Lånekassen: en god og en dårlig nyhet

Dersom du planlegger å studere i utlandet bør du være oppmerksom på at regjeringen har foreslått omfattende endringer i studiestøtten til utenlandsstudenter.

Publisert
Sist oppdatert

I forslaget til Statsbudsjett for 2004 ble det lagt opp til vesentlige endringer i støtteordningen for studier i utlandet. Det er derfor viktig å få oversikten over de nye satsene før du søker studieplass i utlandet. Hva som vil komme av endringer, er dessverre ikke klart i skrivende stund, men det vil være klart når Lånekassens forskrifter for undervisningsåret 2004-2005 foreligger i månedsskiftet februar/mars.

En god og en dårlig nyhet

I korte trekk er forslagene som følger: Studenter i utlandet skal få mer støtte - og til flere studier enn tidligere - men det blir høyere lån og mindre stipend.

Slik ser det ut på Lånekasse-norsk:

De faglige begrensingene for støtte til skolepenger fjernes. Alle fag kan gi rett til skolepengestøtte. Dagens gebyrstipend blir gjort om til skolepengestøtte, der skolepengene blir gitt dels som stipend og dels som lån. Til høyere gradsutdanning (master) og delstudium blir det 70 prosent stipend og 30 prosent lån innenfor dagens sats for gebyrstipend på 52.320 kroner. Til lavere gradsutdanning blir det 50 prosent stipend og 50 prosent lån. Studenter i utlandet skal i tillegg til skolepengestøtten på 52.320 kroner kunne låne inntil 50.000 kroner per studieår til å dekke skolepenger. Tilleggsstipendet til visse utdanninger videreføres med noen endringer. Skolepengene må overstige 102.320 kroner for at tilleggsstipend skal kunne gis. Det skal innføres et tilretteleggingssemester for gradsstudenter som skal ta utdanning i ikke-engelskspråklige land. Det skal bli bedre muligheter til å ta Ph.D.-utdanning i utlandet ved at Ph.D.-studentene får ta opp lån til å dekke skolepengar. Disse studentene skal få ta opp 102.320 kroner i lån per studieår.For studenter som allerede er i gang med et studium i utlandet, vil det ifølge forslaget bli lagt opp til overgangsordninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer