Reisepass:

Kripos sjekker deg før du får reise

Derfor fjernet de denne regelen.

Ventetid: Du kan måtte vente lenger enn tidligere for å få pass. Fordi bilder skal sjekkes av Kripos. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ventetid: Du kan måtte vente lenger enn tidligere for å få pass. Fordi bilder skal sjekkes av Kripos. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har helt sikkert hørt det før: Du må huske å bestille pass i god tid før du skal ut og reise.

Tidligere har politiet lovet at du får tilsendt nytt pass i løpet av 10 virkedager etter at det er bestilt. Men dette kan du ikke stole på lenger.

Garantien ble fjernet sist høst.

Fjernet garantien

- Pass må bestilles i god tid før reisen fordi politiet ikke lenger opererer med 10 dagers leveringsgarantitid for pass, sier fungerende seksjonssjef i Politidirektoratet, Frøy Løvåsdal.

- Hvorfor fjernes garantien?

- Årsaken til dette er at det i november i fjor ble innført automatisert ansiktsgjenkjenning i søknadsprosessen for å øke kvalitet og sikkerhet for norske reisedokumenter, fortsetter Løvåsdal.

TIPS: Ikke fortvil om du ikke får opp alle restene, vi har funnet løsningen om det bare er litt igjen i smørpakken! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Sjekkes av Kripos

- Når det utføres biometrisk kontroll av ansiktsfoto vil det noen ganger være nødvendig å også utføre en manuell ansiktssammenligning hos Kripos for å kvalitetssikre treffet fra det automatiserte systemet, sier hun.

Og det er her det det kan oppstå problemer med å oppfylle en 10-dagers garantert levering.

- Dette kan ta litt tid, avhengig av saksmengde, og det er derfor viktig å alltid søke om pass i god tid før den planlagte reisen, avslutter Frøy Løvåsdal.

Og for dem som måtte lure:

Det utføres biometrisk kontroll også i forbindelse med nødpass.

Dette må du sjekke før du reiser

Husk at en rekke land krever at passet er gyldig flere måneder etter at du har avsluttet besøker der.

De fleste land krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen. Noen land krever hele seks måneders gyldighet. Undersøk gyldighetskravet for det landet du skal reise til via denne siden hos Utenriksdepartementet.

Endret utseende

Selv om passet ditt ikke har gått ut på dato, kan store forandringer i utseendet ditt eller skader på passet (eller det nasjonale ID-kortet) gjøre at det ikke lenger kan brukes.

Det er passinnehaverer selv ansvarlig for at bildet i passet ligner på seg selv. Har du forandret deg eller har utseendet ditt endret seg mye i løpet av noen år så kan det bli utfordringer ved en eventuell passkontroll selv om passet ikke er gått ut.

Da må du allikevel bestille nytt pass.

Dette er biometrisk id

  • Biometrisk identifisering er identifisering av et menneske basert på biometriske egenskaper slik som ansiktsform, fingeravtrykk, iris, stemme og lignende. Det er vanlig, men litt upresist å forenkle begrepet til biometri.
  • Identifiseringen skjer ved at man henter ut referansepunkter på den ønskede biometriske egenskapen, og så sammenligner dette mot tidligere lagrede data om individet.
  • Biometrisk identifisering er blitt aktuelt de senere år i forbindelse med reisepass og nasjonale ID-kort. Biometrien legges elektronisk inn i en brikke i passet eller ID-kortet ved utstedelse.
  • Ved bruk av leseutstyr kontrolleres den biometrien som er lagret opp mot innhaverens biometri.
  • Med dette er kontroller både blitt mer effektive og misbruk forebygges.
    (Kilde: snl.no)
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer