Sommerferie 2020

Landene der nordmenn er velkomne i sommer

Det er ikke bare Danmark som vil ønske nordmenn velkomne i sommer.

ITALIA ER ÅPENT: Italia er ett av flere europeiske land som ønsker andre europeere velkommen i sommer, også nordmenn. Her fra Castiglione della Pescai, Italia. Men selv om landet åpner grensene for turister, betyr ikke dette at det er anbefalt å reise: Det offisielle reiserådet fra norske myndigheter gjelder fortsatt. Foto: AP/NTB scanpix
ITALIA ER ÅPENT: Italia er ett av flere europeiske land som ønsker andre europeere velkommen i sommer, også nordmenn. Her fra Castiglione della Pescai, Italia. Men selv om landet åpner grensene for turister, betyr ikke dette at det er anbefalt å reise: Det offisielle reiserådet fra norske myndigheter gjelder fortsatt. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. juni åpnes grensene mellom Norge og Danmark - slik at vi kan feriere der og danskene kan feriere her.

Samtidig gjøres det lettelser i det offisielle reiserådet som fraråder reiser til hele verden, men kun med unntak for Danmark.

Det betyr at du kan reise uten å måtte i karantene ved retur - og du vil også ha full beskyttelse av reiseforsikringen din, i tillegg til at du er trygget hjelp fra norske myndigheter dersom dette skulle bli nødvendig.

Det er stadig flere land som nå er i ferd med å åpne grensene, men da i første omgang overfor reisende fra utvalgte land.

Som norske myndigheter også gjentatte ganger har uttalt, vurderes grenseåpninger mot land som har en tilnærmet eller lavere smitteprofil som eget land.

Norge er blant landene med veldig lav smitte regnet ut fra innbyggertallet - og Norge er derfor også på listen til mange land som nå åpner grensene for utvalgte nasjonaliteter. Du har kanskje lest gladnyheten om at Sicilia vil betale halve flybilletten til turister som vil komme.

Her er landene som nå er åpne for nordmenn:

Vi anbefaler å kontrollere innreisebestemmelsene med det aktuelle landets oppdaterte råd før du tar økonomiske beslutninger for en reise. Det vil kunne bli endringer på denne listen, på bakgrunn av smittesituasjonen.

Noen land krever en legeattest/test på at du ikke er smittet av covid-19, så sjekk om dette er tilfellet for ditt reisemål dersom du vurderer å reise. Du bør generelt sette deg inn i alle krav og coronaregler for innreise i forkant av en reisebestilling.

Sverige: Nordmenn kan fritt reise inn i Sverige.

Danmark: Nordmenn kan reise til Danmark fra 15. juni.

Belgia: Åpner 15. juni grensene for reisende fra EU-land, Schengen-landene og Storbritannia.

Italia: Åpnet grensen 3. juni, for europeiske turister.

Tyskland: Åpner for turister fra 32 land – alle EU- og Schengen-landene, inkludert Norge – den 15. juni.

Nederland: Åpner for de fleste Schengen-land, inkludert Norge, med igangsettelse fra 15.juni til 5. juli.

Kypros: Åpner grensene for utvalgte land, inkludert Norge, fra 9. juni.

Estland: Åpner grensene for EU og Schengen-land fra 1. juni.

Litauen: Åpner for reisende fra land med lav smitte fra 1. juni, inkludert Norge.

Spania: Vil åpne for internasjonale turister fra 1. juli.

Frankrike: Planlegger å åpne for innreise fra EU/Schengen-land fra 15. juni, dersom smittesituasjonen er stabil.

Hellas: Åpner for en rekke EU/Schengen-land fra 15. juni, inkludert Norge.

Vi tar forbehold om at listen ikke er komplett. (Kilder: NHO.no, Schengenvisainfo.com, NTB, euronews.com, theguardian.com)

Vurderer du å reise? Husk dette

Det er flere ting det er viktig å være klar over, dersom du vurderer å trosse det offisielle reiserådet nå.

Det offisielle reiserådet fraråder reiser til alle land i hele verden, med unntak av Danmark fra 15. juni. Dette betyr at nordmenn som reiser utenlands til tross for reiserådet, ikke kan regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge, dersom det skulle bli nødvendig.

Reiseforsikingen gjelder heller ikke der det er utstedt reiseråd. Dersom du for eksempel skulle bli syk og trenge legehjelp og hjelp til retur til Norge, advarer forsikringsselskapene at du kan bli sittende med en millionregning.

Et reiseråd er imidlertid kun et råd - og det er ikke et forbud eller en restriksjon. Reiserådene gis og oppheves etter en helhetsvurdering av situasjonen for norske borgere, og det utstedes til steder der UD ikke kan garantere for at reiser eller opphold er trygge å gjennomføre.

Det er imidlertid opp til den enkelte å vurdere om de skal reise eller ikke.

Det kan komme endringer

Det offisielle reiserådet som fraråder reiser til hele verden gjelder foreløpig til 20. august. Unntaket er reiser til Danmark, som tillates fra og med 15. juni.

Det kan komme lettelser både til Norden og øvrige Europa i løpet av sommeren:

Myndighetene har varslet at en ny vurdering for Norden kan komme fra 15. juni - som altså kan omfatte øvrige nordiske land. Samt en ny vurdering for andre europeiske land fra 20. juli.

For øvrige verden er det ikke planlagt lettelser før tidligst 20. august, da UD skal gjøre en ny vurdering av det generelle offisielle reiserådet.

Krav på helsehjelp - men kan være begrenset

Med Europeisk Helsetrygdkort har du alltid krav på helsehjelp på lik linje med borgerne i det EØS-landet du oppholder deg, men Helfo advarer mot at coronasituasjonen har innvirkning på helsetilbudet i utlandet:

- Europeisk helsetrygdkort kan fremdeles benyttes dersom man oppholder seg i utlandet, men vi har fått tilbakemeldinger som tyder på at corona-situasjonen har gjort noe med det offentlige helsetilbudet i noen av landene som er med i ordningen med Europeisk helsetrygdkort. Corona-situasjonen treffer også oppholdslandets faste innbyggere, sier fagkoordinator Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester til Dinside.

Hun påpeker at UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land og at reiserådet gjelder inntil videre.

- Om man reiser på ferie i et annet EØS land, selv om det ikke er anbefalt – uten forsikring – må man være forberedt på at noen EØS-land kanskje har et annerledes helsetilbud enn vanlig, på grunn av korona-situasjonen, uttaler Storemyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer