Liten fare for turister

Folkehelseinstituttet vil ikke advare nordmenn mot å reise til Sørøst-Asia selv om det dødelige fugleinfluensa-viruset har tatt livet av flere mennesker de siste dagene.

Publisert
Sist oppdatert
Det skader nok ikke å holde seg unna disse om du legger reisen til Sørøst-Asia i disse dager. Foto: Kristin M. Bjerkeland Foto: Kristin M. Bjerkeland
Det skader nok ikke å holde seg unna disse om du legger reisen til Sørøst-Asia i disse dager. Foto: Kristin M. Bjerkeland Foto: Kristin M. Bjerkeland Vis mer


- Det er trygt å reise til land der fugleviruset er registrert, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby til NTB.

- Hold dere unna fjærkre som ikke er skikkelig kokt eller stekt, råder Nøkleby. Hvis man tar slike enkle forholdsregler, skulle det ikke være noen nevneverdig smitterisiko. Nøkleby opplyser at alle som hittil er smittet har jobbet med fugl.

Det gjelder altså å holde seg unna kyllingfarmer, og markeder med fugler.

Så fjøra fyker

Fugleinfluensaen sprer seg i rekordtempo. Tirsdag kom meldingen om at sykdommen hadde krevd sitt andre offer i Thailand. Flere små barn er smittet. Sykdommen har til sammen krevd ti menneskeliv onsdag ettermiddag.

Også myndighetene i Laos har bekreftet tilfeller av fugleinfluensa. Ingen mennesker er smittet så langt. I tillegg bekreftet helsedepartementet i Kina at det er funnet tilfeller av fugleinfluensa på en andefarm i den sørlige provinsen Guangxi: De har ettersigende iverksatt strenge kontrolltiltak. Heller ikke her er noen mennesker smittet.

Nå slaktes fjærkreene i titusenvis og det blir iverksatt strenge kontroll- og karantenetiltak for å hindre videre smitte.

EU har bannlyst import av kylling fra Thailand, og det thailanske flyselskapet Thai Airways serverer ikke lengre kylling ombord. Fugleoppdrettere i New Zealand har fått streng beskjed om å rapportere om uregelmessigheter i bestanden.

Verdens helseorganisasjon WHO, FNs landbruksorganisasjon FAO og Verdensorganisasjonen for dyrehelse (OIE) har sendt ut en advarsel om at fugleviruset utgjør en alvorlig global helsetrussel, og i går kom EU og en rekke land i Sørøst-Asia sammen til krisemøte om den fryktede sykdommen fugleinfluensa.

Din mening:

Tør du reise til Asia nå? (Avsluttet)
Ja(77%) 181
Nei(13%) 30
Uansett ikke aktuelt(10%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Liten trussel mot turister

Men reiselivsbransjen ser ikke ut til å lide noen stor skade. Orkidé Expressen kan melde om fortsatt stor interesse for sine rundreiser i Sørøst-Asia.. Så langt har de bare hatt to avbestillinger.

Hva sier forsikringsbransjen til trusselen om fugleinfluensa? Utsetter du deg for en risiko så stor at du ikke blir dekket av forsikringen om du drar til Sørøst-Asia nå? Eller for å snu på scenarioet, hvis du velger å avbestille en reise, er fugleinfluensaen en god nok grunn til å få pengene tilbake?

Og sist, men ikke minst, hvilke forholdsregler kan du ta? En veterinær i Hongkong tror en eksisterende vaksine kan hjelpe til å begrense omfanget av sykdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer