Krig eller ikke?

Klagerne avbestilte ferien etter fristen, men påberoper seg force majeure og krever hele reisens pris tilbakebetalt.

Illustrasjonsfoto. Skipet på bildet har ingen sammenheng med cruisebåten i saken.
Illustrasjonsfoto. Skipet på bildet har ingen sammenheng med cruisebåten i saken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Paret avbestilte cruise-ferien fra Florida på grunn av den spente situasjonen etter 11. september 2001. Turoperatøren hevder avbestillingen kom en dag for seint til å få alle pengene refundert, men klagerne påberoper seg en force majeure-situasjon og krever hele beløpet refundert.

Hva sier klagenemnda?

Artikkelen fortsetter under annonsen!

Force majeure er hendelser som kriger og naturkatastrofer – altså omstendigheter som man står maktesløse ovenfor. Dersom slike hendelser inntreffer og du er på reise, kan du ikke forvente å få noen som helst erstatning fra verken reiseselskap eller forsikringsselskap – nettopp på grunn av denne force majeure-situasjonen.

Krigssituasjon eller ikke?

Klagerne skriver i sin henvendelse til Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser at de må ha rett til å avbestille reisen pga. force majeure; klagerne hevder det var konstatert krigshandlinger og USA var i krig. I tillegg mener de at et ferieopphold med frykt for nye terroranslag og smittsomme sykdommer ikke er mye til ferie. De krever refundert hele det innbetalte beløpet, men Star Tour vil kun utbetale halve beløpet samt penger innbetalt for bestilling av leiebil. Reisearrangøren viser til at det ikke er konstatert krigshandlinger på reisemålet, og at heller ikke UD har advart mot reiser dit.

Nei, sier nemnda

Klagerne har ingen støtte å hente fra Reklamasjonsnemna for selskapsreiser. De viser til at reisen ble avbestilt 8. oktober – en måned etter terrorangrepene på New York - og at det på det tidspunkt ikke forelå verken mistanke om nye terrorangrep eller generell frykt for miltbrannsmitte. UD hadde ikke advart mot å reise, og nemnda vurderer det slik at det ikke var konstatert krigshandlinger – selv om USA hadde erklært krig mot terrorisme.

Klager får ikke medhold i Reklamasjonsnemnda, og følgelig ikke ytterligere tilbakebetaling utover det de allerede har fått.

Flere klagesaker

 • Her finner du flere klagesaker.
 • Slik klager du på flyreisen.
 • Slik klager du på charterreisen.
 • De dummeste klagene kan du lese her.

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer