Lånekassen - venn eller fiende?

Studier i utlandet er vel og bra det, men hvor får du pengene fra? Ta en telefon til alle gjeldsslavers mor: Statens lånekasse for utdanning.

Publisert
Sist oppdatert
Australia er et populært studieland.
Australia er et populært studieland. Vis mer


Statens lånekasse for utdanning er elsket og hatet av de fleste studenter. Elsket, fordi den stiller midler til rådighet så de får tatt ønsket utdannelse, og hatet fordi pengene må tilbakebetales. Og det med tildels skyhøye renter. Dette er intet unntak for deg som vil studere i utlandet, men det er endel ekstrastipend det kan være godt å vite om.

For studenter med generell studiekompetanse gir Lånekassen støtte til utdanning på universitets- eller høyskolenivå i utlandet, så lenge utdannelsen er offentlig godkjent i sitt eget land og utdannelsen er godkjent eller gir yrkeskompetanse i Norge.

Det foreligger forslag til endringer for lån og stipend til utenlandsstudenter i statsbudsjettet. Hva dette kan ha å si for deg som tenker å studere i utlandet kan du lese her.

Slik ser dagens regler ut, i korte trekk:

Grunnstøtten består av lån, utdanningsstipend og reisetillegg, og skal dekke bo- og levekostnader, samt bøker og skolemateriell og gi tilskudd til reise hjem. Satsen for skoleåret 2003/2004 er på 80.000 kroner - hvorav 40 prosent er stipend og resten er lån.
NB! 25 prosent av grunnstøtten blir utbetalt som stipend ved studiestart - de resterende 15 står som lån til du består eksamen. 15 prosent eksamensbonus, med andre ord!

NB! I USA gis det bare støtte f.o.m. andre året på universitetet - av bachelorgraden som tar fire år, fordi det første året regnes å tilsvare tredjegym.

Det regner ikke akkurat penger på studenter, selv om det kanskje kan virke sånn tidlig i semesteret. Men husk: Det meste må tilbakebetales.
Det regner ikke akkurat penger på studenter, selv om det kanskje kan virke sånn tidlig i semesteret. Men husk: Det meste må tilbakebetales. Vis mer


Gebyrstipend gis til hel eller delvis dekking av skolepenger i land der dette er praksis, f.eks. Storbritannia. Maksimalt kan du få 52.320 til skolepenger. Er skolepengene høyere må du selv betale mellomlegget.

NB! Gebyrstipend gis bare til enkelte fagområder på bachelornivå. Sjekk med Lånekassen om dine studieønsker går inn under denne ordningen.

Tilleggsstipend gjelder stort sett for de som vil ta en mastergrad. Hvilke mastergrader som gjelder kan du lese om på Lånekassens hjemmesider.

For deg som skal reise utenfor Skandinavia, og til et ikke-engelsktalende land, finnes det språkstipend som kan gis til forberedende språkkurs som varer i minst fire uker. For dette skoleåret er beløpet på 15.000 kroner.

Det gis også opptil 8.000 kroner i måneden i støtte til enkelte delstudier som varer i minst fire uker. Til disse kan du få vanlig støtte, reisetillegg til en reise tur-retur Norge per halvår, og gebyrstipend. Maksbeløp per år er 52.320 kroner.

Det er imidlertid noen kurs du ikke får støtte til. Blant annet:

  • Forkurs før fagutdanning

  • Foundation year og HND i Storbritannia

  • Freshman year i USA (første år av et bachelor-program). Her er det imidlertid noen unntak

  • Associate Degree i USA

  • Flygerutdanning

  • Fjernundervisning

Ekstra drahjelp

Legathåndboken er et uunnværlig hjelpemiddel for mange studenter. Det deles ut legater i øst og vest, til dannede fruer og ugifte døtre av embedsmenn og trengende fiskersønner. Om noen av dem passer for deg kan du sjekke her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer