Bestille pass:

Lange ventetider for time til passbestilling

Noen steder er det nå 50-60 dagers ventetid på time for passbestilling.

INGEN LEDIGE TIMER FOR PASSBESTILLING? Politidirektoratet bekrefter at det noen steder er mer enn 60 dagers ventetid for å få time til passbestilling. Hva gjør du da, om du må ha nytt pass før den tid? Foto: Kristin Sørdal
INGEN LEDIGE TIMER FOR PASSBESTILLING? Politidirektoratet bekrefter at det noen steder er mer enn 60 dagers ventetid for å få time til passbestilling. Hva gjør du da, om du må ha nytt pass før den tid? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var lokalavisen for Ski og Follo, Østlandets Blad, som først skrev om de lange ventelistene for å få time for passbestilling hos det lokale passkontoret ved Ski politistasjon.

50 dagers ventetid var det som for få dager siden møtte kunder som ønsket å bestille pass.

Nå råder flere distrikter innbyggerne til å bestille tid før høysesong for passbestilling starter. For det er ikke bare i Ski at ventelistene kan bli lange.

Drop-in ikke mulig

I 2014 innførte flere politidistrikter timebestilling for pass. På den måten skulle du slippe å måtte sitte timesvis i kø i høysesongen for å få bestille pass.

I dag har noen passkontorer drop-in i tillegg til forhåndsbestilling, men endel passkontorer har kun forhåndsbestilling.

Ski er et av stedene hvor de kun har forhåndsbestilling.

Med en venteliste på 50 dager og ingen mulighet for drop-in, sier det seg selv at det blir vrient dersom du skal ut på tur innenfor en måned eller to.

Du kan bestille pass-time på Politiets nettsider - som du finner her. Velg hvor du vil ha time og velg den tiden som passer.

- Anbefaler utvidet åpningstider

Kristin Kvigne i Politidirektoratet sier til Dinside at det ikke er noen regler i passloven som sier noe om hvor lenge publikum «kan stå i kø» for å søke om pass.

- De fleste stedene i landet er det god tilgang på timer for passbestilling, men det er nå dessverre slik at det er flere steder i landet hvor man ikke får bestilt time på nett fordi alle timer er booket. Dette er ikke slik vi ønsker å møte publikum, og Politidirektoratet er tydelig på at vi forventer av politidistriktene at publikum skal kunne avtale time for passbestilling, sier Kvigne til Dinside.

Hun sier videre at de er klare over at det er utfordring knyttet til timebestilling flere steder i landet, mens man andre steder kan få time nærmest på dagen.

Ifølge Kvigne ansetter flere politidistrikter nå flere medarbeidere for å være bedre rustet til høysesong.

- Utstedelse av pass er en tjeneste som politiet skal levere, og derfor må landets politimestre disponere sine ressurser slik at tjenesten blir levert på en god og effektiv måte, sier Kvigne, og forteller at Politidirektoratet har anbefalt landets politidistrikter om å forlenge perioden for hvor lenge frem i tid man kan få bestilt time på nett fra 30 dager, som de fleste distrikter har i dag, til 60 dager.

Både Oslo og Sør-Øst politidistrikt forteller til Dinside at de har åpnet for timebestilling 60 dager frem i tid nå i høysesongen.

- Til tross for utvidede muligheter for timebestilling er det flere distrikter som ikke har ledige timer. Politiet skal gi god service til publikum og vi anbefaler at politidistriktene fortløpende vurderer å sette inn flere ressurser, utvidede åpningstider, herunder kveldsåpent og eventuelt lørdagsåpent hvis det er behov for det, sier Kvigne.

- Prøv et annet passkontor

På steder hvor det ikke er mulig med verken drop-in-timer eller å få bestilt time, er det ifølge Kvigne en mulighet å reise til et annet passkontor med enten drop-in-timer eller timebestilling.

- Man kan søke om pass hvor man ønsker. Gå inn på politiet.no og sjekk hvor det er ledig time i nærheten av der du bor, sier hun.

Hun understreker at dette ikke er tilfredsstillende service overfor publikum, og sier at de har bedt politidistrikt som opplever stor pågang om å sette inn flere ressurser slik at publikums behov for å få utstedt pass blir dekket på en forsvarlig måte.

Ifølge Kvigne har antall pass-søknader i flere politidistrikter økt i februar i år sammenlignet med fjoråret.

- Politiet legger fortløpende ut ledige timer på nett og vi anbefaler å gå inn og sjekke hyppig. Vårt råd er å være så tidlig ute som mulig når du skal søke om pass, sier Kvigne til Dinside.

Hun anbefaler å søke om pass mellom september og mars, som er den rolige sesongen.

- I år er det særlig viktig å være ute i god tid når man skal søke om pass. Posten har sluttet med A og B-post, med den konsekvens at det kan ta noen dager lengre før passet ankommer. Vi ser også at antall passutstedelser har gått opp de siste årene slik at pågangen på passkontorene har økt betraktelig. Dette gir også lenger ventetid for publikum, forteller Kvigne.

Økt bemanning i Oslo

Ved Oslo politidistrikt starter høysesongen rett før påske.

Bekim Olomani, fungerende leder ved passavsnittet ved Oslo politidistrikt, sier til Dinside at de forsøker så langt det er mulig å etterkomme kundenes behov og at de derfor er i gang med å styrke kapasiteten på passkontorene.

- Dette gjør vi med økt bemanning og noen lørdager hvor det det legges ut timer til forhåndsbestilling. Vi legger også ut ledige timer fortløpende og oppfordrer alle til å sjekke ledig kapasitet jevnlig. Det blir også lagt ut flere timer i tiden fremover, sier Olomani til Dinside.

Han sier videre at første ledige time akkurat nå, er 12. april på Grønland og 10. april i Sandvika.

- Men det legges fortløpende ut avbestilte timer og ekstra timer legges ofte ut samme dag ut ifra dagens kapasitet. Så det lønner seg å følge med på bestillingssiden på politiet.no. Vi pleier som regel å legge ut en god del ekstra timer hver fredag ettermiddag for den påfølgende uken, dette er det viktig at kundene følger med på i høysesongen, tipser Olomani.

- Høysesongen starter stadig tidligere på året her i Oslo. I år har det vært stor pågang siden januar og det vil nok vare til starten eller midten av juli.

Selv om de tilbyr drop-in ved Grønland politistasjon, anbefaler Olomani å sjekke nettsiden for ledige timer heller enn å møte på drop-in.

- Det er allerede lange køer på drop-in de fire dagene i uka vi har det. Vi anbefaler alle om å sjekke nettsiden for ledige timer i stedet for å møte på drop-in, oppfordrer han.

Nytt pass? Husk dette:

  • Bestill time for passbestilling i god tid. Det er travlest rundt ferier og høytider, og høysesongen starter før påske og varer til august.
  • Det er høyt press på timer for passbestilling på typiske inneklemte fridager i mai.
  • Får du ikke time tidsnok? Sjekk gjerne muligheter hos andre passkontorer i nærheten.
  • Må du ha nødpass? Sjekk om ditt lokale politikontor kan hjelpe deg med dette, heller enn å sjanse på at du får hjelp på flyplassen.
  • Husk at det ikke er alle land som godtar nødpass. Du kan risikere å ikke komme inn i landet du skal til.
  • Sjekk at billetter og pass er utstedt i samme navn.

Pass i påska? - Det er for seint

Tenker du å benytte fridagene i påska eller de inneklemte fridagene i mai til å få unna passbestillingen? Da bør du passe på når mai-timene legges ut. Påska er det imidlertid allerede for seint:

- Det er fullbooket i dagene rundt påske, men timene for de inneklemte dagene i mai er ikke lagt ut enda. I tillegg vil det som nevnt bli lagt ut flere timer jevnlig ut i fra kapasitet og bemanning.

Hos Oslo politidistrikt er det i nå i høysesongen og frem til 30. juni mulig å bestille tid for passbestilling 60 dager fram i tid.

Timene bookes raskt

Randi Tjellaug Finnestrand, seksjonsleder for forvaltningsseksjonen i Sør-Øst politidistrikt, sier til Dinside at ventetiden på de ulike passutstedelsesstedene med timebestilling varierer fra sted til sted, og at de travleste tidene er før høytider og ferier, samt inneklemte dager i mai. Høysesong er fra april til august.

Vi får opplyst at første ledige time i Sør-Øst politidistrikt per 6. mars, er fredag 9. mars.

- Dette er timer som er lagt ut i dag på grunn av stor etterspørsel og de vil trolig raskt bli booket, er beskjeden fra Sør-Øst politidistrikt.

Hos Vest politidistrikt, som dekker Bergen og omegn, var det i går ledige timer både denne uken og neste. Men de påpeker overfor Dinside at dette endrer seg fortløpende.

Nødpass er en mulighet

Dersom du ikke har vært såpass langt forutseende og bestilt time og det er umulig å få time for passbestilling før avreise, anbefaler forvaltningsseksjonen i Sør-Øst politidistrikt å kontakte det lokale passkontoret og høre om de eventuelt kan utstede et nødpass.

- Vi anbefaler alle nå å tenke på sommerferien og sørge for å booke seg en time til pass slik at man unngår å komme i en situasjon hvor man ikke får et ordinært pass til ferien og må bestille et nødpass. Man må være oppmerksom på at enkelte land heller ikke godtar nødpass, sier kommunikasjonsrådgiver Tommy Hiorth-Lillefjære på vegne av forvaltningsseksjonen i Sør-Øst politidistrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer