Lett kone? Verdensmesterskap i hustrubæring!

Er du sterk? Har du en lett kone eller andre kvinner tilgjengelig som er villige til å la seg bære? Eller vil du helst se andre bære? Det er i alle fall tiden for det årlige verdensmesterskapet i hustrubæring.

Hustrubæring er en styrkeprøve...
Hustrubæring er en styrkeprøve... Vis mer
Publisert

Med madammen solid plassert over skuldrene humper de staute menn over gress, sand, asfalt og vann på sine 253,5 meters lange ferd mellom start og mål. Helt uten styring må den kvinnelige halvdel av teamet klamre seg fast og håpe at gemalens bein og balanse holder helt frem. Det hele bivånes av mer enn 7.000 tilskuere - i en by som kun har 6.000 innbyggere! Lørdag 1. juli er det igjen tid for finnenes årlige verdensmesterskap i hustrubæring eller konebæring i Sonkajärvi i Finland.

Grunnfestet i lokalhistorien

Merkelig, komisk og helt uten sans for moderne likestilling arrangeres konkurransen der mennene demonstrerer sin styrke ved å bære sine kvinner over hindre og frem til mål. Konkurransen har imidlertid røtter i lokal historie fra 1800-tallet. Det sies at den beryktede Røveren Ronkainen kun aksepterte menn inn i gjengen som var i stand til å fullføre et krevende baneløp med en tung sekk på ryggen - i en tid der det forøvrig var vanlig praksis å stjele kvinner fra nabolandsbyer.

Gjennom sand og vann

Det er neppe av de mest behagelige posisjoner å være den kvinnelige deltakeren i "Hustrubæreløpet". Men også den mannlige halvdel må jobbe for æren. Gjennom den nøye tilmålte løypa må deltakerne løpe i gress, sand og på asfalt, vade i skulderdypt vann, forsere tømmerhindre og åle seg rundt en hårnålssving. Om "konen" mistes under hinderløpet, får deltakerne et tidstillegg på 15 sekunder. Det raskeste laget kan glede seg over en smule ære og berømmelse, samt premier som blant annet består av hustruens vekt i øl!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer