Hurtigruten 2020

Krever egenerklæring og febersjekk

Skal du reise med Hurtigruten i sommer, må du bevise at du ikke er smittet av covid-19.

HURTIGRUTEN OG CORONA: Det blir en litt annen opplevelse å reise med Hurtigruten i sommer, grunnet Covid-19. Foto: NTB Scanpix
HURTIGRUTEN OG CORONA: Det blir en litt annen opplevelse å reise med Hurtigruten i sommer, grunnet Covid-19. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter en lengre coronapause for Hurtigruten, seiler de igjen fra Bergen og nordover 16. juni.

Har du planer om å benytte deg av Hurtigruten i sommer, kan du forvente en litt annerledes sesong, på grunn av skipenes smitteverntiltak.

Egenerklæring og febersjekk

Øystein Knoph, pressesjef for Hurtigruten, forteller Dinside at de har innført en rekke nye rutiner, for å sikre at det å reise med Hurtigruten er trygt både for gjester og mannskap.

- Én av dem er at gjester må fylle ut et egenerklæringsskjema hvor de bekrefter at de ikke har vært i nærheten av smitte og redegjør for reisene de har gjort før seilingen med Hurtigruten. Ingen som kan ha vært eksponert for smitte inntil 14 dager før seilingen med Hurtigruten, vil gis anledning til å reise, forteller Knoph.

Ifølge Hurtigrutens nettsider vil det også gjøres febersjekk av passasjerene før de går om bord.

- Vi vil måle temperaturen til alle som kommer om bord på skipene våre. Dedikert helsepersonell om bord vil videre vurdere eventuell oppfølging fra tilfelle til tilfelle, forteller Knoph.

Han legger til at også alt mannskap gjennomgår helsesjekk før de går på jobb, i tillegg til å ha gjennomført WHOs offisielle Covid-19-kurs for hygienerutiner og smittehåndtering, samt et omfattende internt opplæringsprogram.

Færre om bord

Når det gjelder antall passasjerer om bord på skipene, forteller Knoph at de har flere skip av ulike størrelser, så nøyaktig antall passasjerer vil variere fra skip til skip.

- Vi har romslige skip med god plass, og vil redusere antall gjester om bord på skipene slik at alle får enda bedre plass enn vanlig, forklarer han, og understreker at de er i løpende dialog med alle relevante myndigheter om løsningene om bord, og vil selvfølgelig følge alle nasjonale og internasjonale regler.

- Hva med matservering på båtene?

- Vi har romslige restauranter på skipene, og vi legger opp til flere bordsetninger. Dermed vil vi servere mat til færre gjester om gangen. I tillegg vil vi dele restaurantene opp i seksjoner for å sikre nødvendig avstand. Gjestene vil også få maten porsjonsvis servert på tallerken, sier Knoph.

Han understreker at de vil intensivere allerede strenge prosedyrer for vask og desinfisering, og at alle deres kjøkken har svært høye krav til hygiene og kvalitet.

Fare for coronasmitte?

Vi har spurt Folkehelseinstituttet om det er grunn til å frykte coronasmitte om bord på norske skip, og hva det tenker om Hurtigrutens bruk av egenerklæringsskjema ved ombordstigning.

- For tiden er det begrenset smitte med covid-19 i Norge, og det er åpnet for innenlandsreiser. Rådene for reisende er som andre: Hold deg hjemme dersom du føler deg syk, ha god håndhygiene og hostehygiene, og hold avstand til andre enn dine nærmeste, sier overlege Didrik F. Vestrheim ved Folkehelseinsituttet (FHI).

- Vi har ikke anbefalt bruk av egenerklæringer for reisende, sier han videre, og legger til at det viktigste for å hindre smitte er å følge de generelle anbefalingene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer