Livsnyterens København

Vi lot krakk være krakk, og dro til København for å leve over evne i to dager.

København er himmelen for luksusdyrene. Denne damen sikler på et par Guccisko. Foto: Stine Okkelmo
København er himmelen for luksusdyrene. Denne damen sikler på et par Guccisko. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Men det er kjekt å ha noe å tenke tilbake på når krisen slår inn for alvor, og restemat, sprinkelseng og spenol blir hverdagen.


Det er dårlige nyheter over hele linja. Bankene setter renten opp, aksjekursene stuper og boligmarkedet har frosset til is.

Det er nå vi burde stramme inn livreima. Ja, vi skal det, men ikke ennå. Ikke før vi en aller siste gang lever over evne så det virkelig svinger.

Det er nemlig det som er målet på vår lynvisitt til København. Vi skal ned til verdens hyggeligste storby nær oss for å gasse oss på gourmetrestauranter, velte oss i edderdundyner og skjemme bort kroppen på spa. Uten at vi egentlig har fortjent det i det hele tatt. Men det er kjekt å ha noe å tenke tilbake på når krisen slår inn for alvor, og restemat, sprinkelseng og spenol blir hverdagen.

Se den dejlige luksusen København kan by på, og hva den koster. Og sjekk ut budsjettvariantene vi også har tatt med.

Nimb Hotel må være et av Københavns vakreste hoteller. Foto: Visit Copenhagen
Nimb Hotel må være et av Københavns vakreste hoteller. Foto: Visit Copenhagen Vis mer


HELT TOPP HOTELL

Det er bare ett sted å bo dersom du virkelig skal kjøre luksus når du er i København - på Nimb Hotel i Tivoli. Dette er Københavns nyeste luksushotell, og det er dyrt som fy. Det minste rommet koster 2.900 dkk - i lavsesong. Hotellet er griselekkert, og rommene er store og luksuriøse, med gigantiske badekar på badet. Se forøvrig vår hotellanmeldelse av Nimb Hotel.

De harde fakta:
På nett: Nimb Hotel
Adresse: Bernstorffsgade 6 (Tivoli)
Pris: Fra 2.900 dkk for et dobbeltrom (lavsesong)

Rimeligere alternativer:
Det finnes andre litt rimeligere "luksushotell" i København - Hotel Sankt Petri har hotellrom til 1.900 dkk, Front Hotel har rom fra 1.700 dkk, Axel Guldsmeden Hotel har hotellrom fra 980 dkk. Hotel Fox er et trendy designhotell der alle rom er forskjellige. Her koster en natt i det minste dobbeltrommet 880 dkk. Det finnes selvsagt rimeligere hoteller i København. En natt på et trestjerners hotell koster 6-700 dkk.

På The Royal Café får du smushies - smørrebrød servert i sushistørrelse. En stor suksess. Foto: Stine Okkelmo
På The Royal Café får du smushies - smørrebrød servert i sushistørrelse. En stor suksess. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


FASJONABEL FROKOST

Midt i sentrum, nærmere bestemt i Strøget, ligger The Royal Café. Hit kommer københavnere og turister i fleng for å spise smushies – små danske smørrebrød i sushistørrelse. Høres det merkelig ut? Det er Lo Østergaard og kjæresten som står bak kafeen og konseptet. De ble spurt av porselenshuset Royal Copenhagen, om de ville starte en kafé i tilknytning til butikken. Svaret var ja, og konseptet måtte selvsagt bli å servere smørrebrød på det kjente danske porselenet. Østergaard er selv veldig glad i smørrebrød, men orket aldri mer enn ett av gangen. Dermed fødtes ideen om å lage små smørrebrød, slik at man orker å smake flere forskjellige før man blir mett.

- De er laget med kjærlighet, forsikrer vår servitør når de tre smushies ankommer bordet.

Godt smaker de i hvert fall. Mitt valg falt på en med fiskefrikadelle, en med laks, og en med hønsesalat. Akkompagnert av økologisk eplejuice eller et glass champagne, hvis det virkelig skal svinge, er smushies på The Royal Café et glimrende valg når magen rumler etter den danske frokost. Smushiesvariantene som tilbys avhenger av sesong. Har du mage til det, kan du runde av med kaffe og kake – servert i Flora Danica-servise. Det koster ekstra, for dette er ikke IKEA-standard. Et sett med kaketallerken og kaffekopp koster tusenvis av kroner, og lages kun på bestilling hos Royal Copenhagen. Legg merke til mønstrene baristaen lager i kaffen; sommerfugl, dødningehode, bamse og spindelvev var noen av variantene jeg så.

Selve kafeen er hyggelig og lys, med en masse pynt og moro å kikke på mens du venter på maten. Alt er for øvrig til salgs. Kafeen åpnet i mai 2007.

De harde fakta:
På nett: The Royal Café
Adresse: Amagertorv 6, i Strøget
Pris: 3 smushies koster 125 dkk

Rimeligere alternativer:
En frokost med danske smørrebrød behøver aldeles ikke være så trendy som på The Royal Café. Ønsker du en tradisjonell opplevelse, kan du dra til Husmanns Vinstue. Her får du de store smørrebrødene til en rimeligere pris. Aller billigst er det imidlertid å kjøpe dem i en smørrebrødbutikk. Her kan du ikke sitte og spise, men du kan alltids finne en benk, eller dra tilbake til hotellet og spise dem der.

Hot i København

DRØMMESHOPPING

En luksushelg i København er ikke komplett uten en shoppingrunde, selvsagt. Vi får hjelp av Anne-Sofie Jespersen, som kommer fra guideselskapet CPH:Cool, og skal vise oss de mest luksuriøse butikkene i Kongens by. Her er det bare å følge på, men det er fare for at kredittkortet blir liggende trygt plassert i lommeboken. Med en kurs på 120 norske kroner for 100 danske, hjelper det lite at man kan handle taxfree.

I København finner du de store merkene. Gucci, Burberry, Mulberry og Louis Vuitton har alle egne butikker her. De fleste av de virkelig dyre merkebutikkene ligger i Strøget, i området rundt Kongens Nytorv. Hos Birger Christensen finner du flere av luksusmerkene under samme tak – Gucci, Chanel, Prada osv. Få også med deg det eksklusive danske merket Sand, som har sin flaggskipbutikk i Strøget.

Det beste med shopping i København, er alle de små butikkene som ikke tilhører noen kjede. Her viser Lise Larsen veskeutvalget til skobutikken Kassandra. Foto: Stine Okkelmo
Det beste med shopping i København, er alle de små butikkene som ikke tilhører noen kjede. Her viser Lise Larsen veskeutvalget til skobutikken Kassandra. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


I sidegatene til Strøget finner du de mindre (og hakket mer spennende) eksklusive butikkene. Kassandra er skobutikken Carry Bradshaw hadde besøkt hvis hun var i København. I den lille butikken, som ligger i et sjarmerende fredet hus i Grønnegade 27, selges nemlig Jimmy Choo, og en rekke andre skomerker stilige damer som Carry ville gått i døden for. Her får du også det danske skomerket Toklum. Butikkmedarbeider Lise Larsen viser villig frem det butikken har av andre assessoirer, og forsikrer om at man selvsagt kan handle taxfree.

Storbyguide: København

Syndig sjokolade
Fysen på noe søtt mens du vandrer gatelangs i København? Hos sjokoladebutikken Summerbird får du verdens beste flødeboller med marsipan, skal vi tro Anne-Sofie Jespersen. Vi prøvde, og er frelst. Flødeboller består i tillegg til av marsipanbunnen, en sjokoladeovertrukket kokosbollefyll (stivpisket eggehvite med sukker). Summerbird ligger i Kronprinsensgade 11.

Videre stopper vi innom en blomsterhandel der du faktisk må betale for å gå inn. 40 kroner takk. Så er heller ikke dette en hvilken som helst blomsterforretning. Det er faktisk Tage Andersens museum, galleri og boutique, skal vi tro skiltet på døren. Andersen er Finn Schølls guru. Han er blomsterkunstner med stor B (og sikkert K, også). Han er storkjendis i Danmark, og inngangspenger ble nødvendig ettersom den lille butikken hans ble oversvømt av nysgjerrige som ville kikke. Inne i hans verden kan du se de underligste blomsteroppsatser og –skulpturer. Fascinerende, men litt for spesielt for undertegnede. Men er du interessert i slikt, er Tage Andersen et under. Adressen er Ny Adelgade 12. Ta en sniktitt her: Tage-andersen.com

Tvers over gaten har klesdesigner Britt Sisseck sitt studio. Hun selger kjoler til damer som kronprinsesse Mary, og da er det klart at veldig mange andre danske damer også vil gå i hennes kreasjoner. Vakre aftenkjoler henger på rekke og rad i studioet. Prisene? Kjolene koster fra rundt 10.000 kroner og oppover.

Lot 29 i Gothersgade 29 er en av Københavns mest trendy klesbutikker for tiden. Her er moderne og stilige klær, morsomme assessoirer og skinnvesker lekre som fy. Prisene ligger på rundt 10.000 dkk for en skinnveske, og 5.000 dkk for et fargerikt ullsjal. Så er det fra Missoni, da.

Holly Golightly i Gammel Møntgade 2 er en annen liten perle av en butikk for deg med stort budsjett. Her kunne Mette-Marit definitivt funnet en lekker fjærpynt til håret. Rundt hjørnet ligger Holly Golightlys assessoirbutikk, der du får vesker, belter og skyhøye sko til skyhøye priser.

Like ved siden av, i Store Regnegade 2, ligger smykkestudioet Figaros Bryllup. Her selger gullsmed og smykkedesigner Marlene Juhl sine flotte smykker. De lages til bak i butikken. Dette er ikke made in China, altså. Hyggelig også at her kan du få smykker til levelige priser. 800 dkk for et par gulløredobber formet som dødningehoder er ikke ille. Men her finnes også dyre smykker, som et armbånd fullt av edelstener til 35.000 dkk.

Rimeligere alternativer:
- Det er ikke billig å shoppe i København, konstaterer Anne-Sofie Jespersen fra CPH:Cool, men det finnes noen merker som ikke ruinerer deg helt.

Dansk design er godt kjent i Norge, og i København finner du dem alle: Bruuns Bazar, Munthe + Simonsen, Ihlse Jacobsen, osv, osv. Merk deg også at billige kjedebutikker som Topshop og Cos (Hennes’ eksklusive butikkjede, som ikke finnes i Norge ennå) begge ligger i Strøget. Kronprindsensgade er et flott alternativ til shopping midt mellom luksus og billig. Enda mer spenstig shopping finner du i Vesterbro, og særlig i Istedgade, tipser Jacobsen.

Se store bilder fra København:ETTERMIDDAGSKOS

Trenger bena hvile utpå ettermiddagen, kan et besøk til Perch’s Thehandel anbefales. Den ærverdige tehandelen har solgt te fra eksotiske verdenshjørner siden 1835, og her omtales kunden som De, ikke du. For to år siden åpnet familieforetaket en tesalong i etasjen over, og hit kommer gjerne slitne shoppere for en pust i bakken. Stine Hinkeldey Alwen er i femte generasjon, og driver Perch’s sammen med sine foreldre og bror.

Det er ikke lett å velge mellom en av Perch’s mer enn 150 tesorter, men Hinkeldey Alwen hjelper til, og forteller at de har mange kunder som er svært nøye med sin te. Og hva så med kaffe? Nei, det får du ikke hos Perch’s.

- Ber du om kaffe, blir du smidt ud, sier hun spøkefullt. Og for ordens skyld – ingen i familien drikker selv kaffe.

På ekte enkelsk vis får teselskapet servert sandwicher, kaker og scones i tre etasjer. Sandwichene er som luft med fyll – himla godt fyll. Her er klassikere med agurk, med røkelaks, og med reker og dill. Og sconesene – jeg har aldri smakt bedre, og jeg har bodd i Storbritannia i til sammen 4 ½ år. Det er faktisk verdt å ta turen til Perch’s for de nybakte sconesene alene.

De harde fakta:
På nett: Perch’s Thehandel - du kan kjøpe te fra nettbutikken
Adresse: Kronprinsensgade 5
Pris: En kanne med te koster 85 dkk. En sandwichmeny koster 155 dkk, da er en kanne te inkludert.

Rimeligere alternativer:
For en helt annen og rimeligere teopplevelse, sjekk ut Te á la Menthe, Rådhusstræde 5b, der du drikker te på marokkansk vis. Her koster en kopp te 22-30 dkk, og lunsjrettene 69-119 dkk.

STJERNESMATTING

København har aldri hatt flere michelinstjerner enn byen har nå. Hele 12 stjerner fordelt på 11 restauranter gjør København til Nordens absolutte gourmetsentrum. En luksustur til København er selvsagt ikke komplett uten et besøk til en av dem.

En av restaurantene som kan smykke seg med en stjerne, er MR, der den unge kometkokken Mads Refslund regjerer. Selve restauranten ligger ganske anonymt og gjemt til på Kultorvet 5. Vi starter måltidet med en rekke spenstige småbiter akkompagnert av sjampanje, for det hele kjører i gang for alvor. Rettene renner på, og det er vanskelig å holde tellingen. Her kommer blant annet rå jomfruhummer, jordens brente frukter (forskjellige rotgrønnsaker med en smak av svidde jorder), dådyr, og til slutt en mildt sagt overraskende dessert med smak av skog - isen har barkesmak!

De harde fakta:
På nett: MR
Adresse: Kultorvet 5
Pris: Syvrettersmeny - 800 dkk (1.600 dkk m. vinmeny). Firerettersmeny - 600 dkk (1.200 dkk m. vinmeny)

Bo Bech sørger for at sine gjester får en førsteklasses og unik matopplevelse i sin restaurant, Restaurant Paustian v. Bo Bech. Foto: Stine Okkelmo
Bo Bech sørger for at sine gjester får en førsteklasses og unik matopplevelse i sin restaurant, Restaurant Paustian v. Bo Bech. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Ute på Kalkbrænderikai litt nord for sentrum holder Bo Bech hus, under samme tak som en av Københavns aller stiligste designmøbelforretninger. Hans restaurant, Restaurant Paustian v. Bo Bech, har også en michelinstjerne. Også her får smaksløkene nye opplevelser. Blant annet hummer med epleskiver, skogsdue med en saus av umodne bjørnebær, og så den morsomste matretten vi har vært borte i – marsipankyss. Her har mesterkokken lekt seg med melkeskum og marsipan. Skummet, av typen du får oppå cappucinoen din, blir fryst ned, for deretter å dyppes i nitrogen. Resultatet er rykende rett som består av et iskaldt skum som forsvinner i munnen, mens røyk siver ut av nesen.

- Man må ikke glemme å være barn, sier Bech. Det er ingenting å si på oppfinnsomheten hans, i hvert fall.

Etter en himmelsk porøs (og pompøs) sjokoladekake kalt "Imaginære landskaper af kakaobønner og agern", som med sine karamellsauser bare kan beskrives som en andektig opplevelse, kommer nok en gøyal overraskelse til kaffen – sukkerspinn med appelsinsmak!

De harde fakta:
På nett: Restaurant Paustian
Adresse: Kalkbrænderiløbskaj 2 (litt nord for danskebåtens anløpskai)
Pris: Syvrettersmeny - 750 dkk (1.400 dkk m. vinmeny). Lunsmeny (to retter) - 300 dkk

Rimeligere alternativer:
København er en oase av spisesteder, og det finnes mange bra steder der du får virkelig god mat uten at du ødelegger budsjettet. The Ricemarket er et asiatisk bistro, som er "datterrestauranten" til Kïïn Kïïn, som har en michelinstjerne, som eneste asiatiske restaurant utenfor Asia. The Ricemarket har et meget godt rykte, og du får hovedretter for 110 til 165 dkk. Ellers anbefaler byguiden Alt om København blant annet marokkanske Casablanca eller kinesiske Yans Wok i Bagerstræde 9.

CLASSY COCKTAILS

En aften med gourmetmat er ikke komplett før et par snertne cocktails har funnet sin vei ned strupen. En av Københavns hotteste barer i øyeblikket er Ruby bar. Her serverer bartenderne sykt gode drinker, fra klassikerne til egenkomponerte øyenbrynsløftere av typen fiolmartini, istemartini og en honningversjon av whiskey sour. Selve baren er ikke så stor. Den består av to rom og en liten bakgård, og en kjellerstue som er superkul, og alle menns drøm. Svarte skinnsofaer og en hel vegg med spennende whiskey fra hele verden...

Ruby bar er mektig populær både fredag og lørdag kveld, så da kan du forvente kø. Det er roligere her resten av ukedagene.

De harde fakta:
På nett: Ruby
Adresse: Nybrogade 10
Pris: Drinkene koster rundt 100 dkk

Rimeligere alternativ:
Det kryr av barer i København, men en av de nyeste på barkartet er Bar 7, i Studiestræde 7. Her får du lekre omgivelser og lekre drinker til rundt 80 dkk.

Prikken over i'en på en storbyferie må være et spabesøk. Her fra Avalon Spa. Foto: Avalon Spa
Prikken over i'en på en storbyferie må være et spabesøk. Her fra Avalon Spa. Foto: Avalon Spa Vis mer


GJØR KRUS PÅ KROPPEN

Dagen etter er det spa som gjelder for luksusdyrene. Her er det bare å svette ut alkoholen i dampbadstue, og få kyndige hender til å kna gourmetmaten vekk fra baksiden. Et av Københavns lekreste spa er Avalon Spa, som ligger i Hotel Kong Arthur. Her møtes vi av tykke badekåper, mosaikkledte vegger og et boblebad med skikkelig varmt vann. Ahhh... Massøren kommer nesten litt for kjapt inn for å ta oss med inn på behandlingsrommet for en kroppsskrubb og massasje. Det er bare å la storbymaset forsvinne mens vi lulles i en slags halvsøvn og håper vi ikke begynner å snorke. Og vips, så er en time gått, og vi er klare til å tre ut i Københavns gater igjen.

De harde fakta:
På nett: Avalon Spa
Adresse: Vendersgade 27
Pris: Massasje (60 min) - 800 dkk. Ansiktsbehandling (60 min) - 800 dkk

Rimeligere alternativ:
Et litt rimeligere, og like anerkjent spa, er Ni'Mat i Købmagergade 41. Her koster massasje (60 min) 550 dkk. For 650 dkk får du en times buddhamassasje, som betyr massasje av hode, nakke og skuldre, og en ansiktsbehandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer