
Foto: Faksimile fra Peter Menzel og Faith D´Aluisios bok Man eating bugs Foto: Faksimile fra Man eat bugs Vis mer
Sommerfuglsaus, maur-shushi, termittmarmelade, gresshoppechips og flamberte skorpioner. Dette er hva som etter hvert har begynt å lande tallerkenene på amerikanske spistesteder etter inspirasjon fra insektsspisere verden rundt.
- Vi kaller det luftens frukter, sier restaurantsjef ved TransEat i Miami, Montse Guillén til den spanske avisen El Periódico.
Montse Guillén hadde stor suksess med sin tapasrestaurant i New York, nå går hun nok i gang med nye prosjekter: insekter.
Ikke snobberi
Det er i Miami den spanske restaurantinnehaveren har satt i gang sitt eksperimentelle foretak. Her, på TransEat, kan gjestene innta larver i guacamole, kakerlakkmontasje med saus og grønnsaker, yuca og ristede insekter. Og lignende retter. Absurd?
- For oss er dette kanskje et motekjøkken, men i mange land er dette mat til å overleve på, hevder Guillén. - I mange århundrer har gresshoppene, larver, maur og andre flyvere gått rett i kjelene i mange land. I Mexico spiser man eggene til maurene. I Maurtiania slo man to fluer i en smekk: man fikk ende på gresshoppeplagen ved å spise insektene.
Guillén trekker frem at de tar i bruk skikker fra det prekoloniale Sør-Amerika, Asia, Afrika og det aboriginske Australia. Og det er verken snobbete eller nok en lune fra et hysterisk motekjøkken.
- Jeg har tro på dette. Det er fremtidens kjøkken. Det er sunt og vegetabilsk, Insektene spiser bare urter.
- Tolv gresshopper tilsvarer en kilo biff i proteiner og kalorier, sier Guilléns chef, Juan Carlos Valencia som opprinnelig er fra Colombia som også har med seg kulinariske tradisjoner som inkluderer insekter. - I Colombia drar folk ut på jakt for å lete etter egg fra maur.
Og entomologene bekrefter Guilléns uttalelser; Lana Unger skriver i en artikkel publisert på Eat-Online at insekter har blitt inntatt over hele verden. I Algerie har man spist ørkengresshopper, i Australia har aboriginerne feiret Bogong hvor det spises nattsvermere, i Japan har det gått i kokte vepselarver og friterte silkelarver, og i Nigeria har dronningtermitter gått for en delikatesse.
Tilberedelse
Montse Guillén sliter med å få fatt i ingrediensene:
- På markedene i Vietnam, Thailand og Mexico finnes det larver og reptiler. Men det er ulovlig å importere varene til USA. Men jeg har funnet frem til en farm som driver oppdrett og en thailandsk fabrikk som eksporterer konserverte larver.
Og det er ikke gjort i en fei å tilberede maten:
- De må først fyrses ned. Før de blir tilberedt fjerner man bein, vinger og alt som klør. Skorpionene fryses ned før en fjerner giftstoffene eller man legger dem i alkohol. Skorpioner i vodka er et ufeilbarlig afrodisika, lover Guillén.
Her spiser du insekter
En rekke chefer smeller til med ulike kryp på tallerkenen:
På den store matmessen i Barcelona nylig ble det fortalt at insektskjøkkenet slett ikke er noe nyvinning: De gamle grekerne og romerne, og også Aristoteles, skulle hatt næringsvett nok til å ta for seg av de angivelige næringsrike krypene. Og slik blir kanskje ringen sluttet: Gamle skikker gjenopptas og nyere håndverk dør ut: Kanskje skadedyrkontrollørene etter hvert blir arbeidsledige?
PS: Vil du lære mer om insekter og kosthold? Sjekk ut Peter Menzel y Faith D´Aluisios bok Man eating bugs. The Art and Science of Eating Insects, utgitt på Ten Spedd Press i 1998 eller David Georges bok Eat-a-bug Cookbook, også den fra Ten Speed Press.
Les!
Magisk realistisk mat
Farlig fett fra Middelhavet
TEST DEG SELV: Hva vet du om mat?
Norges mest groteske mat