handler og driver forretning i et naboland, og slik har det vært i århundrer. Sverige og Norge er veldig viktige for Finlands nordlige grenser, skriver regionen og representanter fra det lokale næringslivet i en uttalelse på regionens nettsider.

Som kjent er det flere land i Europa som enten snart eller allerede tillater ankomst av nordmenn, deriblant Hellas, Italia, Kypros, Estland og Litauen.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

– Nordmenn er viktige

Regionen og og de lokale entreprenørene sier at det er forståelig at grensene ble stengt for å forhindre spredning av coronaviruset, men sier at nå som situasjonen har roet seg, er det på tide å åpne opp igjen og peker på at det ikke har vært noen nye coronatilfeller i Lapplands sykehusdistrikt siden mai.

– Å holde grensene stengt, føles veldig urimelig i et område der det ikke har vært noen tilfeller av corona i det hele tatt eller på lenge. Hvis grensene forholdes stengt, vil regionens økonomi kollapse. Arbeidsledigheten i området vil øke betydelig, og den kommunale økonomiske situasjonen vil forverres ytterligere.

I kommunen Utsjok anslås det at 90 prosent av kundene er norske og at nordmenn dermed er spesielt viktige kunder for finnene.

– Den plutselige nedleggelsen av grensene lammet grensehandelen. For Utsjok kommune er for eksempel norsk grensehandel kommunens viktigste levebrød, en stor arbeidsgiver og en betaler av selskapsskatt. Mer enn 75 prosent av omsetningen til Utsjoks selskaper, kommer fra grenseoverskridende handel, uttaler de.

Må vente til 15. juni

Både finske og norske myndigheter har stengt grensene mot nabolandene, men i Norge har regjeringen åpnet opp for reiser til og fra Danmark fra 15. juni.

Finske grensemyndigheter skriver på sine nettsider at alle som krysser grensen vil bli kontrollert ved innreise. De viser til regjeringens gjeldende retningslinjer som ikke tillater at man reiser inn i Finland fra andre Schengen-land på ferie- eller fritidsreise.

Finske myndigheter vil denne uka diskutere planene for åpning av grensene mot nabolandene, og innen 15. juni vil den norske regjeringen avklare om det kan gjøres unntak fra reiserådet for reiser til de nordiske landene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer