Høsten er tid for kampanjepriser på flybilletter, og det er lett å la seg lokke av tilbudene. Men er dette reelle priser, eller kun lokketilbud som nesten ikke finnes i prislistene og blir utsolgt før kampanjen blir kjent? Vi har sett på hva vi kan finne av lavprisbilletter, og resultatet er ganske nedslående for noen av de selskapene vi har testet.
Sju selskaper
Lavprisselskapenes aggressive markedsinntreden sørger for at også konvensjonelle flyoperatører må konkurrere mer aktivt på pris enn tidligere. Derfor strømmer det på med kampanjer og lavprisløfter også fra mer etablerte aktører. Men holder flyselskapene løftene vi kan lese både i annonser og på selskapenes egne nettsider? Vi har prøvd å finne de gode tilbudene hos seks selskaper; Braathens, SAS, KLM, Norwegian, Sterling og Ryanair. Flere får god karakter, men noen må vi nesten gi stryk. Og det mest skuffende er kanskje at det er de mest etablerte norske aktørene som gjør det dårligst.
Se hvilke selskaper som har tilgjengelige godbiter, og hvor det ble bomtur.
Skroll ned for mer.
Etablerte taper

Resultatet av våre søk er nedslående for Braathens og SAS. Vi finner få eller ingen reiser som er priset ifølge de lave kampanjeprisene, på tross av grundige søk langt frem i tid, og på tross av at vi følger betingelsene for disse billettypene i vår bestilling. Søkesystemene er tunghåndterlige, og hjelper oss ikke på veien til de laveste prisene, men gir oss heller alternativer som er til dels mye dyrere enn hva vi forventer ut fra markedsføringen. Det er lettere å lete hos Ryanair, så sjansen for å finne de laveste prisene er bedre her. Men våre stikkprøver fant bare den laveste prisen på en halv reise (altså en vei).
Kommentar: Vi har grunn til å være sure
Lavprisselskapene som forbilde
Langt mer oppløftende er resultatene for andre av lavprisselskapene og de utenlandske aktørene. Både Norwegian og Sterling gjør god figur. Sterling holder på våre testavganger sine løfter om å tilby billetter til maks 998 på alle avganger til København. Søk hos Norwegian ga på enkelte reisemål full pott, vi fant faktisk litt lavere priser enn de som selskapet benytter i markedsføringen. Det skyldes riktignok at skatter og avgifter kan variere en smule, men det var altså greit å finne billigbillettene vi søkte på hos Norwegian, med få unntak.

Bestillingssystemene avgjør
Søk hos British Airways og KLM viser til fulle hvor viktig bestillingssystemene er for hvor godt selskapene gjør det i våre søk. KLM gir oss kun resultat på den prisen vi søker, og sier at det ikke finnes priser igjen i klassen, der det er tilfellet. Da blir det greit å unngå dyrere handler enn planlagt. British Airways system for direkteruten til London er enda bedre. Fargekoder og priser tidlig i bestillingsdialogen gjør det enkelt å velge riktige avganger og klokkeslett for å få laveste pris. Og som hos Norwegian kan prisen til sist vise seg å være lavere enn markedsført tilbud. Problemene oppstår når vi bestiller mer kompliserte reiser, som inkluderer en mellomlanding (Oslo Storbritannia Roma). For disse reisene benyttes ikke fargekodesystemet, og vi ender opp med null treff i forhold til annonsert minstepris.