Lei ut sengen din til turister

Nettjenesten Airbnb kobler turister med privatpersoner, som vil leie ut plass i boligen.

ANGRER IKKE: Linn Sollied Madsen har brukt tjenesten Airbnb to ganger og er strålende fornøyd. Foto: Privat
ANGRER IKKE: Linn Sollied Madsen har brukt tjenesten Airbnb to ganger og er strålende fornøyd. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Airbnb er en overnattingsnettjeneste, som er en slags kombinasjon av sofasurfing og bed & breakfast.

Nylig åpnet Airbnb, som har eksistert siden 2008, sitt syvende internasjonale kontor i København. Brukere av tjenesten i Norge skal i følge selskapet ha booket over 15.000 overnattinger gjennom konseptet i 2011, og norske huseiere skal ha tjent nærmere 2,5 millioner kroner på å leie ut ledig plass, hevder selskapet i en pressemelding.

– Konseptet til Airbnb er at man gjennom en sosial markedsplass får tilgang til unike reiseopplevelser, samtidig som man kan tjene penger på å leie ut ledig plass, sier Joe Gebbia, grunnlegger av Airbnb og produktansvarlig (CPO), i pressemeldingen.

Fakta om Om Airbnb

Airbnb er en sosial markedsplass som gir brukere muligheten til å leie ut eller booke overnattingsmuligheter over hele verden for kortere eller lengre perioder. De har boliger i mer enn 19.000 byer i 192 land.


Kort sagt kobler Airbnb reisende med privatpersoner, som ønsker å leie ut plass i boligen sin for kortere tidsrom.

Les også: Bodde to uker i Hong Kong uten penger

Bli kjent med bevertningen

– Jeg gjør det gjerne igjen, hvis det passer seg sånn. Jeg har i hvert fall veldig gode opplevelser, forteller Linn Sollied Madsen (30) til DinSide.

Madsen fikk vite om konseptet av en venninne og fikk testet det ut to ganger på USA-ferie i fjor. Første gangen bodde hun alene i leiligheten til en mann i Salem i Massachusetts. Han overnatter hos kjæresten sin når han leier ut hjemmet.

– Paret var veldig hyggelige og tipset meg om hva jeg burde gjøre i byen. De tok meg med på middag og fest, forteller Madsen.

For å kunne bruke Airbnbn må du først fylle ut en profil med navn og adresse. Du kan skrive en anmeldelse på stedene du har overnattet, og de som har hatt deg som gjest kan også gjøre det samme. På denne måten kan utleierne se at du har oppført deg ordentlig.

Se bilder fra Linn Sollied Madsens Airbnb-opphold her:

Dette bør du huske på

Hva er ditt råd til andre som vil bruke denne tjenesten?

– Bruk folkevett. Det er jo folk du flytter inn til, så det er viktig å være høflig og huske at du faktisk bor hos noen. Se hva slags tilbakemeldinger de har fått og sjekk at du har alt du trenger. Hvis du har bil, trenger du kanskje parkeringsplass, råder Madsen.

Du bør i hvert fall planlegge hvor du skal bo noen dager før. I et tilfelle avlyste en dame tre dager før Madsen og en venninne skulle komme.

BO HJEMME HOS NOEN: Å bo på hotell kan både være dyrt og upersonlig. Ved hjelp av Airbnb kan du bo hjemme hos noen og få tips av dem til hva du bør gjøre på stedet du besøker.  Foto: airbnb
BO HJEMME HOS NOEN: Å bo på hotell kan både være dyrt og upersonlig. Ved hjelp av Airbnb kan du bo hjemme hos noen og få tips av dem til hva du bør gjøre på stedet du besøker. Foto: airbnb Vis mer


– Ulempen er jo at det ikke er et hotell, så du kan ikke akkurat ta saken til Forbrukerrådet hvis du plutselig står uten plass å bo. Men vi fikk pengene igjen kort tid etter, alt ordnet seg til slutt, sier Madsen.

I likhet med hoteller, varierer prisene på Airbnb også. Er det høysesong kan det koste mye, spesielt hvis det er et populært sted.

– Hvis man reiser alene, er dette en genial måte å treffe mennesker på. Det er litt mer sosialt enn på hotell, forteller Madsen.

Les også: Verdens beste gratisopplevelser

Vuderer du å leie ut? Les dette

– Koster det noe å leie ut boligen sin via Airbnb?

– De belaster vertene tre prosent av reservasjonsbeløpet, noe som dekker alle transaksjonskostnader. Gjestene får et påslag på 6-12 prosent, avhengig av prisen på utleieenheten, opplyser Trude Holthe Møll i MSL Oslo til DinSide.

På Airbnbs nettside har de råd til både gjestene og til dem som vurderer å bli verter. Klikk her for å se hva du bør tenke over før du bruker konseptet.

Nesten gratis ferie? Bytt bolig i ferien

Vil du også bort?

Vil du oppleve hvordan det er å bo der "folk" bor, men ønsker ikke å være vertskap for fremmede mens de bor i hjemmet ditt? Da går det an å bytte bolig i ferien. I fjor fortalte Egil Rundberget om sine erfaringer med boligbytte.

– Jeg har hatt utelukkende positive opplevelser, sa nordmannen som har byttet bort leiligheten sin i Oslo til tilreisende fra flere ulike nasjonaliteter. I retur har han fått unike ferieminner fra blant annet Nepal, Frankrike, Spania, Skottland, Danmark, Egypt og også andre steder i Norge.

Har du hytte kan du også leie ut den, enten privat eller via formidlingsselskaper. Utleiere DinSide har snakket med, forteller om stor etterspørsel på markedet for leiehytter.

– Vi har en 30 prosents økning på hytteutleie så langt i år i forhold til i fjor, så vi er ute etter flere hytter vi kan tilby våre kunder, sa Espen Hjulstad, som er sjef for Novasol i Norge til DinSide tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer