Kroppslige funksjoner og lyder

Alt har sin plass der det hører hjemme. Vi synes det er ganske ustilig, uoppdragent og uappetittelig når noen smatter og raper under middagen. Vel. Hadde vi vært i Kina ville vi synes det var fint, for der betyr det at man liker maten kjempegodt.

Publisert
Sist oppdatert
Det er trangt om plassen på T-banen i Tokyo. Da er det vel bare rett og rimelig at du tørker pannen for å fjerne svette før lukten sjenerer dine medpassasjerer? Snufselyder, dermiot, trenger du ikke være beskjeden med! Foto: JHS Foto: JHS
Det er trangt om plassen på T-banen i Tokyo. Da er det vel bare rett og rimelig at du tørker pannen for å fjerne svette før lukten sjenerer dine medpassasjerer? Snufselyder, dermiot, trenger du ikke være beskjeden med! Foto: JHS Foto: JHS Vis mer


I en del land er de også ganske fortrolige med "å dra heisen". Da jeg var i Japan, fikk vi stadig utdelt gratis småpakker med engangs-lommetørkler på T-banestasjonene, så jeg var ganske forundret over at alle satt med disse småpakkene i hendene sine, mens de snufset og snufset og snufset. Når lommetørklene kom i bruk, hadde de en helt annen funksjon: Å tørke svette av pannen. Pannesvette var ikke god tone, mens snufsing og harking var helt grei oppførsel.

Snufselyder er altså allment akseptert, men en lyd som for enhver pris må unngås er tisselyder når man må tre av på naturens vegne på et offentlig toalett. Heldigvis er japanerne ekstremt gode på fiffige tekniske løsninger, og det har de også tatt med seg på baderommet. En knapp på veggen over toalettrullen viser seg å ha botemiddel mot nettopp dette: trykker du på den blir alle naturlige lyder overdøvet av et fossefall, som strømmer ut av høytalerne, slik at man kan gjøre sitt fornødne uten å bli hørt. At vi ikke har tenkt på det før!

Det finnes flerfoldige eksempler på forskjeller på dokulturen i forskjellige land. Her kan du lese om noen av dem.

Lyder kan som kjent være irriterende. På noen tog har de "stille vogner", for eksempel på Heathrow Express i London. Det gjelder å følge med, for det er regnet for kjempefrekt å snakke i disse vognene, selv om britene stort sett er for høflige til å heve stemmen for å be deg holde snavla...

I New York trenger de en egen vogn for de med "sosiale lukter"Det vil si, de som ikke lukter blomster burde holde seg for seg selv? Det er absolutt en grense på hvor mye svettelukt man tåler.
Irritert engelsk bankansatt (32)

Toleransegrensen for kroppslukt er generelt lav i vestlige land, og kanskje spesielt i de nordligste og litt kjøligere landene der man ikke er så vant til å svette daglig. Resultatet er at man kveler kroppsdufter som hadde blitt sett på som sexy i andre land – og at noen kanskje savner å lukte nettopp deg.

Jenter! Vær forsiktig med parfymen om dere ønsker å huke latinske menn på kroken.
Jenter! Vær forsiktig med parfymen om dere ønsker å huke latinske menn på kroken. Vis mer


Jeg ble "tatt en alvorsprat med" av en franskmann jeg møtte på en fest for et par uker siden. Han fortalte engasjert at han IKKE likte parfymen min, at den var alt for sterk, og at den laget en mur rundt meg så han ikke kunne kjenne hvem jeg var.
Norsk markedsfører (26) - fersket på Frogner.

Det er pussig hvordan de eneste mennene som plystrer på kvinner i Norge enten er innvandrere eller turister. Slik er mao. ikke ”godt norsk”, men det er ikke nødvendigvis at de mener noe med det.
Forundret norsk journalist (32)

En norsk studine i Danmark har også gjort følgende observasjon, når det gjelder hvor nærme du kan komme dagligvarene til ukjente.

Ikke glem å sette plasttrekanten mellom varene på kassedisken i en dagligvareforretning i Danmark. Det er DØDSENS seriøst. Gjør du ikke det, sees dette på som en dramatisk invasjon av personens privatliv. Man skal ikke spøke med å blande dagligvarer!
Norsk studine i Danmark (21)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer