Kunst helt i toppen

Se fotoutstilling på Galdhøpiggen.

Mange tok veien opp til toppen av Galdhøpiggen søndag 14. september. Der traff de Lasse Berre og bildene hans.  Foto: Newswire
Mange tok veien opp til toppen av Galdhøpiggen søndag 14. september. Der traff de Lasse Berre og bildene hans. Foto: Newswire Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du sprek nok, kan du få med deg fotoutstillingen "Skog er mer enn bare trær", som åpnet på toppen av Norges høyeste fjell søndag 14. september.

2.469 meter over havet vises de 26 fotografiene til Lasse Berre frem helt frem til 1. oktober.

– De fleste bildene er stilt ut i den lille steinhytta på toppen, men noen henger utendørs også. Det blåser godt der oppe og vi har tatt i bruk bolter, tau og annet fjellklatrerutstyr for å få dem til å bli værende, sier Berre til Newswire.

Det er Norsk Folkehjelp som fronter utstillingen, og Statskog som sponser den. Temaet er adgang til naturen, og bildene er av gjeterfolk fra Borana helt sør i Etiopia.

- I Norge er vi nok ganske preget av sultkatastrofene på 80-tallet når vi tenker på etiopiere. Jeg håper bildene mine kan endre på det, for det var et flott og stolt folkeslag jeg møtte, sier Berre, som tok bildene under et lengre opphold der i vinter.

Mister tilgang til jorden

All jord i landet er statens eiendom, og staten har anerkjent at gjeterfolket som gruppe har bruksrett til området. Men det hindrer ikke at kommersielle aktører tar beslag på jorden. Storbønder, rancher, plantasjer og gruveselskap gjør at stadig mindre landområder står til fri disposisjon.

– Vi har engasjert oss i denne utstillingen fordi vi er opptatt av å synliggjøre at det i Norge er selvsagt at skogen og grunnen tilhører fellesskapet. Det styrer alt vi gjør som forvalter av våre felles utmarksområder. Ikke minst skal det være en selvfølge at vi kan ferdes fritt i naturen. Slik er det ikke alle steder, sier informasjonssjef Arnhild Holstad i Statskog til nyhetsbyrået.

Ikke bare for fjellgeiter

For deg som ikke får gått op til Galdhøpiggen og sett bildene, er det mulighet til å se dem på Ullevålseter i Oslo fra mandag 15. september, og på Elgsethytta i Bymarka i Trondheim fra tirsdag 16. september. Her vises utstillingen frem til 1. november.

Les mer om utstillingen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer