Kriminalitet ødelegger for Sør-Afrika

Den økende kriminaliteten i Sør-Afrika har de siste fem årene skremt flere enn 22 millioner potensielle turister vekk.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Sør-Afrikas turistminister, Marthinus van Schalkwyk, som hevder dette. Han viser til undersøkelser myndighetene har gjennomført siden 2002, der flere enn en tredjedel av potensielle turister har svart at sikkerhetsbekymringer er grunnen til at de ikke har besøkt landet.

Myndighetene hadde satt seg som mål å trekke til seg ti millioner turister årlig innen landet skal arrangere fotball-VM i 2010. I dag ligger tallet på åtte millioner.

- Kriminaliteten er noe vi er nødt til å takle dersom vi skal nå målet vårt, sa van Schalkwyk.

Vakre dyr i et farlig land. Foto: South African Tourism
Vakre dyr i et farlig land. Foto: South African Tourism Vis mer


Sør-afrikanske myndigheter hadde håpet at kriminalitetsstatistikken skulle falle 7-10 prosent fra mars 2006 til mars 2007, men i stedet viser statistikken at antall drap har økt med 2,4 prosent til 19.202, bankran med 118 prosent, innbrudd i privatboliger med 24 prosent, bilkapring med seks prosent, narkorelatert kriminalitet med 8,2 prosent, og kommersiell kriminalitet med 12,6 prosent. Antall voldtekter og drapsforsøk har minsket, men tallene er fortsatt høye (hhv 52.617 voldtekter og 20.142 drapsforsøk).

Tallene sier ingenting om hvor mange av ofrene som var turister, og opposisjonspartiene hevder at de virkelige tallene godt kan være høyere enn statistikken viser, siden rundt 1/3 av all kriminalitet aldri anmeldes.

Dette skriver norske UD om Sør-Afrika:

 • Kriminaliteten i Sør-Afrika er høy. Alle bør ta forhåndsregler mot tyveri, ran, bilkapring og minibanksvindel.

 • Sør-Afrika har et godt utbygget veinett, men likevel mange bilulykker.

 • Hiv/aids er et betydelig problem i Sør-Afrika med over seks millioner hivpositive.

 • Britene er en av Sør-Afrikas største turistgruppe, i fjor besøkte nesten 450.000 landet, og britiske myndigheter beroliger sitt folk med at det meste av kriminaliteten i landet skjer utenfor turistområdene. Likevel informerer det britiske utenriksdepartementet om at fareområdene man bør holde seg unna er blant annet Rotunda busterminal i Johannesburg, veiene til og fra Krügerparken, sentrum av Durban, og de roligere områdene av Table Mountain i Cape Town.

  Generelle regler for turister i Sør-Afrika er å være forsiktig etter mørkets frembrudd, unngå øde landeveier, parkere på opplyste parkeringsplasser, og holde deg unna øde strender og piknikområder.

  Sør-Afrika vil nå øke sin politistyrke med 38.000 mann, opp til 190.000, innen 2010.

  Kilde: The Daily Telegraph


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer