London får sitt Eiffeltårn

Men Orbit ligner absolutt ikke på det parisiske ikonet.

I toppen av tårnet er det en utsiktsplatform. Foto: Arup
I toppen av tårnet er det en utsiktsplatform. Foto: Arup Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tårnet heter offisielt The ArcelorMittal Orbit, og er et kunstverk som skal pryde Londons Olympic Park når den britiske hovedstaden inviterer til olympiske sommerleker i 2012.

Det vil være 115 meter høyt, 19 meter høyere enn klokketårnet til Big Ben, men bare omtrent halvparten så høyt som Eiffeltårnet, som måler 324 meter.

Se video av Orbit lenge ned i saken.

Orbit vil ha utsiktsplattformer der besøkende kan nyte utsikten over den olympiske parken og Øst-London. Planen er at tårnet skal bli stående også etter OL, og bli en turistattraksjon i seg selv.

Heiser skal i løpet av en time kunne føre opptil 700 personer opp til utsiktssplatformen. Herfra kan de velge å gå spiraltrappen ned til bakken igjen.

Les også: Få mer for pengene i London

Den noe pussige konstruksjonen er tegnet av Anish Kapoor, og har høstet både lovord og kritikk. Hele tårnet vil koste 19,1 millioner pund (cirka 110 millioner kroner). Størsteparten blir betalt av sponsoren og stålgiganten ArcelorMittal, mens offentlige London Development Agency skal dekke 3,1 millioner pund (cirka 28 millioner kroner). Det er ArcelorMittal som skal levere de 1.400 tonn stål som trengs til konstruksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer