Klimakompensert pakkereise

Lokker med «miljøvennlig» sydenferie

Flere reisebyråer reklamerer med at de kompenserer for klimautslippet fra fly og hotell når du reiser med dem. Men hvor «miljøvennlig» er egentlig ferien din?

DITT «FOTAVTRYKK»: Hvor stort avtrykk setter to til tre sydenturer i året, og hjelper det at reisebyråene klimakompenserer feriene dine? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DITT «FOTAVTRYKK»: Hvor stort avtrykk setter to til tre sydenturer i året, og hjelper det at reisebyråene klimakompenserer feriene dine? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg TV-reklamen til reisebyrået Tui om at de kompenserer for klimautslippet ditt når du reiser med dem, slik at du kan feriere med bedre samvittighet.

Ving og Apollo reklamerer også på sine nettsider med at de tilbyr såkalte «klimakompenserte reiser». Nederst i saken forteller vi hva som ligger i denne klimakompensasjonen.

Hvor mye som blir klimakompensert hvis du reiser med et av byråene som framholder at de gjør miljøvennlige tiltak på dine vegne, varierer.

Ikke alt inkludert

Verdens største reiseorganisasjon, Tui, skriver at fra og med 1. mai 2019 klimakompenserer de ferien din. De kompenserer klimagassutslipp fra sine egne fly, samt energikonsumet ved hotellene sine.

«Velger du å fly med Tui Fly Nordic eller Tui Airways, som for eksempel tar deg til Mexico i vinter, vil også flyreisen din bli klimakompensert», står det videre.

TUI-FLY: Det er kun Tuis egne fly som blir klimakompensert på vegne av kundene. Her letter et slikt fly fra Palma de Mallorca, en norsk sydenfavoritt. Foto: Paul Hanna/Reuters/NTB Scanpix.
TUI-FLY: Det er kun Tuis egne fly som blir klimakompensert på vegne av kundene. Her letter et slikt fly fra Palma de Mallorca, en norsk sydenfavoritt. Foto: Paul Hanna/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Her bør du merke deg at det kun er Tuis egne fly som blir klimakompensert på de reisendes vegne. I sommer har de flydd egne maskinen til flere destinasjoner, eksempelvis Kreta, Rhodos og Kypros. Men, i vinter er det hovedsakelig noen av langdistanseflyvningene deres som flys med deres egne fly, ifølge kommunikasjonssjef Nora Aspengren i Tui Norge.

Dermed er det ikke sikkert flyreisen din til Syden i vintermånedene bli klimakompensert av Tui.

- Vi jobber hele tiden med å planlegge kapasitet og gjøre flyvalg. Dersom det settes inn egne fly på rutene våre i Europa, vil de klimakompenseres, men slik det er planlagt per i dag, gjelder kompensasjonen i vinter hovedsakelig flyvningene til Mexico, Thailand og Vietnam, sier Aspengren til Dinside.no.

KOMPENSERER NOE, IKKE ALT: På Tuis nettside står det at det kun er deres egne fly som blir klimakompensert av reisebyrået. De tilbyr en rekke bærekraftsertifiserte hotell i tillegg. Foto: skjermdump.
KOMPENSERER NOE, IKKE ALT: På Tuis nettside står det at det kun er deres egne fly som blir klimakompensert av reisebyrået. De tilbyr en rekke bærekraftsertifiserte hotell i tillegg. Foto: skjermdump. Vis mer

- Må ikke overselge klimafordelene

Dinside har spurt Forbrukertilsynet om de har sett på markedsføringen til Tui og andre reisebyrå, og hvorvidt de vurderer den som tydelig nok på hvilke reiser som klimakompenseres og ei.

Nestleder Bente Øverli framholder at tilsynet er opptatt av at markedsføringen av reisebyråenes «klimavennlige tilbud» ikke skal gi forbrukerne feilaktig inntrykk av de reelle miljøfordelene ved reisene de tilbyr.

- Særlig reiselivsbransjen, som er én av klimaverstingene, må balansere markedsføringen sin, og klimafordelene ved reisene må ikke overselges. Hvis bare enkelte flyreiser er klimakompensert, må dette komme klart fram, sier Øverli til Dinside.no.

Forbrukertilsynet har foreløpig ikke gått reisebyråene etter i sømmene når det gjelder reklamen for deres klimakompensasjon, men synes det er et interessant område å se nærmere på framover.

- Klimakompensér selv

Apollo har siden 2007 klimakompensert for alle tjenestereiser, og fra 2012 har de oppfordret til og gjort det mulig for alle sine kunder å gjøre det samme, enten gjennom Green Seat eller en annen aktør de anbefaler.

- Kompensasjonen betales rett til den respektive organisasjonen. Derfor er det ikke mulig for oss å svare på hvor mange av gjestene våre som velger å klimakompensere, da dette er noe de gjør på egenhånd, sier presseansvarlig Beatriz Rivera i Apollo til Dinside.no.

Ving kompenserer, i motsetning til Tui og Apollo, alle flyreiser kundene bestiller via dem.

Hos Ving og Tui innebærer klimakompensasjon ikke noen ekstra kostnad for deg som reisende. Dette er noe de to reisebyråene betaler for deg. Apollo, på den andre siden, kompenserer ikke flyreisen kostnadsfritt for deg.

Slik fungerer klimakompensasjon

- Vi har inngått et partnerskap med Natural Capital Partners, som er ledende globalt innen utslippsredusering. Klimakompensasjonen vår foregår gjennom investeringer i prosjekter som blant annet bidrar til å stoppe klimaendringene, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til Dinside.no.

Tui klimakompenserer ved at en gitt mengde utslipp ett sted, altså på din reise, reduseres et annet sted. De har valgt å samarbeide med selskapet South Pole for klimakompensasjon, og Tui investerer i prosjekter som utvinner energi fra solkraft, vind, vann og biogass i India, Thailand og Vietnam, ifølge Aspengren.

Framtiden i våre hender (FIVH) mener at det i utgangspunktet er positivt at reisebyråene velger å støtte gode klimatiltak andre steder. Likevel er klimagassutslippene fra norsk fly-basert turisme enorme, så å kompensere for utslipp er ikke en fullstendig klimaløsning, ifølge dem.

- Du kan redusere utslippene dine ved å ta færre og kortere flyreiser. Her har reisebyråene mye å bidra med, blant annet ved å tilby charterturer med tog som transportmiddel og bruke mer energieffektive fly, sier FIVH-leder Anja Bakken Riise til Dinside.no.

Bærekraftig bosted

Det er ikke bare flyreisen som (kan) klimakompenseres. Reisebyråene ønsker også å gjøre hotelloppholdet ditt mer miljøvennlig.

- Mer enn halvparten av våre kunder bor på bærekraftsertifiserte hoteller i dag. Rundt 200 av hotellene vi tilbyr klimakompenseres, sier Aspengren i Tui.

Røhr-Staff i Ving forteller at om lag 180 av hotellene deres er miljøsertifiserte. «I alle våre hotellkontrakter har vi en miljøklausul som hotelleierne må undertegne. Dermed skriver de under på å jobbe med et antall grunnleggende miljøkrav som har som mål å redusere energi-, vann- og kjemikalieforbruk, samt begrense avfallsmengden», står det på Vings nettside.

Også Apollo oppfordrer samtlige hotellpartnere til å etterstrebe en miljøsertifisering fra Travelife, Green Key eller en annen seriøs aktør innen bærekraft. De har et stort antall miljø- og bærekrafts sertifiserte hotell, ifølge nettsiden.

Både Tui, Ving og Apollo har lister på nett over hotellene deres som er klimakompenserte eller bærekraftssertifiserte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer