Kroppskontakt: Hvem har lov til å ta på deg, og hvor?

Og hvem har du lov til å ta på - og hvor, og hvem er du komfortabel med å se i nærkontakt med andre?

Publisert
Sist oppdatert
I strandparadiset Mexico blir kvinner med frodige ender ofte gjenstand for mye oppmerksomhet.
I strandparadiset Mexico blir kvinner med frodige ender ofte gjenstand for mye oppmerksomhet. Vis mer


I bydelen Little India i Singapore gikk alle mennene og leiet, men du så aldri kvinner og menn hånd i hånd. Det var faktisk svært få damer i gatene. Men det var helt akseptert at mannlige venner og familiemedlemmer leiet hverandre. Uten å være homo. Men damene sine kunne de ikke leie...
Norsk prosjektleder (26)

Den norske kvinnen ble ikke støtt, snarere forbauset, men hadde du tatt scenarioet med hundrevis av menn, hånd i hånd, og flyttet dem til den konservative amerikanske sørstatsbyen Savanna, da hadde det nok blitt oppstandelse…

Når enden er god er allting godt

Jeg ble krafset på i Mexico – i hele 10 uker – og det var ingen god opplevelse. Det er åpenbart at lave, skandinaviske piker med (på den tiden) lyst langt hår og stor rumpe var ”open market” for dem. Bestefedre og deres barnebarn var like ublyge i den sammenhengen.
Norsk journalist (33)

Det er nok ikke bare i Mexico dette gjelder. Lignende tilfeller blir rapportert fra alle verdens hjørner, særlig fra latinske land, der jentene opererer inn silikon eller fettsugt fett i stumpen for å få en "Jennifer Lopez".

I Japan er beføling av kvinnerumper og andre, mer private kroppsdeler blitt så vanlig på t-banen at de har laget et eget ord for menn som gjør slikt: chikan.

Spesielle tabu og oppfatninger er knyttet til forskjellige kroppsdeler.Her er en kort oversikt over noen av dem.

I muslimske land er føtter urene, så hold tottelottene dine for deg selv. Det aller verste du kan gjøre mot noen er å la føttene berøre hodet deres. Ikke det at vi tror det er et veldig sannsynlig hendelsesforløp – men nå vet du altså det.

I flere av de muslimske statene kan kvinner som ikke dekker til håret (i varierende grad – se på hva lokalbefolkingen gjør) bli straffet med pisking og til og med fengsel.

Her kan du lese mer om jenter på tur og spesielle forholdsregler de bør ta.

I Thailand er hodet hellig - du må aldri røre noens hode.

Småbarn i nettoen kan virke støtende på amerikanerne. Så kle på smårollingene når du er 'over there'!
Småbarn i nettoen kan virke støtende på amerikanerne. Så kle på smårollingene når du er 'over there'! Vis mer


I USA vekker både nakne barnerumper og pupper anstøt. Ikke helt rart kanskje, at frøken Jacksons bryst skapte så stor furore da det poppet ut under Superbowl?

I noen arabiske land er øyenkontakt mellom mann og kvinne regnet for å være så intimt at en invitasjon til noe mer ikke en gang er nødvendig. Kun et blikk er nok!

I India er det vanlig å dekke til skuldre, overarmer og beina. Det er altså greit å vise føtter i sandaler og underarmer, men resten av kroppen bør du dekke til om du ikke vil vekke anstøt.

I Papua Ny Guinea er lår og skrittet noe som verken bør vises – eller enda verre – indikeres. Bruker du bukser som fremhever skrittet, kan du likesågodt gå naken. Puppene dine derimot, kan du bare vifte med så mye du vil.

Som tommelfingerregel er det lurt å se hvordan lokalbefolkningen går kledd eller oppfører seg. Går alle i lange bukser er det sjelden et bra triks å trekke i den lille polka-dot bikinien din eller et lite miniskjørt. Husk alles intimgrenser er like reelle – de går bare på forskjellig sted!

Kroppskontakt er én ting – men en annen ting som kan vekke anstøt i forskjellige kulturer er diverse kroppslige funksjoner og lyder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer