Lavprisbillett? Dette koster endringene deg

Du sitter ikke tilbake helt uten penger selv om du avbestilte lavprisbilletten. Men skal du endre avgang eller passasjernavn, kan det bli dyrt.

Publisert
Sist oppdatert

Det er få av oss som bestiller fullpris flybilletter lenger. Hvorfor skal vi det, når vi kan få lavprisbillettene så mye rimeligere?

Vel, ulempen med lavprisbillettene er at det er vanskelig, om ikke helt umulig, å endre reisetidspunktet. Dessuten får du ikke igjen pengene du betalte dersom du ikke kan reise. Eller?

Alt er ikke tapt, selv om du ikke fikk brukt flybilletten. Foto: Justin Horro
Alt er ikke tapt, selv om du ikke fikk brukt flybilletten. Foto: Justin Horro Vis mer

Det siste stemmer ikke. Du har krav på å få tilbakebetalt skattene og avgiftene som ble lagt til da du kjøpte billetten. Disse pengene er det staten som krever inn,
og du betaler ikke staten for en tjeneste du ikke benyttet deg av.

Så hva gjør du?

Hos de fleste flyselskapene holder det at du ringer kundeservice eller sender en e-post og ber om å få skatter og avgifter tilbakebetalt. Etter en tid vil beløpet overføres til kortet du betalte billetten med.

Noen flyselskaper krever imidlertid et gebyr for å føre tilbake pengene til deg. Sterling tar 50 danske kroner, cirka 53 norske kroner, mens Ryanair krever 10 euro, cirka 80 kroner.

Ryanair gikk til rettsak og vant frem da de argumenterte for at de skulle kunne kreve gebyr for å tilbakeføre pengene til passasjeren.

Dersom du ikke ber om pengene tilbake, beholder flyselskapet dem.

Les også: Flybillettkjøp - dette bør du passe på

Refusjon av flyavgifter

 • En del av prisen på flybilletten er lufthavnavgifter. Hvis en billett ikke blir brukt, har kunden rett på refusjon av disse avgiftene.


 • Avgiftene utgjør normalt 100-300 kroner på en flyreise.


 • Alle selskaper refunderer avgiftene, men kunden må selv be om det per e-mail eller telefon.


 • Hvis ikke kunden ber om det, beholder flyselskapet pengene.


 • Norwegian og SAS refunderer alle avgifter, Sterling og Ryanair tar et gebyr for å gjøre det.


 • Refusjon er spesielt aktuelt ved kjøp av billigbilletter der avgiftene utgjør en stor del av prisen. Ved fullprisbilletter er kunden sikret refusjon. Ved sykdom vil forsikringen dekke billetten.


 • Kilde: NTB


  Endre tidspunkt, passasjernavn eller avbestille?

  Har du kjøpt lavprisbillett, men finner ut at du ikke får brukt den, likevel? Har du lyst til å endre reisetidspunkt eller kanskje gi billetten til en annen person, som kan reise i stedet?

  Det kan bli dyrt. Det er mulig å endre en lavprisbillett, men flyselskapene krever ganske heftige gebyrer for det.

  Når du kjøper en lavprisbillett hos Sterling, betaler du 332 kroner per vei per passasjer for endring av dato, tidspunkt eller navn. Merk at hvis du gjør endringene inntil to timer etter at du kjøpte billetten, er det gratis. Er billettprisen på den nye avgangen dyrere, må du betale mellomlegget. Du får ikke noe igjen dersom du endrer til en billigere billett.

  Hvis du ikke kan bruke billetten, kan du annullere den for et gebyr på 332 kroner per vei per passasjer. Det overskytende beløpet du betalte for billetten, betales inn på en kundekredittkonto og kan brukes til kjøp av nye billetter. Du må bruke disse pengene innen 12 måneder. Men husk at du uansett har krav på å få igjen skatter og avgifter for et gebyr på 53 kroner (se over). Så får du selv regne ut om det lønner seg å ta kontakt med Sterling og annullere, eller om det er like greit for deg å bare ikke møte opp.

  Les også: Slik lurer flyselskapene deg

  Dersom du kjøper SAS Economy-billett, har du 24 timer på å kansellere bestillingen, og likevel få tilbake hele beløpet. Innen de samme 24 timene kan du endre dato og/eller tidspunkt mot et gebyr på 450 kroner per strekning per person. Er den nye billetten dyrere, må du betale mellomlegget. Det lønner seg derfor heller å kansellere billetten, og bestille en ny, dersom du er innenfor denne 24-timers regelen. Har det gått mer enn 24 timer, er det bare skatter og avgifter som er refunderbare. Dette tar ikke SAS noe gebyr for.

  Norwegian krever et grunngebyr på 65 kroner på utlandsreiser og 71 kroner på innlandsreiser per person per strekning for alle endringer. Dersom du skal endre til en annen avgang (annen dato eller reisemål), koster det 216 kroner på innlandsreiser og 200 kroner på utenlandsreiser per person per strekning, hvis du gjør endringene på nett. Koster den nye billetten mer, betaler du også mellomlegget i tillegg. Du får ikke igjen noen penger dersom den nye avgangen har lavere pris.

  Skal du endre navnet på den som skal reise, koster det 300 kroner per person per strekning for utenlandsreiser, og 324 kroner per person per strekning for innenlandsreiser. Barn under to år betaler ikke for navneendring.

  Dersom du ikke får brukt billetten, får du ingen refusjon av billettprisen, men du får igjen skatter og avgifter uten å betale gebyr for dette.
  Du kan endre navn på den reisende inntil ett døgn før avreise, men det koster 300 kroner.

  Les også: Slik flyr du billig i sommer

  Har du bestilt flybilletter hos Ryanair, må du betale 25 euro, cirka 200 kroner, per passasjer per strekning for å endre avgang, dersom du gjør endringen på nett. Skal du endre navn på passasjer, kan du bare gjøre dette via telefonsenteret deres, og det koster 100 euro, cirka 800 kroner.

  Du får ingen billettpenger igjen hvis du ikke reiser. Du må selv ta kontakt med selskapet for å få refundert skatter og avgifter, og Ryanair tar et gebyr på 10 euro, cirka 80 kroner, for dette.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer