Reisetips:

Legg kofferten her

Et annerledes reisetips kan spare deg for 50 000 kroner.

RETT PÅ BADET: Kofferten bør åpnes og oppbevares på badet. Da reduserer du risikoen for veggedyr. Foto: Odd Roar Lange
RETT PÅ BADET: Kofferten bør åpnes og oppbevares på badet. Da reduserer du risikoen for veggedyr. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er små, men de er mange og de kan gjøre stor skade. Vi snakker om veggedyrene, som er ferieturens uønskede suvenir. De finner plass i bagasjen din og da er skaden skjedd.

Veggedyr i Norge

- Vi ser en nedgang i antall saker som følge av mindre reiseaktivitet, men det er fortsatt mange skadetilfeller. Det viser Folkehelseinstituttets statistikk over skadedyrbekjempelse. Det er en vanlig misforståelse at veggedyr kun kommer fra utlandet.

Vi reiser rundt i Norge og veggedyr finnes også her, blant annet på hoteller, campinghytter osv. I tillegg besøker vi hverandre og kan risikere å få det med oss hjem, sier markeds- og kommunikasjonsansvarlig Inger Kringlebotten i Norsk Hussoppforsikring.

PÅ SPORET: Ser madrassen slik ut så skal du sjekke ut fra hotellet snarest mulig. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
PÅ SPORET: Ser madrassen slik ut så skal du sjekke ut fra hotellet snarest mulig. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

- Kostnadene kan variere veldig, men en gjennomsnittlig bekjempelse koster 30-50 000. Kostnaden avhenger av omfang og aktivitet og kan også være langt høyere. Veggedyrene blir ikke borte av seg selv og problemet vil bare bli større jo lenger man venter med å ta tak i det, sier Kringlebotten.

TØRK DEN GODT: Kluten bør rettes ordentlig ut når den ligger til tørk. Ligger den slik, vil den tørke saktere og utvikle mer bakterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Venter økning

Kringlebotten forteller at de forventer en økning igjen fremover fordi reiseaktiviteten har tatt seg opp.

- Veggedyr er ukritiske til hotellstandard, og trives like godt på et femstjernershotell som på en campingplass. De trives også like godt i Norge som i utlandet. I tillegg bør man være bevisst på at veggedyr kan finnes i bobiler og på private overnattingssteder, dette er det det nok mange som ikke tenker over.

Dette må du gjøre

Dersom du mistenker at du har fått veggedyr i bagasjen er det svært viktig at du ikke tar disse med hjem og inn i huset eller leiligheten. Vær også oppmerksom på at brukte møbler og klær også kan inneholde veggedyr så undersøk nøye før du tar det med hjem. Mistenker du veggedyr er det kanskje aller viktigste du gjør å begrense spredning i boligen og til naboer, venner og familie.

SMÅ DYR -STORE PLAGER: Veggedyrene kommer ut om natta, og suger gjerne blod fra mennesker. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
SMÅ DYR -STORE PLAGER: Veggedyrene kommer ut om natta, og suger gjerne blod fra mennesker. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

Det er vanskelig å bli kvitt veggedyr, men desto enklere å forebygge. Gjør du en rask sjekk av sengen og er påpasselig med hvor kofferten plasseres, kan du redusere risikoen betydelig.

Når du kommer inn på et hotellrom skal du ikke legge kofferten på senga eller et annet møbel. Den tryggeste plassen er å sette bagasjen på badet. Her trives nemlig veggedyrene dårlig. Og er det dårlig plass på gulvet så kan kofferten enkelt settes opp i badekaret (som er sjelden i bruk)

- Insektet spres med mennesker og blir gjerne med i bagasjen vår hjem fra ferie. De lever av å suge blod fra mennesker, og gir fysiske stikk og reaksjoner på kroppen som ofte ser ut som et myggstikk eller utslett. Heldigvis er det relativt enkelt å forebygge, forteller skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Kostbart

Til tross for sterk økning av både skjeggkre og veggedyr de siste 10 årene er det fortsatt mange som ikke vet hva de kan gjøre for å unngå angrep fra skadeinsekter.

– Den gode nyheten er at mange tiltak er enkle å gjennomføre, sier Stormoen.

Det enkleste du kan gjøre er å ikke ta dem med inn i utgangspunktet.

SE SELV: Bruk lommelykta på mobiltelefonen og sjekk senga før du tar rommet i bruk. Foto: Norsk Hussopp Forsikring
SE SELV: Bruk lommelykta på mobiltelefonen og sjekk senga før du tar rommet i bruk. Foto: Norsk Hussopp Forsikring Vis mer

Pass på feriekofferten.

– Sørg for å sjekke sengen og madrassen for veggedyr, og plasser for all del ikke kofferten på sengen når du er på ferie. Hvis du frykter at du kan ha fått med deg veggedyr, bør du tømme kofferten utendørs, og enten fryse ned klærne eller vaske dem på minimum 60 grader, råder Stormoen.

Les også: Dette kan du «stjele» med deg fra hotellet

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer