Kroppslige funksjoner og lyder

Alt har sin plass der det hører hjemme. Vi synes det er ganske ustilig, uoppdragent og uappetittelig når noen smatter og raper under middagen. Vel. Hadde vi vært i Kina ville vi synes det var fint, for der betyr det at man liker maten kjempegodt.

Publisert
Sist oppdatert

I en del land er de også ganske fortrolige med "å dra heisen". Da jeg var i Japan, fikk vi stadig utdelt gratis småpakker med engangs-lommetørkler på T-banestasjonene, så jeg var ganske forundret over at alle satt med disse småpakkene i hendene sine, mens de snufset og snufset og snufset. Når lommetørklene kom i bruk, hadde de en helt annen funksjon: Å tørke svette av pannen. Pannesvette var ikke god tone, mens snufsing og harking var helt grei oppførsel.

Snufselyder er altså allment akseptert, men en lyd som for enhver pris må unngås er tisselyder når man må tre av på naturens vegne på et offentlig toalett. Heldigvis er japanerne ekstremt gode på fiffige tekniske løsninger, og det har de også tatt med seg på baderommet. En knapp på veggen over toalettrullen viser seg å ha botemiddel mot nettopp dette: trykker du på den blir alle naturlige lyder overdøvet av et fossefall, som strømmer ut av høytalerne, slik at man kan gjøre sitt fornødne uten å bli hørt. At vi ikke har tenkt på det før!

Det finnes flerfoldige eksempler på forskjeller på dokulturen i forskjellige land. Her kan du lese om noen av dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.