Lokalbefolkningen raser: - Må være gratis

Demonstranter i Hellas krever slutt på den «ulovlige» spredningen av solsenger.

STAPPA: Stranda Agios Prokopios i Hellas er en av flere strender som lokalbefolkningen protesterer mot på grunn av at de er overfylt av turister. Foto: NTB
STAPPA: Stranda Agios Prokopios i Hellas er en av flere strender som lokalbefolkningen protesterer mot på grunn av at de er overfylt av turister. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I slutten av august, når sola brenner på det sterkeste i det populære turistmålet Hellas, er det én bestemt gruppe som irriterer seg over de overfylte strendene.

Hellas har noen varme sommeruker bak seg, og det ble forventet at de i juli skulle få sin varmeste helg på 50 år.

Med en termostat som har nådd helt opp til 40 grader, er det ikke rart at folk trekkes til stranda. Altfor mange folk, ifølge motstandere.

- Gratis for alle

Kystkrigerne, som de lokale aktivistene kaller seg, retter nå søkelyset mot det de omtaler som altfor dyre solsenger og grådige gründere, skriver The Guardian.

OVERFYLT: Stranda bugner av solsenger og parasoller. Foto: NTB
OVERFYLT: Stranda bugner av solsenger og parasoller. Foto: NTB Vis mer

- Vår kamp er mot lovløshet - lovløshet langs våre kyster, sier Christos Georgousis, et medlem av «Save Paros Beaches» -gruppa, ifølge The Guardian.

78-åringen Georgousis nyter vanligvis pensjonisttilværelsen. Nå er han frontfigur i kampen om gratis strender for alle.

- Staten, med sin politistyrke og kystvakt, burde løse dette. Kysten tilhører tross alt offentligheten, sier frontfiguren, ifølge avisa.

- Strider mot grunnloven

Målet til gruppa er å få tilbake strender fra private utleiere, som de hevder smyger seg inn i førsteklasses kystområder og kaprer solsengene.

- Bedriftene tar så mye som 120 euro for en solseng. Dette går mot grunnlovens krav om beskyttelse av det kulturelle miljøet, som er lovfestet som «en plikt for staten og en rettighet for enhver person», sier 78-åringen, ifølge The Guardian.

«Save Paros» trekker fram de negative konsekvensene av det de beskriver som «hyperturisme», på bevegelsens Facebook-side.

- Det er en rekke negative følger av overturisme. Alt blir dyrere, det er vanskelig å bevege seg omkring, og det er mye støy og avfall, skriver «Save Paros» på Facebook.

Aksjonistene påpeker at det sjelden er plass til de lokale på stranda, og at det ofte ikke er plass til et eneste håndkle.

- Lei

«Save Paros» hevder at roten til problemet er avtaler som lar lokale myndigheter leie ut strandlinjen til hotelleiere og bar- og restauranteiere. Forutsatt at de i teorien bare utnytter halve av den tildelte plassen.

- Vi snakker om offentlig rom som er nesten 100 prosent dekket av solsenger og parasoller. De som våger å klage blir bare skjøvet bort, sier en lokal, ifølge The Guardian.

Flere av de lokale er nå lei av å måtte betale dyre dommer for å slappe av på «egen» strand, og trekker fram tida før overturismen som noe de aldri skulle tatt for gitt: Tida da det var gratis tilgang på stranda.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer