Grensepassering til Sverige eller Finland

Krysse grensen under corona?

Se hvilke regler som gjelder, og hvilke grensepasseringer som ikke utløser karantene.

REISE TIL SVERIGE ELLER FINLAND? Ikke alle må i karantene om de krysser grensa til ett av nabolandene. Her fra grensepasseringen på Svinesund. Foto: NTB Scanpix
REISE TIL SVERIGE ELLER FINLAND? Ikke alle må i karantene om de krysser grensa til ett av nabolandene. Her fra grensepasseringen på Svinesund. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skal du reise utenlands er hovedregelen at du skal i karantene i 10 dager når du kommer tilbake til Norge. Bryter du karantenereglene, kan det som kjent koste deg dyrt.

Samtidig er det en del unntak fra denne regelen.

I reisekarantene?

En person i reisekarantene skal oppholde seg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted i ti dager etter ankomst til Norge. Personen kan bare oppholde seg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis nærkontakt med andre enn de personene som vedkommende bor sammen med, unngås, skriver regjeringen.

Her kan du lese mer om hvilke regler som gjelder grensepasseringer, dersom du ønsker å dra til Sverige, Finland eller Russland.

Bosatt i et land, jobber i et annet?

Bor du i Norge og jobber i Sverige eller Finland, eller motsatt, er du unntatt fra reisekaranteneplikten, ifølge regjeringen.

Men - unntaket gjelder kun i den tiden du er under reise mellom bolig og arbeidssted og i den tiden du er i arbeid.

Dersom du som bosatt i Sverige eller Finland og har fritid i Norge – enten mellom arbeidsøktene eller før utreise, må du oppholde deg i reisekarantene på denne fritiden - i ti dager etter at du sist krysset grensen fra Sverige/Finland inn til Norge.

Foreldre og barn bosatt i forskjellige land?

Personer som må krysse landegrensen i forbindelse med gjennomføring av avtalt eller fastsatt samvær mellom foreldre og barn, er unntatt fra plikten til å være i ti dagers reisekarantene etter ankomst til Norge. Dette gjelder uavhengig av om samværet skal skje i Norge eller i utlandet, skriver regjeringen.

Hytte i Sverige eller Finland?

Reiser du på hytta i Sverige eller Finland og overnatter der, skal du i ti-dagers karantene når du kommer tilbake til Norge.

Derimot kan du krysse grensen for å utføre strengt nødvendig vedlikehold og tilsyn for å avverge store materielle skader på fritidseiendom i Sverige eller Finland, og slippe karantene når du kommer hjem.

Vil du unngå karantene når du kommer hjem, må du heller ikke dra på butikker eller kjøpesentre i Sverige eller Finland, eller ha nærkontakt med andre personer enn dine husstandsmedlemmer i disse landene. Da må du likevel i karantene når du kommer hjem - selv om du ikke har overnattet på hytta.

Personer som opprettholder kritiske samfunnsfunksjoner

Enkelte personer regnes som strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, ifølge regjeringen.

Også disse personene er unntatt kravet om ti-dagers karantene.

Denne listen kan brukes som utgangspunkt for hvem dette gjelder, men det må gjøres en konkret vurdering av dette i hvert tilfelle, ifølge helse- og omsorgsdepartementets rundskriv om karanteneplikten:

 • Styring og kriseledelse
 • Forsvar
 • Lov og orden
 • Helse og omsorg
 • Redningstjeneste
 • Digital sikkerhet i sivil sektor
 • Natur og miljø
 • Forsyningssikkerhet
 • Vann og avløp
 • Finansielle tjenester
 • Kraftforsyning
 • Elektronisk kommunikasjon
 • Transport
 • Satellittbaserte tjenester
 • Apotek
 • Renhold

I rundskrivet står det videre at personen i tillegg til å en samfunnskritisk funksjon eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, skal personellets arbeid være strengt nødvendig for å kunne opprettholde forsvarlig drift.

Hatt corona? Da slipper du karantene

Dersom du har hatt corona i løpet av de siste seks månedene - og kan dokumentere det ved godkjent laboratoriemetode, gjelder ikke reglene om reisekarantene eller smittekarantene. Vær obs på at Finland kun tillater det som defineres som nødvendige reiser ved innreise til Finland.

Kan grenseboere reise til Russland?

Den såkalte grenseboeravtalen mellom Norge og Russland gjør at de som er bosatt i nærheten av grensa på begge sider, kan krysse grensa fritt.

Men hvordan blir denne avtalen påvirket av coronasituasjonen?

Andreas Skjøld-Lorange, senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, sier til Dinside at det det ikke er et eget unntak fra bortvisningsreglene for russere med grenseboerbevis.

- UDs reiseråd hindrer ikke nordmenn, heller ikke de med grenseboerbevis, å reise ut av Norge, men de vil ikke ha reiseforsikring og kan ikke påregne hjelp fra UD. De må som alle andre som ikke er unntatt fra karanteneforskriftene i karantene når de kommer hjem til Norge igjen, understreker han.

Samtidig er det greit å være klar over at også Russland har innført strengere regler for kryssing av grensa, og kun tillater at enkelte krysser grensa. Slik kan de bli i lang tid fremover, ifølge the Barentsobserver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer