Lurer bagasje­vekta

Viralt bagasjetriks skaper debatt i kommentarfeltet. Avinor sier det kan være farlig.

KOSTBART: Det kan fort bli dyrt å ha med seg mye i kofferten. Foto: Odd Roar Lange
KOSTBART: Det kan fort bli dyrt å ha med seg mye i kofferten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være nervepirrende sjekke inn en tung koffert på flyplassen - har du noen kilo i overvekt eller ikke? Det kan fort bli dyr om du ikke har klart å begrense deg.

Nå går et bagasjetriks viralt på TikTok - og samtidig er meningene delte om hvorvidt det er greit å gjøre eller ikke.

Løfter opp vekta

Den 17. august lastet det ukjente bandet @bed.sweater opp en video på TikTok hvor gitarist Teddy Stavropoulos viser at han bruker foten sin for å løfte opp bagasjevekten mens kofferten veies.

«Ganske overrasket over at dette fungerte», er underteksten på videoen, som i skrivende stund har over tre millioner visninger.

Til Insider forteller Stavropoulos at han fikk ideen da han kom til skranken og hadde en følelse på at hadde overvekt på kofferten sin.

- Jeg trodde ikke det kom til å fungere, men det var verdt et forsøk, sier han til avisa.

Delte meninger

I videoen antydes det at den flyplassansatte var klar over hva gitaristen gjorde og at det var greit.

I kommentarfeltet er imidlertid meningene delte om dette er innafor å gjøre eller ikke.

- Jeg gjør dette hele tida. Det fungerer, skriver en.

BRUKER FOTEN: Slik lurer en reisende bagasjevekta på flyplassen. Skjermbilde: TikTok
BRUKER FOTEN: Slik lurer en reisende bagasjevekta på flyplassen. Skjermbilde: TikTok Vis mer

Andre sier de har prøvd å gjøre dette uten å lykkes.

Noen kritiserer også Stavropoulos' handlinger, og anklager han for å sette andre passasjerers liv i fare. Det kan også skade dem som håndterer bagasjen inn i flyet, mener de.

Avinor: - Kan være farlig

Pressevakt Øystein Løwer i Avinor sier til DinSide at de er kjent med problemstillingen, men at det hører til sjeldenhetene at folk forsøker å lure vekta.

- Vi har imidlertid vekter og systemer som fanger opp uregelmessigheter i prosessen, så det er lite hensiktsmessig å prøve å lure vekta hos oss, sier Løwer.

Når det gjelder den spesifikke vekta i den vedlagte videoen, er den av en annen type enn de vi benytter, ifølge pressevakten.

FRARÅDES: Pressevakt Øystein Løwer i Avinor fraråder på det sterkeste å forsøke å lure vekta, enten hos dem, eller på flyplasser i andre land. Foto: Helene Wattanapradit Jensen/Avinor
FRARÅDES: Pressevakt Øystein Løwer i Avinor fraråder på det sterkeste å forsøke å lure vekta, enten hos dem, eller på flyplasser i andre land. Foto: Helene Wattanapradit Jensen/Avinor Vis mer

Ifølge Øystein Løwer kan det være farlig å lure vekta på denne måten. Overvekt på bagasje kan føre til en rekke problemer, inkludert risiko for skade på både ansatte som håndterer bagasjen og passasjerer.

- I tillegg kan overlast på et fly ha alvorlige sikkerhetsimplikasjoner, som for eksempel påvirkning av flyets balanse og drivstofforbruk.

Avinor fraråder på det sterkeste å forsøke å lure bagasjevekta.

- Det er regler og retningslinjer for bagasjevekt som er laget for å ivareta både sikkerhet og effektivitet i luftfarten. Vi oppfordrer alle passasjerer til å respektere disse for deres egen og andres sikkerhet, avslutter Løwer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer