Litauen

Midt i Europa lokker den største av de baltiske statene med en verneverdig hovedstad og en gigantisk sanddyne.

Publisert
Sist oppdatert
Trakai - et slott i et område tre mil fra Vilnius som er kjent for sitt spesielle sjølandskap og sine bygg og monumenter. Foto: Lithuanian State Department of Tourism Foto: Lithuanian State Department of Tourism
Trakai - et slott i et område tre mil fra Vilnius som er kjent for sitt spesielle sjølandskap og sine bygg og monumenter. Foto: Lithuanian State Department of Tourism Foto: Lithuanian State Department of Tourism Vis mer


Fakta
Hovedstad: Vilnius
Antall innbyggere: 3,6 millioner
Valuta: Litas
Språk: Litauisk (offisielt), polsk, russisk
Klima: Fuktig, kan være svært kaldt vinterstid.

Litauen var den første av de sovjetiske republikkene som erklærte seg selvstendig. Det skjedde i 1990. De siste russiske troppene forlot imidlertid ikke landet før i 1993. Litauen er den av de baltiske statene som handler mest med sine tidligere herskere i øst.

Se og gjøre

 1. Vilnius
  Få med deg Vilnius som står på UNESCOs liste over spesielt verneverdig byer. Gamlebyen er det store trekkplasteret, den største barokke byen i Europa.
 2. Europas sentrum
  Franske geografer har konkludert med at et punkt 24 kilometer fra Vilnius er Europas geografiske sentrum. Her ligger en skulpturpark som markerer dette.
 3. Curonian Spit
  Landets baltiske kyst er dominert av en halvøy som kun består av sanddyner. Den er hele 98 kilometer lang og mellom 400 meter og fire kilometer bred. Her er flere små byer, men området er vernet som nasjonalpark. OBS: Sjekk vurderinger av vannkvaliteten før du bader. Det er ikke alltid like rent.
 4. Krysiu Kalnas
  Hill of Crosses, korsåsen. En haug fylt med store, små, dyre og billige kors i tusentall er blitt et pilegrimsmål i Litauen. Tradisjonen stammer tilbake til 1200-tallet. Du finner stedet 12 kilometer nord for den lille byen Siauliai.
 5. Kurbad
  Byene Druskininkai, Palanga og Birstonas er store på kurbad og rekreasjonstilbud. Slark i systemet? Her fikses mangt og mye for en rimelig penge.

Kjøpetips

Et riktig lavprisparadis for den som vil handle. For å komme med et tips; Ravsmykker er regnet som gode kjøp.

Slik reiser du hit

Du kan fly til Vilnius med SAS via København. Du kan også fly med Estonian Air via Tallinn, eller Air Baltic via Riga. Dessuten er det mulig å ta ferge fra Stockholm til de baltiske landene via Tallinn, fordelaktig om du vil kjøre selv. Sjekk for eksempel Silja Line og Tallink.

Lenker

 • Litauen turisme
 • Vilnius
 • Turisme i Vilnius
 • Curonian Spit
 • Estonian Air, Air Baltic, SAS, Silja Line og Tallink.

  Fra DinSide

  Leserne om Litauen fra reiseguiden.

 • Tilbake til hovedartikkelen
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer