Familieparker åpner igjen

Krever coronatest

Legoland, Tivoli og alle andre danske familieparker krever negativ covid-19-test av besøkende. Det kreves foreløpig ikke i norske familieparker.

KREVER COVID-19 TEST: Legoland, Tivoli og Bakken i Danmark åpner til påsken, men alle over 15 år må vise en negativ covid-19-test for å slippe inn. Dette gjelder alle danske tivoli og familieparker i sommer. Foto: Legoland
KREVER COVID-19 TEST: Legoland, Tivoli og Bakken i Danmark åpner til påsken, men alle over 15 år må vise en negativ covid-19-test for å slippe inn. Dette gjelder alle danske tivoli og familieparker i sommer. Foto: Legoland Vis mer
Publisert

Tradisjonelt har påsken ofte vært inngangen på sesongåpning i familieparker i Danmark og Sverige - og til dels i Norge. Og også påsken 2021 vil åpne årets sesong i populære Legoland, Bakken og Tivoli i Danmark.

Nytt for sesongen er at alle gjester må framvise en negativ covid-19-test ved ankomst.

Dette er et krav for alle gjester fra og med 15 år, og er noe den danske regjeringen har bestemt.

Danske myndigheter har bestemt at kulturinstitusjoner som for eksempel dyreparker, tivoli- og familieparker, museer og liknende, kan holde utendørsområder åpne - men krever at kunder må vise en negativ covid-19-test for å slippe inn.

Testen må være tatt innenfor 72 timer før ankomst.

DANMARK-SOMMER? Dette skjer på København-tivoliet Bakken. Video: Kristin Sørdal Vis mer

- Forholder oss til myndighetenes anbefalinger

Norske myndigheter har foreløpig ikke satt et liknende krav til norske attraksjoner.

Dinside har spurt noen av de store, norske familieparkene hva de tenker om et krav om coronatest og om dette er noe de har vurdert for egen park.

- Nei, dette har vi ikke vurdert. Vi forholder oss til helsemyndighetens anbefalinger rundt dette temaet, og det er altfor tidlig å mene noe om tiltakene for sommeren, sier Hogne Høstmælingen, direktør ved Hunderfossen familiepark, til Dinside.

Bjørn Håvard Solli, administrerende direktør i Tusenfryd, kommenterer at den danske ordningen er en retningslinje gitt fra myndighetene som parkene må forholde seg til.

- Tusenfryd vil til enhver tid etterfølge de råd og anbefalinger som gis av norske myndigheter, men per i dag innebærer dette ikke krav til coronatest under 72 timer før et besøk, sier Solli.

Han understreker at de forholder seg til gjeldende råd og retningslinjer.

- I samråd med også de andre aktørene i bransjen har vi fortløpende dialog på endringer i smitteverntiltak og vil tilpasse dette til enhver tid gjeldende retningslinjer og anbefalinger.

- Jobber med flere scenarioer

Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Dyreparken sier at de har registrert testkravene i Danmark, og kommenterer at det er flere ting ved slike regler som kan være utfordrende - som at det vil belaste testkapasiteten voldsomt. Og at man i teorien kan bli smittet mellom testing og tidspunkt for at man skal i parken.

- Vi jobber med flere scenarioer fram mot sommeren, og må ha det åpent for vurdering, men vi håper det ikke blir noe annet enn en vurdering vi har gjort, sier Aamot til Dinside, og fortsetter:

- Vi håper virkelig vi slipper å gjøre den typen tiltak. Men vi kan ikke utelukke det helt med den smittesituasjonen vi har nå.

Han poengterer videre at det først er i skolenes sommerferie at dette virkelig blir et viktig spørsmål for Dyreparken - fordi det er da de har hovedtrykket av besøkende.

Han uttaler også at Dyreparken hadde 416 000 besøkende i juli i fjor, uten noen registrerte smittetilfeller.

- Da var smittesituasjonen også veldig lav i Norge, men dersom vaksineringen setter fart, er det gode muligheter for at smittesituasjonen er lav i Norge også når vi kommer til juli i år, bemerker Aamot.

Sesongåpning 2021

Foreløpig har Tusenfryd planlagt for en åpning i april, mens Hunderfossen sikter seg inn mot åpning i mai.

Dyreparken har åpent hele året - men da ikke alle delene av parken.

- Som sikkert de fleste forstår er situasjonen vi befinner oss i nå relativt usikker, spesielt for Oslo og Viken. Inntil videre opprettholder vi normal åpningsdato 24. april, men er selvfølgelig innforstått med at situasjonen kan endres framover, sier Solli i Tusenfryd til Dinside.

Han bemerker at de håper at de sterke tiltakene som er innført for den kommende treukersperioden vil gi positive utslag.

- Vi håper selvfølgelig at det blir anledning til å opprettholde planen, men må se an utviklingen framover og holde dialog med lokale og nasjonale myndigheter. Fra åpning vil det selvfølgelig ligge oppdaterte smitteverntiltak til grunn, herunder kapasitetsbegrensning på antall gjester per dag, som vi også driftet med i 2020, sier Solli videre.

Høstmælingen forteller at Hunderfossen allerede ligger godt an med salg av billetter for sommeren:

- Vi planlegger for sesongstart lørdag 22. mai kl. 10, og kan glede våre gjester med åpning av en stor og spennende Flåklypa-nyhet! Det strømmer på med bookinger om dagen, både av sommerpakker med overnatting og billetter inkludert, og også salg av enkeltbilletter langt utover sommeren. Det virker som gjestene har sesongen i fjor friskt i minne, der de måtte være tidlig ute for være sikret plass, sier Høstmælingen.

Dyreparken i Kristiansand har som nevnt, åpent hele året - med unntak av noen deler av parken. Det er også restriksjoner med tanke på arrangementer og badeområder, som gjelder nå:

- Akkurat nå er det lokale restriksjoner ved badeland og arrangementer - som gjelder til mandag i påskeuka. Vi har åpent i parken, men forholder oss til de restriksjoner som er, sier Aamot til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer