Luksusflyvertinne for kongelig

Julia Fish jobber som flyvertinne på luksusflyet til et medlem av kongefamilien i Saudi-Arabia.

Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli mange år siden det var glamorøst å være flyvertinne. På 50- og 60-tallet var derimot flyvertinneyrket den store drømmen for mange småjenter.

Det var den gang det var dyrt å fly, og treretters måltider og avanserte drinker var en del av opplevelsen. Og flyvertinnene var vakre, unge damer med rynkefrie skjørt og plettfri lebestift.

I dag er historien en helt annen. Å være flyvertinne på et lavprisselskap er ingen dans på roser. Flyene er trange og fulle, skiftene er mange, og snutiden kort. Det er rett og slett en ganske stressende jobb.

Julia Fish på jobb. I bakgrunnen ser vi privatflyet lounge. Foto: Privat
Julia Fish på jobb. I bakgrunnen ser vi privatflyet lounge. Foto: Privat Vis mer


Britiske Julia Fish vet godt hvordan det er å servere på krøtterklasse. Hun har 11 års fartstid som flyvertinne for Virgin Atlantic, men for tre år siden byttet hun jobb.

I dag er hun flyvertinne på privatflyet til et medlem av den kongelige familien i Saudi-Arabia.

Hvem han er kan hun ikke si. Ikke hva slags fly han har heller, annet enn at det er et stort Boeingfly.

- Hvordan fikk du denne jobben?

- Jeg så en annonse i et magasin som heter Flyer, som er et pilotmagasin, og søkte på jobben. Jeg ble innkalt til intervju, og ansatt, sier Julia.

- Hvorfor byttet du jobb?

- Jeg hadde jobbet i Virgin i 11 år, og ønsket meg en stilling der jeg jobbet med det samme crewet hele tiden, og hvor jeg kjente passasjerene. Slik var det ikke i Virgin. Dessuten tjener jeg tre ganger mer nå enn jeg gjorde før.

I dag er Julias arbeidshverdag ganske annerledes enn da hun jobbet i Virgin.

Hemmeligheten om Singapore Girls

Foto: Boeing
Foto: Boeing Vis mer
Foto: Boeing
Foto: Boeing Vis mer
Merk! Bildene er generell bilder av interiøret i Boeing Business Jet. Foto: Boeing
Merk! Bildene er generell bilder av interiøret i Boeing Business Jet. Foto: Boeing Vis mer


Verden rundt

- Jeg jobber én måned på, og én måned av. Når jeg skal begynne et månedsskift, flyr jeg ut dit flyet til min arbeidsgiver befinner seg. Det kan være hvor som helst i verden, men oftest i Saudi-Arabia. Så er det bare å være "on call" i tillfelle han eller familien skal fly et sted.

Julia og de to andre flyvertinnene hun jobber med, bor i en egen leilighet når de er i Saudi-Arabia. Befinner flyet seg et annet sted, blir de installert i et hotell.

- Det er alltid ganske fine hotell; Marriot eller Sheraton, for eksempel, sier Julia.

Noen ganger kan det gå opptil to uker før Julia må ut og fly noe sted. Og destinasjonen kan være hvor som helst i verden.

- Vi flyr mye innad i Saudi-Arabia, en del til London, Paris eller andre byer i europeiske land, og USA. Men vi har også vært på steder som Seychellene og Bermuda.

- Får du sett noe av stedene du reiser til?

- Jada, vi pleier å få et par dager på hvert sted. Jeg var nylig i Boston, og da fikk jeg to dager til å se byen. Jeg har også vært i Las Vegas, og fått se Auschwitz i Polen. Men vi er jo på vakt, så vi kan ikke reise vekk fra byen vi er. På Seychellene var vi i flere dager. Det var jo ganske deilig.

Så deilig er 1. klasse

Luksusfly

Flyet er altså en Boeing, og det har seter til nærmere 50 passasjerer. Vi snakker selvsagt om businessklasse-seter. I tillegg er det en egen lounge med skinnsofaer og topp moderne underholdingssystem, og lenger bak i flyet har eieren et kontor, og et dobbelt soverom med eget bad.

Julias jobb er å passe på at sikkerhetsreglene overholdes, og selvsagt å servere mat og drikke til passasjerene. Maten lages av den faste kokken, som er en del av flypersonalet.

- Alt er helt klart mer glamorøst, mer forseggjort, mer sivilisert enn på vanlige fly.

Vi spør hva slags uniform hun bruker, og får svar at det er en Hugo Boss dress med Gucciskjerf til. Ingen klamme og uformelige polyesterdrakter her i gården, altså.

Ikke for alle

Julia har fortsatt mange venner blant tidligere kolleger i Virgin. De er veldig nysgjerrige på jobben hennes, men hun opplever ikke at noen er misunnelige.

- Det er ikke alle som takler det å jobbe én måned på og én måned av.

Det passer imidlertid Julia veldig godt, særlig fordi hun er så glad i å reise. Det får hun gode muligheter til både når hun er på jobb, og når hun har fri.

- Kunne du tenke deg å gå tilbake til en jobb som "vanlig" flyvertinne?

- Nei, ikke hvis ikke jeg må.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer