Kypros: Her ligger Middelhavets vakreste strand

Ikke gå glipp av øyas perler fordi du blir liggende på hotellstranda hele ferien. Av Hans Kristian Krogh-Hanssen

Nesten helt ute på Kypros' nordøstlige spiss ligger Golden Beach. Foto: NASA Worldwind
Nesten helt ute på Kypros' nordøstlige spiss ligger Golden Beach. Foto: NASA Worldwind Vis mer

Kypros strender blir år etter år kåret til noen av Middelhavets beste, samtidig som det fantastiske badevannet er renere her enn noe annet sted i Europa. Sammen med den lange badesesongen øya har, er dette kanskje noen av de største grunnene til at nordmenn flokker hit fra mai til ut i oktober.

Men selv om øya er krydret med det aller fineste innen sand og vann, finnes det en rekke andre ting å oppleve her. Fra Troodosfjellenes ragende topper og små sjarmerende landsbyer, til spøkelsesbyen Famagusta i den mindre besøkte og tyrkiskokkuperte delen av øya. På den tyrkiske siden finner du ikke minst noen "hemmelige" strender som virkelig topper mange av de blendahvite ved turistbyer som Ayia Napa og Pretoras.

DinSide tok en rundreise på Kypros. Her er noen tips til ferieaktiviteter som du kanskje ikke hadde funnet ut av på egenhånd om turen går hit i sommer, eller som kan inspirere til en reise.1. Kypros er altså kjent for å ha noen av Middelhavets fineste strender. Den aller vakreste stranda på øya finner du om du leier en bil og kjører over grensen til den tyrkiskokkuperte sonen av Kypros. Tre timers kjøring fra Protaras, helt ut mot enden av "grytehåndtaket" nord på øya, ligger Golden Beach. Med store sanddyner ned til stranden, er dette en gjemt og lite besøkt juvel. Her deler du stranda med små esler, havskilpadder og kanskje en og annen turist. En flott dagstur på en del av øya som også er politisk interessant og viser en helt annen kultur enn på den greskkypriotiske siden. Husk pass for å krysse grensen, og sjekk at du har riktig leiebilforsikring til å reise inn i den okkuperte sonen.

2. På Kapp Greco, halvøyen som strekker seg ut mellom Agia Napa og Pretoras, finner du noe av de klareste vannet på Kypros. Det er ingen strender her, men noen vakre grotter som egner seg perfekt for en svømmetur i det blå. Lei en båt, eller kanskje hopp på sykkelen for å komme deg hit. Du må klatre litt for å komme deg ned fra parkeringsplassen, men det er det verdt.

3. Vil du fylle ferien med noe mer enn sol, bad og fest – hvorfor ikke ta dykkesertifikat? Eller kanskje bare et prøvedykk? Dykkeindustrien på Kypros er stor, og det finnes et hav av muligheter for deg som vil bli kjent med ny sport og en helt annen side av øya. Det er mange operatører å velge mellom, og en standard dykkesertifisering tar du i løpet av fire dager. Utenfor Larnaka ligger skipet Zenobia, som er nesten 200 meter langt og er et utrolig spennende dykk i klokkeklart vann. Se bilder og les mer om dette dykket her.

4. Kypros er full av strender og blått vann, men vil du ha en avveksling, så ta en dagstur opp i Troodosmassivet. Her er finner du Olympusfjellet omringet av små genuine og koselige landsbyer og frisk luft selv midt på sommeren. Vi anbefaler landsbyene Kakopetria, Prodromos og Pedoula. Det er enkelt å finne frem med en leiebil, eller du kan melde deg på en busstur med lokale arrangører.

Sjekk inn: Golden Star Protaras

5. Maten på charterstedene er helt ok, men kan kanskje bli litt kjedelig i lengden. Derfor burde du prøve noe av det lokale, som er helt utsøkt hvis du vet hvor du skal bestille bord. For lunsj kan du ta turen til en av de mange gode fiskerestaurantene som ligger rett nord for Pretoras, en fem minutters kjøretur i bil. Det beste for å bli kjent med maten, er å prøve en typisk meze, som er en samling av mange små smakebiter av sjømat, kjøtt eller vegetarmat laget på typisk kypriotisk vis.

6. Rett nord for landsbyen Skoutari, cirka femten minutters kjøring nord for Pretoras, ligger spøkelsesbyen Famagusta. En del av byen har ligget forlatt siden tyrkerne gikk inn og okkuperte det nordlige Kypros i 1974. Det finnes flere utsiktspunkt i nærheten av Skoutari, hvor du med kikkerter montert i tårn, kan se den øde byen. Strendene langs kysten ved Famagusta var en gang Kypros største turistattraksjon, men i dag er de ikke tilgjengelig for noen.

Sjekk inn: Adams Beach Hotel

7. Ikke mange tenker på det, men innlandsfiske på Kypros byr på gode forhold for ferskvannsfisk som ørret, abbor og karpe i over 20 innsjøer. Lisens for fiske fås kjøpt fra Kypros fiskeridepartement.

8. Shopping i Nicosia er en fin utflukt fra turistmetropolene sør på øya. Byen byr på mye forskjellig for både deg som vil kjøpe solbriller litt billigere enn på stranden, eller leter etter en antikk vase som suvenir å ta med hjem. Ikke gå glipp av det lokale markedet hvor grønnsaks-, kjøtt- og fiskehandel inspirerer til å spise en god middag på Kalymos Fish Tavern, som sies å være byens beste fiskerestaurant og ligger like ved.

Slik unngår du stappfulle strender

Sesongen på Kypros er lengre enn på mange andre destinasjoner i Middelhavet fordi øya ligger så langt sør, og innei Middelhavets sørøstlige hjørne. Har du muligheten til å reise sent på sommeren eller kanskje helt i slutten av september, vil du finne deilige badetemperaturer og mye mindre folk på strendene. Generelt er det også billigere tidlig og sent på sesongen.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer