La staten betale Syden-turen

Sjekk om du kan få gratis behandling i utlandet og hvor du finner de beste forholdene.

Publisert
Sist oppdatert

Mange nordmenn lider av kroniske sykdommer som kan behandles bedre i utlandet. Begrunnelsen er som oftest sol, varme og behandlingsforhold. Hvert år sendes cirka 3.000 pasienter på kortere eller lengre utenlandsopphold betalt av staten. De utgjør cirka halvparten av alle som søker statsstøtte til behandlingsreiser.

Behandlingsreisene blir administrert gjennom avdelingen for behandlingsreiser ved Rikshospitalet. Seksjonssjef Åse Lindrupsen kan fortelle at ikke alle pasienter har nytte av behandling i utlandet.

- Pasientene søker gjennom legene sine, før søknaden deres blir tatt opp til videre vurderinger her ved avdelingen for behandlingsreiser. Det er ikke alle som egner seg til behandling i varmere strøk på grunn av andre diagnoser de kan ha. Av de som søker kan vi tilby rundt halvparten plass, sier Lindrupsen.

Dessuten er det mange med mildere diagnoser som uansett ikke vil få støtte, men som likevel kan ha stor glede av en tur utenlands. Mange som har nytte av utenlandsopphold, er derfor nødt til å betale det selv. Vi spurte noen eksperter innen de forskjellige feltene om hvor stort utbytte pasienter kan ha av helsereiser, og om hvor de eventuellt burte reise på egenhånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer