Tømme kloakk fra båt:

Krever forbud

- Et direkte latterlig forslag, mener båtfolket.

IDYLL OVER VANN - KRISE UNDER VANN: Mens livet over vann er som en drøm, er forholdene kritiske under vannflata i Oslofjorden, både ved Hvalerøyene (bildet) og inn til hovedstaden. Foto: Odd Roar Lange
IDYLL OVER VANN - KRISE UNDER VANN: Mens livet over vann er som en drøm, er forholdene kritiske under vannflata i Oslofjorden, både ved Hvalerøyene (bildet) og inn til hovedstaden. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslofjorden er i ferd med å dø fordi vi holder på å pisse i hjel hele fjorden. Og krangelen om hvem som skal plukke opp regninga er i full gang.

Nå blåser det opp til storm etter at Oslos byrådsleder Raymond Johansen og 29 ordførere i et brev ber om at klima- og miljøvernminister Espen Barth-Eide (Ap) innfører forbud mot at båtfolk kan tømme kloakken sin i Oslofjorden allerede fra neste år.

Det haster

Dette er ett av flere innspill til klima og miljøverndepartementet, der målet er å forhindre total økologisk kollaps av landets mest trafikkerte og benyttede fjord.

Og: det haster med tiltak og investeringer for en frisk Oslofjord, mener brevskriverne.

- Forbud mot tømming av båtkloakk i sjøen må vedtas senest i 2023 og staten må støtte kommunene med etablering av tømmestasjoner i båthavnene, slik at dette er på plass innen 2024, skriver oslofjordordførerne.

«Musepiss i havet»

Det betyr at forbudet mot å tømme kloakk i sjøen kommer ett år før tømmestasjoner er på plass.

Dermed må båtfolket slutte med både «tissing over rekka» og heller finne løsninger for å ta med seg innholdet i lukket beholder hjem. Og båter som har innebygd toalett som tømmes direkte i fjorden etter bruk kan heller ikke brukes dersom forbudet vedtas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer