Krigen ødela turismen

Igjen kan du trygt spasere i gamlebyen i Dubrovnik, eller stupe i Adriaterhavet. Den blodige krigen i Jugoslavia er nær historie. Igjen er det fred og ro i området, men turistene har ikke returnert. Av Arnt Ove og Roar A. Fordal

UT MOT HAVET: Opp gjennom århundrene har gamlebyen i Dubrovnik vært en
ruvende festning, og et imponerende skue fra land og hav. Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal
UT MOT HAVET: Opp gjennom århundrene har gamlebyen i Dubrovnik vært en
ruvende festning, og et imponerende skue fra land og hav. Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En seilbåt runder den mektige muren som verner gamlebyen. Det er 12 år siden krigsragnarokket rammet Dubrovnik som omtales som selve perlen ved Adriaterhavet. 200 mennesker døde, og mange ble skadet da bomber og granater rammet. Håndvåpnene lød, og brannene raste. Ødeleggelsene var voldsomme, men heldigvis stoppet kampene før hele gamlebyen i Dubrovnik gikk til grunne.

 • Mer om Dubrovnik

 • Se vårt lille fotoalbum fra Kroatia og Dubrovnik
 • Skroll ned for mer

  Nå kan de flotte reisemålene i Kroatia oppleves uten turistkøer. Igjen kan en pløye Adriaterhavet med egen eller leid seilbåt, eller skue ut over Dubrovnik fra høydene på landsida. Derifra dundret artillerigranatene for kun 12 år siden, men nå er de fleste skadene de gjorde reparert.

  Turistene har nølt med å returnere til Dubrovnik, og alle de andre flotte stedene langs kysten, og til øyene ute i Adriaterhavet. Men innsatsen for å få turistene tilbake intensiveres. Målet er å gjenreise turistnæringen, men kun noen få turoperatører har satset på turer til Kroatia, Montenegro og Bosnia-Hercegovina etter den blodige krigen. De flotte reisemålene kan imidlertid oppleves på egen hånd, og du kan ennå rekke det før det igjen blir turistkøer i Kroatia, og i nabolandene.

  Billig reisemål

  DAGLIGLIV: Restaurantbordene venter mens klærne tørker i gamlebyen i Dubrovnik. Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal
  DAGLIGLIV: Restaurantbordene venter mens klærne tørker i gamlebyen i Dubrovnik. Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Foto: Arnt Ove og Roar A. Fordal Vis mer


  Mat og drikke er svært billig for oss nordmenn i Kroatia, eller Hrvatska som landet heter på kroatisk. Både på øyene og på land kan en nyte de lave prisene, godt klima, flott natur og gjestfrihet.

 • Fakta om Kroatia
 • Med båt eller buss

  Fra Split kan du ta båt til øyene Brac, eller til lavendelduftende Hvar, til lille Vios, eller til for eksempel Korcula. På 60 av de over tusen øyene langs kysten finnes fast bosetting. Det statlige fergeselskapet Jadrolinija kan by på turer på kryss og tvers. Du kan starte med et besøk i Stari Grad, og kanskje lete opp et av de små spisestedene med førsteklasses mat i den gamle bydelen der. Spør etter øyas vin, og ta deg tid til å nyte måltidet. Så kan du ta båten videre, eller bussen til byen Hvar. Der kan du gå om bord i badebåten for en tur ut til noen mindre øyer med flotte badestrender, eller sitte på steinkanten langs glassklar sjø i Hvar, og bare nyte livet.

  Med bil

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  For å komme til Dubrovnik med bil må en kjøre gjennom et område hvor Bosnia-Hercegovina har herredømmet helt ned til havet. Det er uproblematisk å passere grensene mellom Kroatia, Bosnia-Hercegovina, og Montenegro like sør for Dubrovnik.

  Etter krigen kontrolleres passene ved hver grensepassering, og med forskjellige valutaer markeres selvstendigheten. Det trengs ikke visum til noen av landene. Å veksle til riktig, lokal valuta vil ikke by på problemer. I noen områder kan det være få bankautomater og banker. Ved å ha noen norske sedler i lommeboka som nødpenger kan en uproblematisk reise rundt.

  Det kan være lurt å ta turen med det første. Lykkes det å gjenreise turistnæringen vil du etter hvert møte mange flere i det flotte og spennende området i og ved Adriaterhavet.

 • Se vårt lille fotoalbum fra Kroatia og Dubrovnik
 • Verktøy for reiselyst

  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer