Tax free:

Lakrispiper selges som tobakk

Men årsaken til dette trikset er ikke den du tror.

TOBAKKSROMMET: Både pipetobakk og lakrispiper er i samme rom på taxfreebutikkene i Norge. Foto: Privat
TOBAKKSROMMET: Både pipetobakk og lakrispiper er i samme rom på taxfreebutikkene i Norge. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Pipetobakk en én ting, Lakrispipe er noe helt annet. Dette er «barnelærdom» for de fleste. Men - leter du etter lakrispiper på Oslo lufthavn så må du først finne veien inn til rommet med tobakk, snus og sigaretter.

Men hvorfor finner du lakrispipene blant sigaretter og tobakk, ikke i godtehyllene hvor andre søtsaker er plassert?

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Forbud

- Lakrispiper er ansett som et tobakksprodukt i Norge, og det var derfor lenge ikke lov til å ha det utenfor tobakksrommet. Dette er nå endret, men ettersom mange av kundene våre forventer å se dem i tobakksrommet er de fortsatt der, forteller Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef hos Travel Retail Norway, som står for tax free-salget på Oslo lufthavn og en rekke norske flyplasser

FARLIG ELLER IKKE?: Lakrispipene har fått plass blant ordinære tobakksprodukter på Oslo Lufthavn. Foto: Privat
FARLIG ELLER IKKE?: Lakrispipene har fått plass blant ordinære tobakksprodukter på Oslo Lufthavn. Foto: Privat Vis mer

Salgstrikset

Men lakrispiper er allikevel ikke helt som andre godsaker.

Helsedirektoratet ikke gir fortsatt ikke taxfreebutikkene i Norge mulighet til å reklamere for lakrispiper i butikken sine, fordi pipene minner om et tobakksprodukt.

Dermed kan man ikke henge opp reklameplakater i butikken eller reklamere aktivt på nettsidene.

- Å reklamere for dem vil fortsatt bli ansett som ulovlig tobakksreklame. Men det har ikke alltid vært sånn, forteller Dagestad, og forsetter:

ØKER: Taxfreeomsetningen er fortsatt bare halvparten av hva det var i 2019. Men øker fortsatt. Foto: Odd Roar Lange
ØKER: Taxfreeomsetningen er fortsatt bare halvparten av hva det var i 2019. Men øker fortsatt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Tidligere var de plassert ute i butikken, og da solgte vi ikke så mye av det. Men etter etter at Helsedirektoratet påpekte at det var reklameforbud mot dem, ble de plasseres på tobakksrommet og dette fikk mye oppmerksomhet. Etter at produktet fikk 18-årsgrense og ble plassert bort så mangedoblet salget seg.

Avtale

- Tobakkskonvensjonen som Norge er bundet av, oppfordrer land til å forby salg av godteri utformet som tobakk som appellerer til mindreårige. Pipe er heldigvis et tobakksprodukt som de færreste unge har noe forhold til i dag.

- Det er nok ingen reell skadevirkning av å selge lakrispiper åpent i butikk. Men prinsippet om at kjente tobakksprodukter som røyk og snus skal ikke fremstilles som gøy og ufarlig, er vi opptatt av, sier generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Godt humør

- Har dere gjort forsøk på å endre «lakrispipereglene» eller å få unntak fra dem?

- Ja, og det har vi fått, men selv om helsemyndighetene ikke krever at kundene må inn på tobakksrommet for å handle dem så har vi satt dem der allikevel.

- Hvordan reagerer kundene på at lakrispipene er i tobakksrommet?

- De smiler og ler. Og det er fint, det, sier Haakon Dagestad.

Ikke positivt

GLAD FOR FORBUDET: Generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen
GLAD FOR FORBUDET: Generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

Kreftforeningens generalsekretær sier videre:

- Industrien er kynisk, og vil gjerne lokke barn og unge til å begynne med tobakk. Får du en ungdom hekta på nikotin, har du en kunde i en årrekke.

- Tobakksindustrien benytter seg stadig av nye metoder, og vi ser nå at de bruker sosiale medier til å nå unge. Interne dokumenter fra tobakksindustrien har også vist at de ser på godteri som en god måte å markedsføre produktene sine mot barn. Tobakk skal ikke fremstilles som noe positivt som gjør at de kan få lyst til å prøve røyk eller snus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer