Krypdyr i Oslo sentrum

Det er ikke mye som minner om troper og regnskog når vi ankommer den nyåpnede Oslo Reptilpark.

Publisert
Sist oppdatert
Guttungen blir begeistret når Are Hognes lar ham klappe teppepyton-slangen.
Guttungen blir begeistret når Are Hognes lar ham klappe teppepyton-slangen. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Lett nedsnødd svinger jeg inn ved siden av Dressmann i Storgata i Oslo. Plakatene på fortauet vitner om at jeg har kommet til riktig adresse. Trikken slamrer forbi i vant rute, og jeg tar skrittet inn i det ukjente. Jeg har blitt lovet at jeg skal få holde krypene … hvis jeg vil.

Fire års slit

Klokken er 10 en vanlig, grå tirsdag morgen. I reptilparken er det allerede aktivitet. Burene rengjøres for ekskrementer og jeg er noe betenkt over en slik åpenbart naturlig og uanfektet omgang med krypene.

Oslo Reptilpark er den første og eneste rene reptilpark i Norge. Den ble åpnet 10. januar av grunder Are Hogner, 26 år og lidenskapelig interessert i slanger, krypdyr og den slags. Fire år med papirarbeid og slit har det tatt ham å komme dit han er i dag; Med 20 slanger, 30 øgler, edderkopper, frosker, fisker og én Sort Enke i 4. etasje i en bygård i Oslo sentrum.

- Reptiler har alltid vært min store fascinasjon, det er det jeg tenker på hele dagen, og det er dette jeg vil drive med, sier Are Hogner. - Det er jo veldig vakre skapninger, da – de er forferdelig pene, fortsetter Hogner og peker på en grønn trepyton som ligger oppkveilet på en gren.

Store bur og døde rotter

I dag har Hogner 28 bur med diverse krypdyr, i visningsrommene i Storgata 26. Alle dyrene, innredningen i burene og fôret har han kjøpt fra Sverige, hvor man ifølge grunder Hogner kan få kjøpt alt man trenger til reptiler. Alle dyrene er oppdratt i fangenskap, og har altså aldri kjent en annen tilværelse.

- Du ser at alle dyrene har store bur, slik at de kan utføre sin naturlige atferd. Det er stor nok plass til at de kan få tilfredstillet sine behov. Ta for eksempel denne vanndragen – den la egg i natt – det er tegn på at den trives, forteller Hogner.

I motsetning til sine ville brødre, blir ikke dyrene i parken servert levende fôr.

- Alle øglene spiser insekter, og slangene spiser opptinte mus og rotter. Legg merke til opptinte. De kommer vakuumpakket, slik som en remse med bagetter, og så klipper du bare av hvor mange du skal ha etter hvert. Vi som driver med dette er jo glade i dyr generelt, og det ville derfor vært galt å bruke levende mus og rotter som fôr. Dyrene her har dessuten kun levd i fangenskap, og de vet ikke helt hvordan de skal fange byttet. En levende rotte vil for eksempel kunne skade slangen før den får fanget rotta, forteller Hognes.

Med tiden har han planer om å utvide geskjeften med flere bur, men ettersom det er et privatfinansiert foretak, må det komme litt penger i kassen først. Og det kan det jo se ut som det gjør, for det har vært stor pågang av nysgjerrige siden åpningen.

- Det er mange barn som kommer hit. Noen har vært her i opptil fire timer, og de gråter når de må gå, for de vil ikke hjem, forteller Hogner.

Skuffende Enke

Vi runder hjørnet ved krageøglen og befinner oss ansikt til ansikt med verdens mest fryktede edderkopp: Sort Enke. Jeg er imidlertid litt skuffet, for i min uvitenhet hadde jeg forestilt meg at en Sort Enke skulle være mye større enn denne vesle krabaten på halvannen centimeter. Og hva med korset – skal den ikke ha et kors på ryggen?

- Ja det trodde jeg også, jeg har lest det i bøker - og til og med sett Sort Enke med kors på ryggen, på film. Men korset sitter i realiteten på edderkoppens buk, forteller reptilpark-sjefen.

Skuffelsen over den vesle edderkopp-kroppen går imidlertid raskt over:

- Den er 15 ganger giftigere enn en klapperslange, forteller Hogner. Hvis du ikke dør av bittet, så får du i alle fall kraftig hodepine i over ett år, forsikrer han.

Jeg bøyer meg ned og forsøker å få øye på korset som skal sitte på edderkoppens mage – uten hell.

- Hvis du vil, kan jeg sikkert ta den ut, slik at du får sett korset, sier Hogner.

Jeg avslår høflig og beveger meg inn blant de mer vennligsinnede krypdyrene. Ja, ikke det at Enken er uvennlig, for den skal visstnok ikke angripe uten grunn. Men likevel.

50 kroner – 10.000

Den Sorte Enken er det mest spesielle som Reptilparken kan by på.

- Den eneste i Norge, forteller Hognes.

- Hvor mye koster en Sort Enke?

- Den er ikke dyr, og den er enkel å få tak i; Du får bestilt den over Internett. Den koster rundt 50 kroner, forteller reptilpark-bestyreren. - Ja, den burde kanskje vært dyrere, da hadde folk kanskje tenkt seg mer om, fortsetter Hognes.

Undertegnede stifter nærmere bekjentskap med en kornsnok.
Undertegnede stifter nærmere bekjentskap med en kornsnok. Vis mer

Det dyreste krypdyret i samlingen hittil, er en grønn trepytonslange: 10.000 er prislappen for den irrgrønne, noe hissige slangen.

Kan jeg få holde den også?

Parken skal fornyes fortløpende med nye reptiler, slik at utstillingen skal kunne tilby noe nytt hele tiden. Først ute er en kjempestor slange som ankommer denne uken. Per i dag er det ingen giftige slanger eller øgler i parken, men ta det med ro: Det kommer, det kommer …

Personlig er jeg klam nok i hendene idet jeg får overlevert ett stykk kornsnok – som er et svært sultent og dermed også rimelig aktivt eksemplar av arten. Tungen som stadig kommer stikkende ut av gapet på slangen, fremkaller ikke mindre svette hos en fra før varm journalist. Mindre udramatisk fortoner deg seg tydeligvis for den vesle gutten som ivrig får holde, han også. Gliset er stort, fuktig og tannløst – og gjennomgangsmelodien etterpå er:

- Mamma, kan jeg få holde den også?

 • Bli med inn blant øgler, slanger og annen moro i vår bildespesial fra Oslo Reptilpark.
 • Informasjon om parken:
  Adresse: Storgata 26, Oslo
  Åpningstider: Alle dager 10:00-18:00, unntatt mandag som er stengt.
  Inngangspriser: 65 kroner for voksne, 35 kroner for barn.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer