Kriseplan mot sjokkvarme

Skal du feriere i Spania i sommer, kan det være godt å vite at spanjolene i disse dager planlegger krisetiltak for å komme sommervarmen i møte.

Varmen er helseskaderlig, konstaterer det spanske helsevesenet.

Illustrasjonsfoto: Vera Flatebø Foto: Vera Flatebø
Varmen er helseskaderlig, konstaterer det spanske helsevesenet.

Illustrasjonsfoto: Vera Flatebø Foto: Vera Flatebø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens man i Norge å legge forholdene til rette for eldre og uføre som trenger ekstra hjelp – økonomisk og praktisk – når vinterkulda herjer Norge, så er man i Sør-Europa i full sving med å lage kriseløsninger for å komme nye varmebølger i møte.

Økt varme, økt sykelighet

I Katalonia nordøst i Spania, med seks millioner innbyggere, ble det registrert 1.836 dødsfall i juli og august i fjor, og det tilsvarer 27 prosent flere enn for samme periode året før. Her er det nå opprettet direkte forbindelse mellom fylkets helsetjeneste og det meteorologiske instituttet, og det blir opprettet et utvidet 24 timers krisenettverk som skal ta seg av skader som følge av for høy varme. Her er det også opprettet en hjemmetjeneste med overvåking av eldre og kronisk syke.

- Vi kan ikke vente til dødstallene stiger før vi begynner å handle, sier Antoni Plasència, generaldirektør ved den offentlige helsetjenesten i Katalonia til den spanske avisen El Peridódico. – Vi har dokumentasjon nok, både fra lokalt og internasjonalt hold, til å si at varmen fører til økt sykelighet og dødelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.