Krever bruk av munnbind

England innfører nå obligatorisk bruk av munnbind i butikker og kjøpesentre.

CORONA: Stadig flere land innfører krav om munnbind. Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind også i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spania innført nylig omfattende bruk av munnbind på offentlige steder som et av flere tiltak for å bremse oppblomstringen av corona-smitten. Frankrike har fulgt etter med påbud om bruk av munnbind på lukkede, offentlige steder, som butikker og kjøpesenter.

Også i Italia er bruk av munnbind pålagt på lukkede, offentlige steder, i tillegg til at det er pålagt også på offentlige steder utendørs i regionene Lombardia og Piemonte, mens Capri også innfører liknende regler for bruk av munnbind.

Nå varsler også England at de innfører obligatorisk bruk av munnbind innendørs denne uka, varsler BBC.

Munnbind-krav fra fredag

Fra fredag 24. juli vil bruk av munnbind være obligatorisk i butikker og supermarkeder i England. De vil derimot ikke være påbudt på steder der det ikke er praktisk, som puber, kafeer og restauranter, og heller ikke for barn under elleve år.

Dropper man munnbind, risikerer man 100 britiske pund i bot - som blir redusert til 50 pund dersom man betaler innen fjorten dager.

BBC skriver videre at det vil være politiet, ikke de butikkansatte, som sørger for at munnbind-regelen følges.

Siden 15. juni har bruk av munnbind vært påbudt på offentlig transport.

Egne regler

BBC påpeker at det ikke er felles regler for bruk av munnbind i hele Storbritannia.

Allerede fra 10. juli har munnbind vært påbudt i Skottland, der boten lyder på 60 pund om du bryter reglene - eller 30 pund om du betaler innen 28 dager.

Her er det barn under fem år og de med visse sykdommer eller handicap som slipper bruk av munnbind.

Også på offentlig transport er munnbind påbudt i Skottland, i tillegg til i Nord Irland, som innførte samme regel 10. juli.

I Wales blir de påbudt på offentlig transport først fra 27. juli.

Holder smittetall nede

Washington Post skriver i en artikkel at stadig flere land innfører krav om munnbind, og viser også til at stadig flere forskere mener at bruk av munnbind fungerer som smittetiltak.

De mener at mange land der bruken av munnbind ble innført tidlig, har klart seg bedre under coronakrisen enn land som ikke har tatt i bruk munnbind.

Richard Stutt ved Cambridge University mener at universell bruk av munnbind i det offentlige kan redusere spredningen av viruset betydelig, og kan sammen med nedstenging i samfunnet forhindre fremtidige bølger av smitte.

I Norge er det som kjent bare som flypassasjer at du blir påkrevd bruk av munnbind utenom helsesektoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer