Lånekassen - venn eller fiende?

Studier i utlandet er vel og bra det, men hvor får du pengene fra? Ta en telefon til alle gjeldsslavers mor: Statens lånekasse for utdanning.

Publisert
Sist oppdatert

Statens lånekasse for utdanning er elsket og hatet av de fleste studenter. Elsket, fordi den stiller midler til rådighet så de får tatt ønsket utdannelse, og hatet fordi pengene må tilbakebetales. Og det med tildels skyhøye renter. Dette er intet unntak for deg som vil studere i utlandet, men det er endel ekstrastipend det kan være godt å vite om.

For studenter med generell studiekompetanse gir Lånekassen støtte til utdanning på universitets- eller høyskolenivå i utlandet, så lenge utdannelsen er offentlig godkjent i sitt eget land og utdannelsen er godkjent eller gir yrkeskompetanse i Norge.

Det foreligger forslag til endringer for lån og stipend til utenlandsstudenter i statsbudsjettet. Hva dette kan ha å si for deg som tenker å studere i utlandet kan du lese her.

Slik ser dagens regler ut, i korte trekk:

Grunnstøtten består av lån, utdanningsstipend og reisetillegg, og skal dekke bo- og levekostnader, samt bøker og skolemateriell og gi tilskudd til reise hjem. Satsen for skoleåret 2003/2004 er på 80.000 kroner - hvorav 40 prosent er stipend og resten er lån.NB! 25 prosent av grunnstøtten blir utbetalt som stipend ved studiestart - de resterende 15 står som lån til du består eksamen. 15 prosent eksamensbonus, med andre ord!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer