Luretilbud på fly

Selskapene lover gull og lave flypriser, men du risikerer masse bortkastet tid til leting, og skuffelser når reisen din blir dyrere enn markedsføringen lover.

Publisert
Sist oppdatert

Lokkepriser

Har du slitt med å finne annonserte lavpristilbud hos flyselskapene? (Avsluttet)
Ja, ofte(82%) 651
Av og til(10%) 80
Har ikke prøvd(5%) 40
Aldri(3%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Høsten er tid for kampanjepriser på flybilletter, og det er lett å la seg lokke av tilbudene. Men er dette reelle priser, eller kun lokketilbud som nesten ikke finnes i prislistene og blir utsolgt før kampanjen blir kjent? Vi har sett på hva vi kan finne av lavprisbilletter, og resultatet er ganske nedslående for noen av de selskapene vi har testet.

Sju selskaper

Lavprisselskapenes aggressive markedsinntreden sørger for at også konvensjonelle flyoperatører må konkurrere mer aktivt på pris enn tidligere. Derfor strømmer det på med kampanjer og lavprisløfter også fra mer etablerte aktører. Men holder flyselskapene løftene vi kan lese både i annonser og på selskapenes egne nettsider? Vi har prøvd å finne de gode tilbudene hos seks selskaper; Braathens, SAS, KLM, Norwegian, Sterling og Ryanair. Flere får god karakter, men noen må vi nesten gi stryk. Og det mest skuffende er kanskje at det er de mest etablerte norske aktørene som gjør det dårligst.

 • Se hvilke selskaper som har tilgjengelige godbiter, og hvor det ble bomtur.

 • Skroll ned for mer.

  Etablerte taper

  Det er vanskelig å finne Braathens billigpriser, selv dagen etter at kampanjen ble lansert.
  Det er vanskelig å finne Braathens billigpriser, selv dagen etter at kampanjen ble lansert. Vis mer


  Resultatet av våre søk er nedslående for Braathens og SAS. Vi finner få eller ingen reiser som er priset ifølge de lave kampanjeprisene, på tross av grundige søk langt frem i tid, og på tross av at vi følger betingelsene for disse billettypene i vår bestilling. Søkesystemene er tunghåndterlige, og hjelper oss ikke på veien til de laveste prisene, men gir oss heller alternativer som er til dels mye dyrere enn hva vi forventer ut fra markedsføringen. Det er lettere å lete hos Ryanair, så sjansen for å finne de laveste prisene er bedre her. Men våre stikkprøver fant bare den laveste prisen på en halv reise (altså en vei).

 • Kommentar: Vi har grunn til å være sure

 • Lavprisselskapene som forbilde

  Langt mer oppløftende er resultatene for andre av lavprisselskapene og de utenlandske aktørene. Både Norwegian og Sterling gjør god figur. Sterling holder på våre testavganger sine løfter om å tilby billetter til maks 998 på alle avganger til København. Søk hos Norwegian ga på enkelte reisemål full pott, vi fant faktisk litt lavere priser enn de som selskapet benytter i markedsføringen. Det skyldes riktignok at skatter og avgifter kan variere en smule, men det var altså greit å finne billigbillettene vi søkte på hos Norwegian, med få unntak.

  Norwegian kommer godt ut i denne testen.
  Norwegian kommer godt ut i denne testen. Vis mer


  Bestillingssystemene avgjør

  Søk hos British Airways og KLM viser til fulle hvor viktig bestillingssystemene er for hvor godt selskapene gjør det i våre søk. KLM gir oss kun resultat på den prisen vi søker, og sier at det ikke finnes priser igjen i klassen, der det er tilfellet. Da blir det greit å unngå dyrere handler enn planlagt. British Airways system for direkteruten til London er enda bedre. Fargekoder og priser tidlig i bestillingsdialogen gjør det enkelt å velge riktige avganger og klokkeslett for å få laveste pris. Og som hos Norwegian kan prisen til sist vise seg å være lavere enn markedsført tilbud. Problemene oppstår når vi bestiller mer kompliserte reiser, som inkluderer en mellomlanding (Oslo – Storbritannia – Roma). For disse reisene benyttes ikke fargekodesystemet, og vi ender opp med null treff i forhold til annonsert minstepris.

 • Se hvilke selskaper som har tilgjengelige godbiter, og hvor det ble bomtur.

 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer