Kroppsskanning kan bli tillatt i Norge

Blir en av flere tillatte kontrollmetoder på flyplassene.

KAN SI NEI: Regelverket åpner for at man kan si nei til skanning, og bli kontrollert på andre måter.   Foto: Colourbox.com
KAN SI NEI: Regelverket åpner for at man kan si nei til skanning, og bli kontrollert på andre måter. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-regelverket som åpner for kroppskanning av flypassasjerer på europeiske flyplasser, er nå til høring i Norge.

Regelverket vil gjøre kroppsskanning tillatt i Norge som en del av felles EØS-regler.

Tviler på bruken

Målet med kroppsskanning er å gjøre det enklere å finne eventuelle eksplosiver på passasjerene.

Så langt er kroppsskanning tatt i bruk på enkelte flyplasser i blant annet Storbritannia og Nederland, og kontrollmetoden vil bli tillatt også i Norge, selv om dette kan ta noe tid på grunn av EØS-prosessen.

Det vil derimot ikke bli påbud om å bruke kroppsskanning, og informasjonssjef ved Oslo lufthavn, Jo Kobro, tviler på at kontrollmetoden vil bli brukt på norske flyplasser.

– På bakgrunn av signaler vi har fått fra politikerne, tviler jeg på at det blir aktuelt med kroppsskanning i Norge, selv om reglene skulle tillate det, sier Kobro til DinSide.

Sigrid Brattabø Handegard, som er politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, sier til DinSide at de ikke vil gi grønt lys til bruken av kroppsskanning på dette tidspunkt.

– Ikke så lenge vi kan ivareta sikkerheten på andre måter, og det fins flere gode alternativer for å sjekke flypassasjerene, sier Brattabø Handegard.

Les også: Her slutter de med nakenskanning

Kroppsskanning i praksis. Foto: US Department of Homeland Security
Kroppsskanning i praksis. Foto: US Department of Homeland Security Vis mer


Hensyn til personvernet

Årsaken til at Samferdselsdepartementet ikke ønsker kroppsskanning av norske flypassasjerer, er blant annet hensynet til passasjerenes personvern.

– Det foregår også en diskusjon om strålefaren ved bruk av slike kroppsskannere. Det ville dessuten være snakk om en meget dyr investering, sier Brattabø Handagard.

Skulle det likevel bli aktuelt med kroppsskanning i Norge en gang i fremtiden, åpner regelverket for at passasjerene kan si nei til en slik kontroll. Det skal da benyttes alternative sjekkmetoder.

Det stilles også flere andre krav til den kontroversielle kontrollmetoden. Blant annet skal operatøren som analyserer bildet befinne seg i et annet lokale, og passasjeren kan be om at bildet analyseres av en operatør av et bestemt kjønn.

Den skannede passasjeren skal dessuten forbli anonym, og bildene skal bli slettet så snart passasjeren er klarert.

Les også: Disse kontrollene hadde vi ikke før 11. september

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer