Utløpsdato på pass:

Lite kjent passfelle

Dette må du vite om passet ditt før du reiser.

SJEKK UTLØPSDATOEN: Bommer du på utløpsdatoen så kan hele reisen gå i vasken. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK UTLØPSDATOEN: Bommer du på utløpsdatoen så kan hele reisen gå i vasken. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At passet har en utløpsdato er kjent for de fleste. Og det er alltid smart å søke om nytt pass i god tid før utløpsdatoen for å unngå å havne i tidsklemme på grunn av lang ventetid.

Men visste du at en rekke land krever at passet er gyldig i minst et halvt år når du ankommer? Og at det er flere andre grunner til at passet ditt ikke er gyldig selv om utløpsdatoen i passet ikke er nådd?

OVERRASKENDE: Om du har vært så uheldig å krympet et ullplagg i vask må du ikke tro at plagget må kastes. Løsningen på dette problemet finner du nemlig i dusjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Dette skjer ved feil dato

Noen land krever at passet eller ID-kortet er gyldig en tid etter utreise fra landet du besøker.

De fleste land utenfor EU/EØS krever tre måneders gyldighet etter hjemreisen. Mens de fleste EU-land, så som Spania og Hellas, ikke krever pass som er gyldig utover den planlagte utreisedagen fra landet.

Men, vær klar over at et er smart å ha noen dager å gå på dersom du skulle bli syk eller hjemreisen blir forsinket av andre årsaker.

Hvis passet eller ID-kortet ditt ikke er gyldig i perioden landet krever, kan du bli nektet innreise.

Seksmånedersregelen

Mange er ikke klar over at noen land krever hele seks måneders gyldighet. I populære feriemål som Thailand, De forente arabiske emirater og Tyrkia krever myndighetene at passet skal være gyldig i minst seks måneder ved innreise. Dette gjelder også ved mellomlandinger.

Seksmånedersregelen gjelder også for land som Malaysia, Singapore og flere andre asiatiske land.

Skal du reise til USA, må passet være gyldig seks måneder etter returen til Norge.

Du bør selv undersøke hvilket krav de ulike nasjonene har på nettsiden til Utenriksdepartementet i god tid før du skal reise.

Dette må du sjekke

Mange har bestilt nasjonalt id-kort for å slippe å ta med seg passet på reise. Vær klar over at ID-kortet kun er gyldig som reise-ID i EU/EØS-land.

Selv om passet eller ID-kortet ikke har gått ut på dato, kan store forandringer i utseendet ditt eller skader på passet eller ID-kortet gjøre at det ikke lenger kan brukes.

Det er passinnehaveren selv som er ansvarlig for at bildet i passet ligner på seg selv. Har du forandret deg eller endret utseendet ditt mye i løpet av noen år, kan det bli utfordringer ved en eventuell passkontroll. I slike tilfeller må du bestille nytt pass.

Kravet er at:

  • Du må ligne på bildet som er av deg i passet (eller ID-kortet).
  • Selve passet (eller ID-kortet) må ikke være skadet eller ødelagt.

Trenger du nytt pass?

Da bestiller du time via denne nettsiden.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer