Lokker veggedyr med egen avføring

Ny metode kan ta knekken på de blodsugende, ekle krypene.

HIMMELSK DUFT: Ekskrementene ser ut som små svarte prikker og veggedyrene elsker lukta ... Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
HIMMELSK DUFT: Ekskrementene ser ut som små svarte prikker og veggedyrene elsker lukta ... Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå er New York på sitt verste når det gjelder veggedyr, og verken femstjerners-hoteller eller de mest eksklusive leilighetene har blitt spart. Krypene kan drikke syv ganger sin egen vekt i blod i løpet av en natt, og kan bli tre til fem ganger sin egen størrelse.

– De overfører ikke kjente sykdommer, men det er klart at det ikke er bra å ha en hær med smådyr som suger blod av deg. Det er skikkelig ekkelt og veggedyrene forsvinner ikke av seg selv. De stikker seg ofte bort under trepaneler i campinghytter, gjerne der hvor insektsmiddelet ikke kommer til, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyr, tidligere uttalt til DinSide.

Det er derfor de er så vanskelige å bli kvitt. Og tro heller ikke at veggedyrene sulter i hjel når det ikke er mennesker til stede. Veggedyr kan nemlig klare seg opp til et år uten å spise.

Les også: Økning av veggedyr i Norge

Liker lukten av sin egen avføring

Til og med profesjonelle aktører som skadedyrbekjempere har problemer med å spore dem opp.

Veggedyr

Veggedyret er rundt 5 mm langt, ovalt, men ganske flatt (hvis det ikke akkurat har sugd blod). Fargen er lysebrun/rødbrun.

Ekskrementene ser ut som små svarte prikker. Eggene er rundt 1 mm store og gulhvite. Veggedyrhunnen kan legge 1-5 egg hver dag.

Veggedyr sprer ingen sykdommer, men bittene kan irritere og skape allergiske reaksjoner.

Les mer om veggedyr, hvordan du oppdager dem, hvordan du blir kvitt dem hos Folkehelseinstituttet.


Det har lenge vært et behov å få lokket veggedyrene fram i lyset, og den gåten ser nå ut til å være løst av hygieneeksperter, ifølge The Economist

Veggedyr synes nemlig at lukten av sin egen avføring er helt uimotståelig, noe som helt klart er deres svakeste punkt.

Grunnen er at de bruker den til å navigere seg tilbake til sine gjemmesteder etter en het natt med blodsuging.

Slik kom de frem til veggedyrfella

Det er James Logan, Emma Weeks og kollegaene ved London School of Hygiene and Tropical Medicine og Rothamsted Research som står bak forskningen.

For å utvikle et lokkemiddel, analyserte Dr Weeks kjemikalier som avgis fra veggedyrenes avføring, for å finne ut hvilke av komponentene som fungerer som «veivisere». Da forskeren fant ut hva lukten bestod av, testet hun bestanddelene på veggedyrene, for å se hvilken de reagerte på.

AVSLØRENDE UTSLETT: Bitt av veggedyr.  Foto: Therese Visted/Folkehelseinstituttet
AVSLØRENDE UTSLETT: Bitt av veggedyr. Foto: Therese Visted/Folkehelseinstituttet Vis mer


For øyeblikket holder forskerteamet resultatene hemmelig av kommersielle grunner. De bruker nå funnet til å lage lokkemiddel til en felle som er designet av Dr Logan. Fellen er på størrelse med en vanlig musefelle og har et klebrig gulv à la fluepapir. Fellen skal så langt være en suksess. Her sjekker nemlig veggedyrene inn, men de sjekker aldri ut igjen ...

Den nye fella kan brukes til å vurdere om et hotellrom eller leilighet er infisert av veggedyr, i tillegg til å drepe insektene uten å bruke insektmidler. Veggedyrene har nemlig blitt resistente mot Permitin, som er det vanligste middelet som blir brukt mot veggedyr og hodelus.

Les også: Danske hotell angripes av veggedyr

Ekspertråd mot veggedyrsmitte hjemme

Mistenker du at du har veggedyr med som blindpassasjer i kofferten? Dette er rådene DinSide har fått av skadedyrfirmaet Rentokil:

  • Ikke ta med bagasjen inn. Pakk ut alt utendørs, rist kraftig, pakk alle klær i plastposer, og vaske på så høy temperatur som mulig (minst 60 grader må til).
  • Er det vinter og skikkelig bikkjekaldt (vi snakker ned i -18 grader eller helst mer), lar du bagasjen bli værende ute slik at veggedyrene fryser ihjel.
  • Alternativt putter du ting som ikke kan vaskes skikkelig varmt i fryseren.
  • Et annet alternativ er å putte bagasjen i badstuen, hvis du har tilgang på en slik. Veggedyr tåler ikke de høye temperaturene.
Mistenker du at krypene har kommet seg i hus? Da bør du kontakte et skadedyrfirma med én gang. Jo før du tar tak i problemet, jo enklere er det å bli kvitt dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer