Flybilletter

Langer ut: - Pirater!

Ryanair-sjefen advarer mot disse nettsidene.

TØFF STIL: Ryanairs toppsjef, Michael O`Leary tar opp kampen mot tredjepartsselskap som selger flybilletter til overpris. Foto: Evelyn Hockstein/Reuter/NTB
TØFF STIL: Ryanairs toppsjef, Michael O`Leary tar opp kampen mot tredjepartsselskap som selger flybilletter til overpris. Foto: Evelyn Hockstein/Reuter/NTB Vis mer
Publisert

Ryanair-direktør Michael O'Leary lar sjelden anledningen til en god krangel gå fra seg.

Og nå har han havnet i klammeri med noen av de store billettaktørene innen luftfart.

Ba om gransking

Det hele startet da en rekke nettbaserte reisebyråer, ifølge nettstedet Travel Weekly, ba britiske myndigheter om å granske Ryanairs krav om at passasjerer som ikke bestiller direkte gjennom flyselskapets nettsted må sende inn personlige data for at billetten skal være gyldig.

Flere opplever at springvannet må renne unormalt lenge før det blir skikkelig kaldt. Men hva er egentlig årsaken? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks Vis mer

I et brev sendt til britiske luftfartsmyndigheter har giganter som Booking.com, eDreams Odigeo, Expedia Group, Kiwi.com, lastminute.com, Skyscanner og On the Beach hevdet at Ryanair kan bryte britiske regler for databeskyttelse.

Gruppen hevder at Ryanairs egentlige motiv er å få direkte bestillinger.

Norsk advarsel

Dersom man bestiller flybilletter gjennom tredjeparts nettbaserte byråer, såkalte OTA-er (Online Travel Agencies) får ikke flyselskapet kontaktdata til passasjerene.

NORSKE PASSASJERER: Ryanair er en av europeisk luftfarts store suksesser, og frakter hvert år tusenvis av norske reisende. Foto: Odd Roar Lange
NORSKE PASSASJERER: Ryanair er en av europeisk luftfarts store suksesser, og frakter hvert år tusenvis av norske reisende. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dermed får de heller ikke gitt beskjed til passasjerene ved eventuelle endringer i flytider aller kanselleringer.

Forbrukerrådet i Norge har tidligere advart nordmenn mot å kjøpe flybilletter gjennom slike nettsider.

- Jeg er tydelig i min anbefaling om at flyreiser bør bestilles via flyselskapenes egen hjemmeside, sier Forbrukerrådets ekspert på reisejus, Thomas Iversen til DinSide.

Slår tilbake

OTA-ene antyder at Ryanair «kan bryte britiske regler for databeskyttelse» ved å kreve at kunder som bestiller gjennom tredjeparts nettsteder må gi personlig informasjon for å håndtere bestillinger eller sjekke inn online før flyreisen.

Nå har Ryanair svart. Og O´Leary sparer, som vanlig, ikke på kruttet.

Ifølge Travel Weekly går han hardt ut og avviser påstandene som «falske» og mener at Ryanairs krav er for sikre at selskapet kan kommunisere direkte med passasjerer og ikke via en OTA-bot.

O´Leary hevder i sitt skriftlige tilsvar følgende: «Forbrukere blir lurt av denne gruppen OTA-er. De villeder forbrukere og selger våre flyreiser med betydelige påslag. De får de reisende til å betale overpris for billetter og tilleggstjenester.

Ber om stans

Nå ber Michael O´Leary om at britiske luftmyndigheter og forbrukermyndigheter får stanset OTA-enes virksomhet. Og påstandene fra Ryanairdirektøren er ikke snaue:

«De bruker falske engangskredittkort for å skjule den faktiske kostnaden for Ryanair-flyreiser for forbrukerne, falske engangs-postadresser for å hindre at Ryanair kontakter disse forbrukerne direkte, og i noen tilfeller … gir også falske kundeadresser.»

Ryanair-sjefen påpeker at de gjentatte ganger har oppfordret myndighetene til å handle for å hindre at det han mener er «internett-piratene» blokkerer kommunikasjonen mellom flyselskaper og passasjerer, og fra å overfakturere eller lure forbrukere.

Når ikke fram

«Mange reisende mottar ikke meldinger fra flyselskapet angående bestillingene sin, inkludert sikkerhets- og helseinstruksjoner, varsel om forstyrrelser, osv.», skriver O`Leary.

«Når en kunde har rett til kompensasjon eller refusjon, er Ryanair ofte ikke i stand til å gjøre disse betalingene direkte fordi mange OTAs holder tilbake kundenes ekte betalingsinformasjon fra Ryanair.», fortsetter den kontroversielle flyselskapseieren.

Overrasket

«Forretningsmodellene til OTA-ene er at de bare kan overleve hvis de overfakturerer kundene»

O'Leary avslutter slik:

«Britiske forbrukerbeskyttelseslover bør gjelde på samme måte som de beskytter forbrukere mot billetthaiene ved konserter og sportsarrangementer. Vi er overrasket over at britiske forbrukerorganer og den britiske regjeringen ikke har tatt noen skritt for å bekjempe denne utbredte internett-piratkopieringen og denne overfaktureringen av forbrukere.»

OTA-ene har foreløpig ikke besvart kritikken og påstandene fra Ryanair.

Har du et tips til meg om OTA-ene

Har du et tips til meg om OTA-ene

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om OTA-enes virksomhet? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer