Litt nærmere, men ikke mindre eksotisk

Virker alt dette litt fjernt, er det godt å vite at det finnes spennende og vaskeekte filmsett innen rekkevidde. Man trenger ikke reise jorden rundt for å besøke eksotiske innspillingssteder. Her ser du hvordan du kommer deg til noen av dem.

Publisert
Sist oppdatert
Ekte romantikk på Tøyen: Pia Tjelta og Nicolai Cleve Broch. Foto: Alexander Kayiambakis og Sandrew Metronome
Ekte romantikk på Tøyen: Pia Tjelta og Nicolai Cleve Broch. Foto: Alexander Kayiambakis og Sandrew Metronome Vis mer


Mer enn Munch-museet

Den norske romantiske komedien Buddy har gått sin seiersgang på norske kinolerreter, og kan nå kjøpes eller leies på DVD. Buddy har for alvor plassert Tøyen på Oslo-kartet - som et sted som kan by på mer enn malerier av syke piker og sjalu menn. Som Stig Inge, en av hovedpersonene i filmen konkluderer: Tøyen er verdens navle. Her finnes alt utenfor stuedøra.

Reisen til Tøyen er enkel. Hvis du ikke allerede er i Oslo må du komme deg hit. Og så er det bare å kjøpe en T-banebillett, og hoppe på T-bane 2, 3, 4, eller 5 i østlig retning. Alle T-baner mot øst fra Oslo S går hit. Billig er det også - kun 20 kroner.

Jonny Vang er spilt inn i Gudbrandsdalen. Foto: Helge Hansen/MAIPO
Jonny Vang er spilt inn i Gudbrandsdalen. Foto: Helge Hansen/MAIPO Vis mer


Bygdetullinger i designerklær

Jens Liens absurdkomedie Jonny Vang var en annen av fjorårets kritikerroste norske filmer, og i denne er handlingen lagt et godt stykke fra urbant bylandskap, nærmere bestemt Fåvang og Heidal i Gudbrandsdalen. Føler også du for litt bonderomantikk er det bare å sette seg i bilen og kjøre.

Nor-way Bussekspress' Gudbrandsdalsekspressen mellom Oslo og Bismo stopper i Fåvang, og nærmeste stoppested til Heidal blir Vinstra. Turen fra Oslo koster 300 kroner, og skulle du komme fra Bismo i nord vil det koste deg 190 kroner.

Vi anbefaler imidlertid å leie eller låne en gammel (gjerne veteran) bil, det være seg pick-up eller kabriolet, putt Calexico i bilstereoen, og dans markdansen på vangen.

Himmel hav og stolte fjell på Kjerringøy i Nordland. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Sandrew Metronome.
Himmel hav og stolte fjell på Kjerringøy i Nordland. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Sandrew Metronome. Vis mer


Dra på lopphavet

Jeg er Dina. Reinsnes er et sted der himmel og hav går i ett. Slik begynner Herbjørg Vassmos bok om Dina. Filmversjonen, Jeg er Dina med Maria Bonnevie og Gerard Depardieu i hovedrollene er spilt inn på det gamle handelsstedet Kjerringøy utenfor Bodø.

Du når den idylliske øya med båt, bil eller buss. Hurtigbåten går fra Nordfold, og kommer du med bil tar du ferge fra Festvåg til Misten, som ligger cirka 11 km fra handelsstedet og kirken der filmen er spilt inn. En nøyaktig veibeskrivelse, og rutetabeller for ferge, buss og hurtigbåt finner du på Kjerringøys egne nettsider.

Sett det før?

Synes du å dra kjensel på kullissene er det kanskje ikke så rart - flere Hamsun-bøker er filmatisert her, blant annet Benoni og Rosa, Svermere (filmtittel: Telegrafisten) og Pan.

Eksterne Lenker:

 • Buddy

 • Jonny Vang

 • Jeg er Dina

 • Kjerringøys nettsider
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer