Coronatiltak

Land med lav smitte: Her er deres tiltak

To land i Europa har lavere smittenivå enn Norge akkurat nå. Her kan du se hvilke tiltak de har innført for å begrense smitten.

TILTAK: I Finland er tiltakene tilpasset smittesituasjonen i de forskjellige sykehusvårdene i landet. Her fra søndagsmarkedet Hakaniemi 1. november, der munnbind-bruk er anbefalt. Foto: Markku Ulander/NTB
TILTAK: I Finland er tiltakene tilpasset smittesituasjonen i de forskjellige sykehusvårdene i landet. Her fra søndagsmarkedet Hakaniemi 1. november, der munnbind-bruk er anbefalt. Foto: Markku Ulander/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge har lenge vært et av landene i Europa med lavest smitte, men akkurat nå er vi forbigått av vårt naboland Finland, samtidig som Estland har omtrent tilsvarende smittenivå som vi har i Norge, dog litt lavere.

Ferske tall fra det europeiske smittevernbyåret (ECDC) viser nemlig at smittenivået de siste 14 dagene ligger på 51,6 tilfeller per 100 000 innbyggere for Finlands del og 72,5 per 100 000 tilfeller for Estlands del, mens nivået akkurat nå er 78,4 i Norge.

Nå er også mange av regjeringens ferske tiltak innført her til lands, i forsøk på å få kontroll på smitten. Samtidig har helsedirektøren uttalt at Norge skal vurdere om man bør innføre tiltak lokalt basert på smittesoner i landet, slik Danmark gjorde i helga.

Hva med landene med lavere smitte enn Norge - hvilke tiltak gjelder der?

Dette gjelder i Finland

I Finland har de allerede et system tilsvarende det Danmark nå innfører, der smittesituasjonen i hver region, nærmere bestemt i de forskjellige sjukvårdsdistriktene, avgjør hvor strenge tiltak som gjelder lokalt.

Instituttet for helse og velferd i Finland viser til at man definerer en region for å være i innledningsfasen, opptrappningsfasen og spredningsfasen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.