Reise til Sverige og Danmark

Krever negativ test

Nå blir det vanskeligere å reise til nabolandene våre.

BLIR STRENGERE: Fra 28. desember må du kunne dokumentere negativ test for å få handle på Nordby eller besøke andre deler av Sverige. Og det må du brått betale dyrt for. Foto: Pål Joakim Pollen
BLIR STRENGERE: Fra 28. desember må du kunne dokumentere negativ test for å få handle på Nordby eller besøke andre deler av Sverige. Og det må du brått betale dyrt for. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaksinert eller ei – fra 28. desember strammer Sverige inn innreisereglene og krever at du har dokumentasjon på en negativ coronatest om du vil slippe inn i landet.

Testen kan være enten av PCR- eller antigen-type (hurtigtest), men må da være dokumentert – det holder altså ikke å ta en hurtigtest hjemme. Og den må være maksimalt 48 timer gammel.

Det besluttet Sveriges nye statsminister, Magdalena Andersson, og resten av regjeringen tirsdagen før. Den svenske regjeringen er bekymret for økende smittetall og har også innført en rekke andre smittevernstiltak i landet, med antallbegrensning på arrangementer, krav om sittende gjester på restauranter og kollektivtrafikk og lignende.

Kan bli dyrt

Det er som kjent ikke rikelig med hurtigtester å oppdrive her til lands, og mange kommuner har derfor valgt å reservere dem til folk som har symptomer.

Et par stikkprøver fra grensenære kommuner viser for eksempel at Moss ikke tilbyr testing i forbindelse med utenlandsreiser. Det samme for Halden, som fra 14. desember ikke lenger gjennomfører tester uten medisinsk grunnlag, men henviser deg til private aktører. Det samme gjør Fredrikstad.

Det vil dog neppe lønne seg å ta en privat test bare for å ta en handletur til Sverige. Volvat, som er blant de største private aktørene her til lands, tar for eksempel 1190 kroner for en hurtigtest, og ytterligere 450 kroner om du vil ha den skriftlig dokumentert, altså 1640 kroner til sammen – per person.

Hos Kry Bislet passerer du også tusenlappen for test pluss dokumentasjon – det koster 1190 kroner. Den samme prisen finner vi hos Dr Dropin. Vi finner også enkelte private aktører som ikke lenger tilbyr testing av folk uten symptomer, men da henviser deg til offentlige instanser.

Med andre ord: Hadde du planer om å handle i Sverige før nyttårsaften må det brått gjøres i dag. Og da krever svenskene gyldig coronasertifikat og kan kreve testing på grensen.

Danmark stenger i dag

Også Danmark har nå besluttet å kreve negativ test ved innreise fra andre land. Det må være enten en maks 48 timer gammel hurtigtest eller en maks 72 timer gammel PCR-test. Kravet gjelder ikke om man skal være i Danmark i mindre enn 24 timer, eller for dem som kan dokumentere gjennomgått smitte siste seks måneder. Barn under 15 år unntas også dette kravet.

Ifølge danske TV2 blir man ikke nektet ankomst uten slik dokumentasjon, men kan bli bøtelagt med 3500 danske kroner, eller da nesten 5000 norske kroner.

Danmark har i tillegg ganske utstrakt bruk av coronasertifikat, og om du ikke er vaksinert eller har gjennomgått sykdom, kan du bli nektet inngang på restauranter, caféer, svømmehaller … ja, til og med på enkelte typer kollektivtransport.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer