Lei en øy i ferien

Det er drømmen - din egen øy med din egen strand. Ikke umulig, selv for den (nesten) pengelense.

Publisert
Sist oppdatert
Fyrferie kan være riktig så rimelig, spesielt om dere er flere. Her ser du Hellisøy Fyr i Fedje. 
Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS
Fyrferie kan være riktig så rimelig, spesielt om dere er flere. Her ser du Hellisøy Fyr i Fedje.
Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS Foto: Gjermund Havstad/Havstad Tinn AS Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


En helt egen havn, en helt egen strand, en helt egen palmelund - en helt egen øy helt for deg selv, rett og slett. Det er hva vi fantaserer om sammen med drømmen om å fly til månen eller vinne i lotto. Og lottomillioner må definitivt til om drømmen om en egen øy skal bli en realitet. Å eie sin egen øy er få forunt. Det er ikke alt for mange av dem til salgs, og de er dessuten jevnt over svært kostbare. Så hvordan skaffe seg en egen ferieøy om det eneste syvsifrede tallet du ser på kontoutskriften er det som viser størrelsen på lånet ditt? Jo, du leier!

Finn et fyrtårn

Det er kanskje ikke så dyrt som du tror, å leie en hel øy for deg og dine i ferien. I Norge er den beste måten å sikre seg en ferieøy for noen dager å leie et fyr.

Vikholmen Fyr utenfor Skudeneshavn. 
Foto: Skudenes Sjømannsforening Foto: Skudenes Sjømannsforening
Vikholmen Fyr utenfor Skudeneshavn.
Foto: Skudenes Sjømannsforening Foto: Skudenes Sjømannsforening Vis mer

Det er Kystverket som eier de fleste fyrene, men de driver ikke utleie til privatpersoner. Kommuner, lag og foreninger leier fyrene av Kystverket, og det er disse som står for videre utleie til andre. Dessverre finnes ingen felles oversikt over hvilke fyr som er til leie, heller ikke hos Kystverket. Det betyr at du selv må lete deg frem til de mulighetene som finnes.


Kystverket råder publikum til å ta kontakt med organisatorer av Kystleden eller med Turistforeninger, turistinformasjon og friluftsråd omkring i kystkommuner. Dessuten finnes det enkelte fyr som eies av seilforeninger og lignende, der det også er mulig å leie. Kystverket kan ikke bistå publikum med informasjon om tilgjengelige fyr.

 • Ferie fra noen hundrelapper. Her er noen eksempler på fyr der du kan overnatte, og tips til hvordan du finner drømmefyret!

 • Paradisøyer i varme farvann

  Blir fyrferie for værbitt? Drømmer du heller om palmesus, eksotiske havner og korallsand? Det finnes flere organisasjoner som kan hjelpe deg med å finne en øy der du kan bo alene eller med noen få andre i ferien. Men du må som regel regne med litt andre priser enn for en enkel fyrferie i Norge.

  For eksempel finner vi en Tessera, en privat øy utenfor Venezia, komplett med villaer og en snerten havn. Denne kan være din for en dag om du blar opp 50.000 kroner. Kanskje lokker ferskvann og en øy i Seinen mer? Vi fant en slik til leie for 66.000 kroner per uke i høysesong - denne øya som heter Ile Chantemesle er for øvrig også til salgs.

  Spanish Water Quay i Karibia.
 Fra Vladi Private Islands Foto: Vladi Private Islands
  Spanish Water Quay i Karibia.
  Fra Vladi Private Islands Foto: Vladi Private Islands Vis mer
  Bonefish Quay utenfor Bahamas. 
Fra Goin2travel Foto: Goin2travel
  Bonefish Quay utenfor Bahamas.
  Fra Goin2travel Foto: Goin2travel Vis mer


  Og om en europeisk øy ikke svarer til drømmen, er det mange muligheter i resten av verden. Vi fant for eksempel en liten klatt av en øy i den vakre øygruppen Seychellene i Stillehavet. Der kan du leke palmekonge med et hoff av ni andre beboere – pris per person fra cirka 2.600 kroner per natt. Det inkluderer full service med betjening, mat og aktiviteter. Forlokkende er det også å sikre seg sitt eget karibiske paradis. Øya Spanish Water Qay er knapt større enn bygningene du kan bo i, og her er det ikke gjort rom for mer enn åtte personer. Da betaler hver av dere drøye 5.000 kroner for en hel uke.

  Kontroversielt og kostbart

  Det finnes dem som ikke nøyer seg med å leie, men som helst vil eie en flekk i havet selv. Det er imidlertid ikke helt ukontroversielt å kjøpe en øy. Privat eierskap til såpass sjeldne og enestående landområder har etter hvert blitt sterkt debattert i mange deler av verden, og mange steder går myndigheter og miljøverninteresser sammen om å kjøpe tilbake landområder av spesiell interesse. I disse dager foregår det for eksempel en kamp om å sikre Kaikoura Island utenfor Auckland i New Zealand for offentligheten. Estimert pris? Omkring 60 millioner kroner.

  Allemannsretten

  Den samme debatten har vi sett i Norge i forbindelse med forsvarets salg av mange unike eiendommer langs kysten. Også her i landet finnes øyer til salgs, spesielt øyer med hytter, der du blir eneste beboer. Men det betyr ikke at du er sikret å ha øya for deg selv. Her i landet har vi en lov som sikrer allmennhetens rett til fri ferdsel i utmark, allemannsretten. Fri ferdsel betyr imidlertid ikke at alle kan ture frem som de vil over annen manns eiendom.

  Det stilles krav om at du ved ferdsel eller opphold på «annen manns grunn eller sjøen utenfor» skal opptre hensynsfullt og varsomt, slik at det ikke voldes skade eller ulempe for grunneier, bruker eller andre.

 • Grunneier eller badeløve? Mer om den norske allemansretten
 • Her er noen eksempler på fyr der du kan overnatte.

 • Eksempler på norske øypriser (Kilde: Finn.no):
  Hytte med egen holme i Ormefjorden ved Porsgrunn: prisantydning – 2.350.000
  Øy med fire hytter utenfor Bodø: prisantydning – 2.000.000

  Eksterne lenker

 • Vladi Private Islands
 • Islands for rent
 • Guana – øy til leie
 • Bahamas øyer til leie

 • Svensk fyrhotell, Vattenhotellet
 • DinSide står ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer