Krise: - Må ta grep!

Prisene er doblet og turistministeren har sagt opp.

FRYKTER MASSEOPPSIGELSER: Ølmangel og stive priser truer turistnæringen på Zanzibar. Her fra hovedstaden Stone Town. Foto: Shutterstock / NTB
FRYKTER MASSEOPPSIGELSER: Ølmangel og stive priser truer turistnæringen på Zanzibar. Her fra hovedstaden Stone Town. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den idylliske øygruppen Zanzibar i Tanzania har palmer, hvite sandstrender så langt øyet kan se, og er kjent for krydderet som dyrkes der - og det herlige swahilikjøkkenet med milde, aromatiske sjømatretter. Hva bedre å skylle ned en liten sjøkrepscurry med enn en iskald øl?

Det er snart lettere sagt enn gjort. Den idylliske øya står overfor en ølkrise, noe som kan få store konsekvenser. Det melder BBC og Daily Mail.

Prisen på øl er doblet, og øyas turistmyndigheter er bekymret.

Turisme er en viktig inntektskilde for øygruppen, og flere hoteller advarer nå mot masseoppsigelser. Samtidig med dette har øyas turistsjef fratredt sin stilling.

Strenge alkohollover

Årsaken til ølmangelen er en kombinasjon av øygruppens strenge alkohollover, og en omkalfatring i importørleddet, skriver BBC. Det er ikke lov å produsere alkohol på noen av øyene, og det er ikke bare-bare å importere, man må være født på Zanzibar og betale rundt 125.000 kroner i året for retten til å importere alkohol, ifølge BBC.

Det er heller ikke bare øl som er mangelvare. Øya skal være nærmest rensket for den tropiske likøren Safari og Savanna-sider.

En bareier ved navn Mshenga forteller til BBC at baren hans er i ferd med å gå tom for øl.

- Myndighetene må ta grep. Det er høysesong nå, sier han til den britiske statskanalen.

Advarer

Det er ikke bare lokalpolitikk som truer ølforsyningene. Global oppvarming kan gi en ølkrise, advarer forskere.

Årsaken er at bygg og humle, to av de viktigste ingrediensene i øl, ifølge renhetsloven, trues av klimaendringene.

Renhetsloven for øl er en gammel tysk lov, tatt inn i Norges lover i 1912, som stadfester at øl kun kan brygges av byggmalt, humle, vann og gjær. En EU-dom satt til side denne loven i 1987, og Norge var det siste landet i verden som opphevet denne loven.