Nordmenn svindles på Airbnb:

Lurt av drømmebolig

Du tror du sparer hundrelapper - mens du i virkeligheten taper tusenlapper.

DRØM BLIR MARERITT: Ikke stol på at den fine luksusleiligheten i ferieparadisene finnes i virkeligheten. Pass derfor på at du leier gjennom etablerte og seriøse utleiefirma. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange
DRØM BLIR MARERITT: Ikke stol på at den fine luksusleiligheten i ferieparadisene finnes i virkeligheten. Pass derfor på at du leier gjennom etablerte og seriøse utleiefirma. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jakten på feriebolig for sommeren er i full gang for mange. Og etter pandemien har den økte etterspørselen etter utleieobjekter presset prisene i været både for hytter, hus og leiligheter både i Norge og i utlandet.

Den økte etterspørsel etter ferieboliger fører imidlertid samtidig til gode tider for svindlerne.

Leieklare nordmenn tror at de sparer hundrelapper på smarte løsninger, men taper i stedet tusenvis av kroner. Det handler om å være ekstra forsiktig.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bestiller sent - og dyrt

Én av tre nordmenn sier at de skal reise utenlands i sommer, og nordmenn planlegger å bruke betydelig mer penger på årets ferie enn de gjorde i fjor. Det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse, på oppdrag for Finn Reise.

Undersøkelsen er gjennomført i andre halvdel av mars i år, blant 1150 respondenter i alderen 18-87 år.

– Trenden er at vi bestiller ferie stadig senere. Samtidig er det ventet at flyprisene vil øke frem mot sommeren og at tilbudet reduseres. Mange er nok såpass sultefôret på å feriere utenlands at tallene vil øke, og trumfe en eventuell uro i Europa, tror Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise.

Pakker reisen selv

Et flertall av oss, hele 54 prosent, foretrekker å sette sammen vår egen reise med fly og overnatting, og stadig flere foretrekker dette fremfor å velge ferdig pakkereise. Kun 14 prosent foretrekker pakkereise eller chartertur, viser undersøkelsen.

Og når nordmenn skal jakte på ferieboliger er det lett å trå feil. Hvert år er det mange som opplever at feriedrømmen blir et mareritt fordi leiligheten de har bestilt og forhåndsbetalt faktisk ikke eksisterer.

Svindlerne lurer deg

Utleieformidleren Airbnb har rundt seks millioner utleieenheter i 100 000 forskjellige byer rundt om i verden. Og selv om de jobber hardt for å unngå at svindlere benytter deres plattform, er det alltid noen som går under radaren.

Svindlerne stjeler gjerne bilder fra eiendomsselgeres «til-salgs-annonser». Deretter oppretter de utleieobjekt med flotte bilder. Dette er gjerne luksuriøse leiligheter som leies ut til lav pris, med kort frist for leietakeren til å bestemme seg.

For å gjøre det «enkelt» for leietakeren tilbyr utleier at man betaler depositum eller hele leiebeløpet direkte til utleieren. I kompensasjon tilbys man gjerne en rabatt.

SJEKK NØYE: Skal du leie bolig i ferien så bør du være ekstra nøye når du inngår avtalen. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK NØYE: Skal du leie bolig i ferien så bør du være ekstra nøye når du inngår avtalen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Sparer småpenger - havner i trøbbel

Betaling via utleiefirmaet betyr ofte at man må betale en liten avgift som mange lokkes til å unngå. Fristelsen for å takke ja til å betale direkte, uten ekstragebyret, blir for stor for mange - og de slår til på «det gode tilbudet» fra den ukjente utleieren.

For mange betyr dette starten på en mareritt. For den attraktive leiligheten finnes ikke i virkeligheten.

Både depositum og leiebeløp forsvinner som dugg for sola - og det samme gjør utleieren som i virkeligheten er en svindler med falsk epostadresse.

Vær også klar over at dersom du betaler til utleier, utenom utleieformidlerens system, fratas du alle rettigheter og det kan også føre til at du nektes å leie gjennom dem senere.

– Vær varsom

– Vi hører en sjelden gang om reisende som opplever å komme til en Airbnb som ikke er som den skal, men det er ikke ofte. Hvis du skal ut på tur, er Airbnb ofte et godt alternativ til tradisjonelle hoteller, sier forbrukerrådets juridiske seniorrådgiver, Thomas Iversen til DinSide.

Hvis du opplever en feil med utleieboligen, så må du ta raskt kontakt med Airbnb for å klage på forholdet. Etter deres egne vilkår har du 72 timer på deg til å ta kontakt. Hvis saken ikke løser seg mellom deg og dem etter en klage, og du har betalt med kort, kan du klage til banken som utstedte kortet.

– Dersom utleier ønsker å flytte dialogen over på andre plattformer eller ønsker å ta betalt direkte, bør du være litt skeptisk, fortsetter Thomas Iversen, og deler følgende tips før du leier feriebolig:

  • Sett deg inn i vilkårene til boligen du vil leie.
  • Hold samtalen i Airbnb eller andre kjente profesjonelle utleiefirma sine egne plattformer
  • Betal alltid med kort via Airbnb sin løsning.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer