Landene med minst coronasmitte

Mens smitten øker i de fleste europeiske land, er det fortsatt enkelte land som har klart å holde smitten nede. Flere av dem har mindre smitte enn Norge akkurat nå.

LAVE SMITTETALL: Flere land i øst, her representert av Riga i Latvia, har lave smittetall sammenlignet med resten av Europa. Foto: NTB Scanpix
LAVE SMITTETALL: Flere land i øst, her representert av Riga i Latvia, har lave smittetall sammenlignet med resten av Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med forrige lørdag ble ytterligere fem land satt i rødt av regjeringen. Samtidig endret de alle grønne land til gule - for å understreke at man heller ikke bør reise til disse.

FHIs krav til land som det altså går an å reise til, selv om man ikke oppfordres til det, er at de har færre enn 20 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere og i gjennomsnitt mindre enn 5 prosent positive prøver de siste to ukene.

Dette gjelder stadig færre land - men disse har til gjengjeld svært lav smitte sammenlignet med resten av Europa.

Fortsatt lav smitte

Følgende land har per i dag lav smitte - og er i snitt enten på nivå med Norge, som nå er 12 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, eller har lavere smittetall enn oss. Alle tall er fra European Center for Disease Prevention and Control.

 • Ungarn 3,9
 • Latvia 4,1
 • Finland 5,0
 • Estland 8,4
 • Italia 9,7
 • Slovakia 10,2
 • Liechtenstein 10,4
 • Litauen 11,0
 • Slovenia 11,3

Bør du reise?

Samtidig som det altså er flere land som har lave smittetall per i dag, lyder oppfordringen til regjeringen at man helst ikke reiser til utlandet - selv ikke til land som ikke krever karantene når du kommer hjem til Norge. Dette gjelder frem til 1. oktober.

Det er også viktig å være klar over eventuelle innreisebegrensninger for nordmenn i enkelte av disse landene.

Dermed gjelder det å sjekke hvilke regler som gjelder dersom du av en eller annen grunn vurderer å reise til ett av disse landene, eksempelvis om du allerede har bestilt en reise etter at det ble åpnet for dette tidligere i sommer.

CORONA: Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at Storbritannia, Irland, Hellas og Østerrike blir røde land når regjeringen skal komme med nye reiseråd denne uka. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

Forskjellige restriksjoner

Vårt naboland Finland hadde eksempelvis lenge stengte grenser - også for nordmenn. Per i dag er det åpne grenser frem til 8. september i første omgang - hvis det ikke smitteutviklingen krever endringer før, skriver finske myndigheter på regjeringens nettsider.

Både Slovenia og Ungarn opererer med et trafikklys-system for innreise.

Norge er av Slovenia definert som et grønt land, og kan reise inn i landet på normalt vis. Av Ungarn er Norge definert som et gult land, som betyr testing og karantene i fjorten dager ved ankomst til landet - hvis man ikke ved ankomst kan vise frem to tester med negativt utslag tatt i løpet av de siste fem dagene.

Når det gjelder Litauen, opererer også de med en liste over land som gir karantene ved innreise, som normalt oppdateres hver fredag. Derimot har de utsatt dette til mandag, skriver Litauens myndigheter. Både Litauen og Slovakia opererer med denne typen lister. Reiser nordmenn eksempelvis til Litauen via Sverige, må de i karantene ved ankomst, skriver Utenriksdepartementet. Reiser man via et annet land som ikke er på innreise-lista til Slovakia, må man testes og i hjemmekarantene til man kan fremvise en negativ coronatest.

Flere land kan bli røde

Samtidig er det fire land som kan bli satt i rødt på grunn av deres høye smittetall. Disse fire landene har i snitt i overkant av 20 smittetilfeller de siste to ukene, viser tall fra ECDC. Torsdag ettermiddag kunne FHI varsle at de anbefaler at nettopp disse landene blir røde, i tillegg til København, der tallet er 24:

 • Storbritannia 20,7
 • Irland 22,3
 • Hellas 22,5
 • Østerrike 23,3

FHI anbefaler derfor at disse landene blir røde når bestemmelsene for innreisekarantene skal oppdateres denne uke - endringer som normalt sett trår til kraft ved midnatt natt til lørdag.

Har du bestilt ferie til ett av disse landene da de fortsatt var grønne, og de blir satt til rødt før avreise, vil du normalt sett få utgiftene dekket av reiseforsikringen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer