Loopen som ikke er en loop

Imponerende tysk turistattraksjon som nesten tar den helt ut. Og, ja, du kan gå i den.

- MAGISK: Ikke la det noe spesielle navnet ødelegge opplevelsen. "Turtle & Tiger - Magic Mountain", eller "skilpadda og tigeren - det magiske fjellet" på klønete norsk, er tøffere enn navnet tilsier. Foto: Heike Mutter / Ulrich Genth
- MAGISK: Ikke la det noe spesielle navnet ødelegge opplevelsen. "Turtle & Tiger - Magic Mountain", eller "skilpadda og tigeren - det magiske fjellet" på klønete norsk, er tøffere enn navnet tilsier. Foto: Heike Mutter / Ulrich Genth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Berg-og-dal-baner er i seg selv en turistattraksjon, enten du tilhører masochistene som liker å utsette kroppen for en slags mental selvlemlestelse, eller du tilhører sadistene som liker å se masochistene plage seg selv. En herlig forening, det der.

I Duisburg, Tyskland, ble nylig den vanvittige konstruksjonen du ser på bildet over åpnet for almuen. Den har fått et forferdelig navn - "Tiger & Turtle - Magic Mountain" -, som på snublende norsk blir "tiger og skilpadde - magisk fjell". Det bør likevel ikke ta glansen av det som er en fullstendig ubrukelig, men likevel morsom grunn til å besøke en by i Tyskland nordmenn kanskje ikke uten videre ser på som tiltrekkende.

Er det virkelig en loop?

Det første de som ser bildene vil ha svar på er naturlig nok "hva er det?". Det er enkelt og greit en slags skulptur og bru og gangsti i ett, plassert på en på stor, kunstig høyde i utkanten av det som beskrives som "den søvnige byen".

Det andre de nysgjerrige lurer på er naturligvis loopen. Kan virkelig turister og andre som legger ut på tur gjennom den 24 meter høye installasjonen virkelig gå rundt hele loopen?

Dessverre er svaret like kjedelig som det er opplagt: Nei. Det regner vi med skyldes både praktiske årsaker - det er ikke lett å gå i loop samtidig som en går i en trapp -, og garantert også økonomiske og juridiske. Ingen ønsker stå ansvarlig for en attraksjon der besøkende som ikke tenker seg om faller ned fra 45 meters høyde fordi de forsøkte å bevise for kameratene sine at, jo, de er så tøffe.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Tiger og skilpadde

Ifølge arkitektene er porten som sperrer for inngang til loopen også symbolsk, idet de ønsker å leke med spenningen som oppstår i møtet mellom spenning (du ser loopen og tenker jøss!)og skuffelse (du ser porten som sperrer for loopen og tenker svarte.

Verket skal også være en kommentar til regionens sviktende industrivirksomhet, som har resultert i både identitetsforvirring og behov for restrukturering for beboerne. Tomme fabrikker vitner om aktivitet, men ser en nærmere etter møten en bare stillstand. Tigeren og skilpadda får også sin betydning i dette spennet, der tigeren representerer forventningen om fart og spenning de besøkende fylles med når de ser skulpturen på avstand, mens resultatet når de kommer fram altså er at de må kjempe seg gjennom stålkonstruksjonen til fots og i et svært bedagelig tempo - altså som en skilpadde.

Tysklands høyeste

Det magiske fjellet er tegnet av Heike Mutter og Ulrich Gent, og ettersom fjellet er kunstig og måler 21 meter over bakkeplan, vil de mest nysgjerrige kunne se utover byen fra rundt 45 meters høyde. Det kvalifiserer Mutter og Gents verk til å være Tysklands høyeste skulptur.

Også på kveldstid er Tigeren og Skilpadden et ganske heftig skue, ettersom gelenderet som slynger seg rundt skulpturen er utstyrt med store, kraftige LED-lys.

Det kunstige fjellet og installasjonen på toppen tok et år å bygge, og er nå altså åpen for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer