Norgesferie:

Kunsten å bo på badehotell

Og her finner du de beste norske badehotellene i sommer.

TILBAKE TIL FORTIDEN: Strand Hotel Fevik og hotelldirektør Bodil Langerak vil at sommergjestene skal få oppleve «en hyggelig reise tilbake i tid» når de besøker dagens badehotell ved Sørlandskysten. Foto: Odd Roar Lange/TheTravel Inspector
TILBAKE TIL FORTIDEN: Strand Hotel Fevik og hotelldirektør Bodil Langerak vil at sommergjestene skal få oppleve «en hyggelig reise tilbake i tid» når de besøker dagens badehotell ved Sørlandskysten. Foto: Odd Roar Lange/TheTravel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Fevik ved Grimstad:) Nordmenn simpelthen elsker Danmark. Men man trenger ikke lenger reise dit for å nyte danskenes populære ferieformer: sommeropphold på et badehotell. Nå kan du nemlig gjøre det i Norge.

Dette er historien

De første danske badehotell dukket opp langs den lange kyststripen i Danmark på slutten av 1800-tallet. Det var først og fremst den øvre middelklassen og oppover som hadde tid og penger til å benytte seg av dem. Og københavnerne dro gjerne nordover på Sjælland, ble der natten over, før de lot kone og barn bli igjen på hotellet mens de selv tok turen tilbake til København og kontoret.

Da det på nytt ble helg dro mennene igjen tilbake til badehotellet og familien. I de påfølgende tiårene ble badehotellene stadig mer fornemme og eksklusive. Og slik fremstår også mange av de danske badehotellene i dag.

Danmark - i Norge

Og nå er badehotellkonseptet for alvor kommet til Norge.
Hotelldirektør Bodil Langerak ved badehotellet Strand Hotel Fevik ved Grimstad har satt fart på planene om å gjenskape tradisjonene fra da hotellet sto ferdig i 1937.

Svunnen tid: Sølvi Wang og Egil Monn-Iversen var sammen med barna faste gjester på Strand Hotell Fevik 50-tallet. Foto: Dagbladet/Digitalarkivet
Svunnen tid: Sølvi Wang og Egil Monn-Iversen var sammen med barna faste gjester på Strand Hotell Fevik 50-tallet. Foto: Dagbladet/Digitalarkivet Vis mer

- Vi har vært et badehotell hele tiden. Men vi har kanskje tatt det som en selvfølge, og etter hvert glemt å fortelle og formidle det til sommergjestene. Nå har vi tatt flere grep og er godt i gang med et tydelig konsept. De ansatte går tidsriktig kledd med uniformer som byttes i takt med døgnet. Lyst om morgenen, mørk om kvelden. Piquetskjorte ute og tvers-over-sløyfe inne. Vi skal skape den rette sommerstemningen inne og ute. Og vi vil at gjestene skal kjenne igjen hotellet slik det var da forfatteren Roald Dahl var stamgjest i mer enn 25 år på rad, forteller Langerak.

Badeglede

- For ett år siden gikk ingen av gjestene i gangene eller ute i hagen i ført badekåpe til og fra morgenbadet. Nå er det det dagligdags syn. Det gleder oss stort. Og budskapet om at vi har redefinert oss som badehotell har åpenbart nådd ut, fordi vi opplever enorm etterspørsel fra nordmenn som vil oppleve det beste av Danmark i Norge. Vi serverer morgenmad, tilbud om morgenyoga og legger vekt på å ha det avslappet og uformelt, samtidig som vi gjerne oppmuntrer til å kle seg sommerlig pent til middagen om kvelden, sier Bodil Langerak.

Smaken av sommer: Det handler om å nyte dagene og livet på badehotellet. Foto. Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Smaken av sommer: Det handler om å nyte dagene og livet på badehotellet. Foto. Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Inspirert av TV-serien

Da dansk TV2 i 2013 startet serien «Badehotellet» ble seerne tatt med tilbake til 1920-årenes Danmark, og deretter de innholdsrike tiårene som fulgte. Selve hotellet er en fiksjon og er for det meste spilt inn i studio på Sjælland.

Inspirasjonen er hentet fra det ekte Svinkløv badehotell på Jylland. Hotellet brant ned til grunnen høsten 2016, men er nå bygget opp igjen i gammel stil og nyåpnet 26. april 2019.

Badehotellet på TV

 • Den danske suksesserien «Badehotellet» tar seerne med til sommerlige Skagen i 1920-årene, hvor vi blir kjent med ansatte og stamgjester på Andersens lille hotell.
 • TV-serien ble først sendt i Danmark i 2013 og to år senere ble første episode vist på norsk TV2.
 • Serien er nå kommet til sesong 8 i Norge og handler om 40-årene.
 • Utendørsscenene til serien er ikke tatt opp i Skagen, men i Jammerbugten et godt stykke lenger sør på Jylland.
 • Til tross for en virkelighetstro stemning på Andersens badehotel, eksisterer ikke bygningen i virkeligheten.
 • Det meste av opptaket tas opp i Risby-studioene i Albertslund. Hotellets fasade er bygget opp på en åker ved Risby-studioene. Resten av omgivelsene er datagenerert via såkalte bluescreens. Hotellets interiør er bygget opp rom for rom inne i selve studiohallen. Det tok 15 håndverkere tre måneder å bygge det hele opp fra grunnen av.
 • Hvert program trenger ti innspillingsdager.
 • Seriens manus er laget av Stig Thorsboe og Hanna Lundblad.
 • I noen av hovedrollene: Bodil Jørgensen (Molly Andersen) Rosalinde Mynster (Fie Kjær) Lars Ranthe (Grosserer Georg Madsen) Amalie Dollerup (Amanda Madsen) Les mer om Badehotellet her.
  (Kilde: TV2 Norge og TV2 Danmark)

TV-serien har gått som en farsott også i Norge. Og har åpenbart vært til inspirasjon for mange nordmenn som gjerne vil feriere på badehotell i sommer.

Her finner du noen av de norske badehotellene:

Strand Hotel Fevik

HOS FORFATTEREN: I dette værelset bodde Roald Dahl da han i år etter år besøkte Strand Hotel Fevik. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
HOS FORFATTEREN: I dette værelset bodde Roald Dahl da han i år etter år besøkte Strand Hotel Fevik. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

I 25 år kom forfatteren Roald Dahl og hans familie til Strand Hotel Fevik ved Sørlandskysten. I dag kan du bo på rommet som den verdensberømte forfatteren hadde som sitt favorittrom, eller på et av de andre rommene eller suitene med fin utsikt ut mot horisonten, utover Fevikkilen, mot Valøyene og Raet nasjonalpark.

Hotellet holder høy klasse samtidig de har bevart stilen med å være et hotell med alt som et badehotell skal inneholde. Uformell sommerstil, en herlig badestrand, god restaurant og både lyden og lukten av sjø. Fra hotellet er det en kort kjøretur til sommerbyene Lillesand og Grimstad.

Støtvig hotel

SPA: Spa-avdelingen hos Støtvig hotell, som ble bygget på nytt i 2011. Foto: Støtvig hotel
SPA: Spa-avdelingen hos Støtvig hotell, som ble bygget på nytt i 2011. Foto: Støtvig hotel Vis mer

Allerede i år 1900 åpnet det første Hotel Støtvig Hotel ved Larkollen sør for Oslo dørene for første gang. I 2011 ble det opprinnelige hotellet revet og et nytt ble bygget. Det er derfor et topp moderne hotell som i dag tar imot gjestene ved østsiden av Oslofjorden. Det privateide hotellet har gjennom generasjoner vært et av regionens mest populære badehotell der sommergjestene ble værende i lang tid.

Støtvig Hotel har skapt en modernisert utgave av denne gamle ferievarianten, og med en liten smak av «The Hamptons» fra USAs østkyst.

Hotellet ligger ved Larkollen mellom Moss og Fredrikstad. Herfra kan man nyte en fin dag i Fredrikstad, en tur til festningene på grensa til Sverige, sykkelturer og padleturer.

Hotel Refsnes Gods

PÅ GODSET: Refsnes Gods ligger like utenfor Moss. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PÅ GODSET: Refsnes Gods ligger like utenfor Moss. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Litt lenger sør langs østsiden av Oslofjorden, på Jeløya ved Moss, ligger Hotel Refsnes Gods.

I over 250 år har godset tatt imot gjester, og på godset er i det i dag en unik kunstsamling med over 400 kunstverk. I tillegg kan gjestene nyte godt av en av Norges største vinkjellere med flere tusen flasker.
Fra hotellet kan man rusle ned den vakre grusgangen mot sjøen for et morgenbad eller kanskje for et svalende bad i solnedgangen en sein sommerkveld.

FLUEFELLE: Fruktfluer tiltrekkes av mye mer enn selve frukten på fatet. Det er flere ting du bør fjerne fra kjøkkenet, men du kan også bli kvitt de plagsomme fluene med denne smarte fellen! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Solstrand Hotel & Bad

Tre mil sør for Bergen ligger det familieeide Solstrand Hotel & Bad. Og etter en koronastengt periode arbeides det nå for å gjøre klart for en ny sesong ved hotellet, som ble bygget av daværende statsminister Christian Michelsen for mer enn 120 år siden.

- Det hele startet som et sjøbad, med gjester fra Bergen. Også i dag bruker mange av våre badegjester havsbadet hele året igjennom. Og vi har heldigvis mange som bruker Solstrand som «oppholdshotell» ved å bli her mange dager i strekk. Noen vil være her og gjøre minst mulig, andre drar rundt i regionen for å få de fineste opplevelsene på steder som Rosendal og Hardanger.

Holmsbu badehotell

Dette badehotellet ligger på Holmsbu i Hurum, en snau times kjøring fra Oslo.
Badehotellet har historie tilbake til 1880-årene og kunstmaleren Erling Clausen utsmykket i sin tid matsalen med illustrasjoner fra fiskernes liv.
Her sitter historien bokstavelig talt i veggene.

Scandic Havna Hotel

Uteliv: Gode badehotell har selvsagt gode muligheter til late dager utendørs. Her fra Scandic Havna Hotel på Tjøme. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Uteliv: Gode badehotell har selvsagt gode muligheter til late dager utendørs. Her fra Scandic Havna Hotel på Tjøme. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Tjøme utenfor Tønsberg er et av Norges mest populære sommerferieområder. Folketallet på øyene i Færder kommune mangedobles i sommerukene, og prisnivået på hytter og fritidseiendommer gjenspeiler dette. Men for dem som ikke har egen eller leid hytte så mulig å bo på hotell på Tjøme, der Havna Hotel er det største og mest populære av dem. Havna har en stor gjestehavn, fin badestrand og en uterestaurant mot sundet utenfor. Hotellet er et populært familiehotell med gode muligheter for aktiviteter utendørs.

Inspirasjon: Fra TV-serien «Badehotellet».
Inspirasjon: Fra TV-serien «Badehotellet». Vis mer

Grand Hotel Åsgårdstrand, Horten

Et av Norges mest kjente malerier, Edvard Munchs «Pikene på brua», har hentet sitt motiv fra den gamle steinmoloen i vakre Åsgårdstrand. Og like ved ligger Grand Hotel Åsgårdstrand. Du kan selvsagt besøke Munchs hus når du besøker dette stedet på vestsiden av Oslofjorden.

Hotellet åpnet i 1988 og ligger ved den store småbåthavna i Åsgårdstrand. Herfra kan du følge seilbåtenes seilas ute på fjorden før du tar en rusletur mellom de hvite småhusene i sentrum.

Rosfjord Strandhotell, Lyngdal

Hotellet ligger i den nest sørligste kommunen i Norge, Lyngdal, mellom Kristiansand og Egersund. I fire generasjoner har eierfamilien drevet badehotellet som startet som en enkel leirplass i 1934. Hotellets eiere har i lang tid hatt fokus på miljøarbeid og samfunnsoppbygging. Og kjøkkenet har derfor hatt et sterkt fokus på bærekraft og kortreist mat. Ligger i fine omgivelser for både turer og bading.

Sola Strand Hotel, Stavanger

Sola Strand Hotel ligger idyllisk til ved de flotte sanddynene på Solastranden, like utenfor Stavanger. Ved stranda møtes surfere og kitere hele året. Og hotellet har en utrolig forhistorie. Hør bare her:

1930 ble cruiseskipet Montroyal hugget opp ved Stavanger Skipsopphugging. Axel Lund kjøpte hele røkesalongen fra skipet og bygget den opp nøyaktig som den var om bord, som et tilbygg til Sola Strandhytte.

Stedet skiftet samtidig navn til Sola Strand Hotel, og Montroyal-salen ble nå brukt som dansesal ved hotellet.

Da den gamle fregatten Kong Sverre ble hugget opp, kjøpte Axel Lund materialer fra skipet og brukte dette til bygging av en ny spisesal for hotellet. Spisesalen, som fikk navnet Sverre-salen, utendørs svømmebasseng, selskapslokalet Den Glade Laks og en ny værelsesfløy, kalt «Nye Fløyen» sto ferdig i 1936. Banketten som markerte innvielsen av Stavanger Lufthavn i 1937, med kong Haakon VII som æresgjest, ble avholdt i Sverre-salen. Siden den gang er det kommet til nye fløyer og hotellet er modernisert og oppgradert til et moderne og hyggelig badehotell. Her er det historie i veggene.

Solstrand Hotel & Bad, Os

Badeglede i vest: Det er klart for morgenbad ved Solstrand. Foto: Solstrand Hotel & Bad
Badeglede i vest: Det er klart for morgenbad ved Solstrand. Foto: Solstrand Hotel & Bad Vis mer

Dette vakre hotellet ligger 30 km utenfor Bergen og åpnet allerede i 1896. Hotellet ligger ved Bjørnefjorden, og de idylliske omgivelsene er perfekte for deg som vil nyte noen vestlandsnetter på et hotell bygget i sveitserstil. Når du rusler på steintrappa fra bassenget ned mot fjorden, for et avslappende bad i vestlandske omgivelser, er du bokstavelig talt midt i naturen.

Rundt hotellet er det flotte omgivelser med grusganger og fine hager og blomsterbed.

De 10 badehotellreglene

De 10 badehotellreglene

1) Det tar heldigvis ikke lang tid å bli vant til å bo på et badehotell. Men det krever at du slapper av, senker skuldrene, gjerne legger mobiltelefonen igjen på rommet og gjerne drømmer deg 100 år tilbake i tid - til 1920- og 30-tallet. Du klarer det med litt øvelse. Men vi advarer: det er vanedannende – på den gode måten.

2) Lyden du hører utenfor er sannsynligvis ikke bildur, men fra bølgene som slår dovent mot stranden akkompagnert av fuglene som synger fra trærne. Og når det klirrer stille i glass i fra sommerhagen om kvelden så er det bare noen som nyter livet litt ekstra.

3) Morgenen ved badehotellet må gjerne starte med et deilig morgenbad. Eller følg med på oppslagstavlen ved resepsjonen for å få med deg dagens aktiviteter for de morgenfriske og -glade.

4) Badehotellet er det motsatte av travle forretningshotell. Her er det ingen som skal behøve å ha det travelt til frokosten.

Og det er ingen som ser underlig på deg om frokosten inntas i badekåpe og med vått hår etter morgenbadet.

5) Badehotellet er det nærmeste du kommer krysningen av et privat sommerhus og et hotell. Stemningen er hyggelig og personlig og de ansatte er gjerne på fornavn med gjestene.

6) Dersom gjester ved et forretningshotell hilser på andre gjester så tror den andre gjerne at du trolig er en gammel kunde eller forretningsforbindelse. Når du sier hei til andre gjester ved badehotellet så er det fordi du er en ny venn.

7) Husk at de andre gjestene ved badehotellet er der av samme grunn som deg: de skal nyte selve livet og den fine tiden.

8) Finn frem sandalene (eller spør om å få låne noen i resepsjonen), rusle gjerne rundt i gangene i hotellet for å se på bildene, gå til biblioteket for å bla litt i gamle bøker eller kanskje til peisestuen eller baren for en kopp nytrukken kaffe, et glass vin eller en annen forfriskning.

9) Eller gjør bare det aller viktigste du kan gjøre på badehotellet: ingenting.

10) Kunsten å bo på badehotellet handler om å leve sakte, stille og behagelig.

(Kilde: The Travel Inspector)

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer