Airbnb-korttidsleie forbudt på Mallorca

Leid ferieleilighet privat på Mallorca?

Da kan du bli kastet ut av ferieleiligheten, sier forbrukerrådet.

DYRERE Å BO? Ferieøya Mallorca forbyr korttidsutleie av leiligheter gjennom aktører som Airbnb. Foto: NTB Scanpix
DYRERE Å BO? Ferieøya Mallorca forbyr korttidsutleie av leiligheter gjennom aktører som Airbnb. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år ble det vedtatt et forbud mot å leie ut Airbnb-leiligheter i byen Palma de Mallorca på ferieøya Mallorca.

Borgermesteren i Palma de Mallorca, Antoni Noguera, har argumentert sterkt for at masseturismen og etterspørselen etter leieboliger, har ført til at leieprisene i Palma har skutt slik i været at lokalbefolkningen ikke lenger har råd til å bo i sin egen by.

- Forbudet har eksistert på Mallorca en god stund, men det nye er at ordføreren har innført totalforbud da de opplevde at loven var for tvetydig på visse områder, forklarer Forbrukerrådet.

Forbudet omfatter dermed alle boliger uavhengig av når reservasjonen ble gjort.

Hva sier loven?

Forbudet, som nå altså er skjerpet trer i kraft denne måneden (juli 2018), men hva sier den egentlig?

New York Times skriver at de nye reglene betyr at kun eiere av frittliggende rekkehus kan leie ut til turister. Alle som tilbyr korttidsleie i et leilighetsbygg, risikerer bøter på opptil 40.000 euro – som tilsvarer cirka 378.000 norske kroner.

I følge Tourist Inspection Authorities på Mallorca, som gir utleielisens og håndhever loven, betyr den, enkelt forklart, dette:

  • Det er forbudt å reklamere for utleie av boliger som ikke har lisens.
  • Ansvaret ligger her på formidler (f.eks. Airbnb) og eier av bolig.
  • Turisten/leier kan ikke bli straffet.
  • Det er forbudt å leie ut boliger som ikke har lisens.

Pia Cecilie Høst, leder for Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, sier til Dinside at de allerede har vært i kontakt med kolleger i Spania.

- Dersom man nå har bestilt ferieleilighet på Mallorca, anbefaler vi at man tar kontakt med den som reklamerte for boligen, altså formidlere som Airbnb, for å sjekke om utleier har lisens. Hvis utleier ikke har det, skal forbrukeren få refundert pengene.

Siden forbudet også omfatter reklamasjon av boliger, ikke kun utleie, så er formidler ansvarlig og pengene kan kreves direkte av dem

- Forbruker Europa kan hjelpe i tvister med formidlere som Airbnb, sier Høst.

VET LITE: Foreløpig vet man lite om konsekvensene av loven, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet.
VET LITE: Foreløpig vet man lite om konsekvensene av loven, sier Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet. Vis mer

Kan bli kastet ut

Men hva om man allikevel drar ned til leiligheten, hva er det verste som kan skje?

- Hvis man har leid en bolig som ikke har lisens, kan man risikere å bli kastet ut hvis noen melder fra og boligen blir inspisert, forklarer Høst i Forbrukerrådet.

Akkurat dette skjedde en tobarnsmor fra Møre og Romsdal og barna hennes i fjor. De ble kastet ut av leiligheten hun leide på Gran Canaria etter at verten hadde leid ut ulovlig, uten lisens.

For dette er ikke første gang det har blitt innført restriksjoner på utleie av leiligheter, som har rammet Airbnb og liknende tjenester:

På Kanariøyene er det innført regler som sier at private ikke kan leie ut private hus, leiligheter eller værelser på korttid uten en spesiell lisens, og brudd på dette kan, ifølge Guardia Sivil, føre til bot på 60.000 euro.

Amsterdam og Paris er blant de europeiske byene som bestemte seg for å begrense antall dager folk kan leie ut sine leiligheter.

I Berlin har det siden 1. mai 2016 vært forbudt å leie ut mer enn halvparten av leiligheten på Airbnb uten tillatelse fra myndighetene.

Mens i flere amerikanske byer, som New York, er det ulovlig å leie ut leiligheten i mindre enn 30 dager når du ikke bor der selv.

Men hvorvidt vertene følger reglene, er ikke alltid lett å vite. Derfor oppfordres turister om å be om å få se lisensen før man bestiller.

Airbnb: – Ta kontakt med oss

Vi spurte Airbnb hva som er reglene dersom man har bestilte et opphold i en nå ulovlig utleieleilighet på den spanske ferieøya.

– Det som er viktig å tenke over er at dette verken er vertene eller gjestenes skyld. Dette er noe som de baleariske myndigheter har innført, sier kundeservice i Airbnb til Dinside.

De sier at i situasjoner som dette så prøver man å finne den beste løsningen for alle parter. Og at de kan se bort ifra kanselleringsvilkårene i situasjoner som dette.

– Dersom vi blir kontaktet, vil vi selvsagt prøve å gjennomføre en kansellering uten at det blir gebyrer for verken vert eller gjest. Dette er en dum situasjon for begge parter.

Airbnb forstår at situasjonen kan være forvirrende for norske gjester, men ber kunder om å ta kontakt med Airbnb hvis de lurer på noe.

– Vi vil hjelpe så godt vi kan. Dersom reservasjonen blir kansellert, vil vi gjøre så godt vi kan for å finne andre steder å bo, eller hjelpe på andre måter.

De sier at både gjester og verter tar kontakt med dem.

– Vi vil hjelpe med det vi kan, og eventuelt henvise videre dersom vi ikke er riktig instans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer