Coronatiltak

Land med lav smitte: Her er deres tiltak

To land i Europa har lavere smittenivå enn Norge akkurat nå. Her kan du se hvilke tiltak de har innført for å begrense smitten.

TILTAK: I Finland er tiltakene tilpasset smittesituasjonen i de forskjellige sykehusvårdene i landet. Her fra søndagsmarkedet Hakaniemi 1. november, der munnbind-bruk er anbefalt. Foto: Markku Ulander/NTB
TILTAK: I Finland er tiltakene tilpasset smittesituasjonen i de forskjellige sykehusvårdene i landet. Her fra søndagsmarkedet Hakaniemi 1. november, der munnbind-bruk er anbefalt. Foto: Markku Ulander/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge har lenge vært et av landene i Europa med lavest smitte, men akkurat nå er vi forbigått av vårt naboland Finland, samtidig som Estland har omtrent tilsvarende smittenivå som vi har i Norge, dog litt lavere.

Ferske tall fra det europeiske smittevernbyåret (ECDC) viser nemlig at smittenivået de siste 14 dagene ligger på 51,6 tilfeller per 100 000 innbyggere for Finlands del og 72,5 per 100 000 tilfeller for Estlands del, mens nivået akkurat nå er 78,4 i Norge.

Nå er også mange av regjeringens ferske tiltak innført her til lands, i forsøk på å få kontroll på smitten. Samtidig har helsedirektøren uttalt at Norge skal vurdere om man bør innføre tiltak lokalt basert på smittesoner i landet, slik Danmark gjorde i helga.

Hva med landene med lavere smitte enn Norge - hvilke tiltak gjelder der?

Dette gjelder i Finland

I Finland har de allerede et system tilsvarende det Danmark nå innfører, der smittesituasjonen i hver region, nærmere bestemt i de forskjellige sjukvårdsdistriktene, avgjør hvor strenge tiltak som gjelder lokalt.

Instituttet for helse og velferd i Finland viser til at man definerer en region for å være i innledningsfasen, opptrappningsfasen og spredningsfasen.

«Ved hjelp av disse bedømmes behovet og innretningen av råd og begrensninger, skriver de på nettsidene sine».

Oppdaterte tall fra 28. oktober viser at store deler av Finland har kontroll på smitten, mens de i regioner lengst sør i landet har større spredning.

Dermed er tiltakene i følgende regioner strengere enn i resten av landet: Helsingfors og Nylands Sjukvårdsdistrikt, Egentliga Tavastlands Sjukvårdsdistrikt, Egentliga Finlands Sjukvårdsdistrikt, Birkalands Sjukvårdsdistrikt, Vasa Sjukvårdsdistrikt og Åland.

Eksempler på tiltak

Dette betyr eksempelvis at det for hovedstaden Helsingfors sin del, blant annet er følgende tiltak som gjelder:

  • Maks 20 personer ved private sammenkomster.
  • Bruk av munnbind for de over 15 år på offentlig transport, på offentlige steder, i butikker, banker o.l, på ungdomsskoler, universiteter og ungdomssenter, ved hobbyaktivitet, på arbeidsplasser når man ikke klarer å holde tilstrekkelig avstand, og blant helsepersonell.
  • Fra og med mandag 2. november må dessuten alle over 15 bruke munnbind på alle offentlige innendørs idrettsanlegg hele tiden, med unntak av under utførelsen av dem fysiske aktiviteten.
  • Hjemmekontor er anbefalt for alle arbeidsoppgaver som kan utføres borte fra kontoret.
  • Restauranter, kafeer og puber kan ha åpent fra kl 16, og må ikke stenge senere enn kl 01. Alkoholsalg kan ikke begynne før kl 09, og må opphøre kl 22. Alle kunder må ha en sitteplass, og bare halvparten av sitteplassene kan brukes på steder som serverer alkohol.

Dette gjelder i Estland

Estland har sammenlignet med mange andre europeiske land innført lite strenge coronatiltak så langt, og i første omgang vil dette heller ikke skje, ifølge lederen for de estiske helsestyrets akuttmedisinske avdeling, doktor Arkadi Popov.

Mandag uttalte han at selv om situasjonen knyttet til spredning av coronaviruset har blitt mer bekymringsfull er det ikke nødvendig med strenge landsdekkende restriksjoner, og han ber folk følge allerede anbefalte tiltak, skriver ERR, den estiske allmennkringkastingen.

Her er tiltakene som gjelder i det baltiske landet:

Ifølge Visit Estland er det ikke påbudt å bruke munnbind i Estland, men det er anbefalt på offentlige steder innendørs og for reisende for de som har en større risiko ved eventuell coronasmitte

Frem til 24. november er det ikke tillatt å selge alkohol fra midnatt og frem til kl 10. I enkelte regioner stopper salget allerede klokka 23 på grunn av økt smitte.

I hovedstaden er det innført hjemmeskole for de i åttende klasse og høyere.

På offentlige arrangementer innendørs kan det være maksimalt 750 personer, og maksimalt 2000 personer utendørs, men kapasiteten må være begrenset til 50 prosent inne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer